Utøvere av street art har kjent på motgang og nedturer
Dette er et leserinnlegg
Leserinnleggene gjenspeiler lesernes egne refleksjoner rundt graffiti- og gatekunst i Norge, og speiler ikke nødvendigvis redaksjonens meninger eller synspunkter.
Ønsker du å skrive et leserinnlegg? Send oss gjerne en e-post på contact@splitcitymagazine.com
Skribent: Roundabout47
Dette innlegget er skrevet som respons til artikkelen Strid om street art publisert 24. mai på SplitCity Magazine.
Alle utøvere av street art har sannsynligvis kjent på sine år å bli uglesett, bli løpt etter, fått bøter og fengsel. Generell motgang og nedturer.
Dette er noe alle innenfor sjangeren må kjenne på før de får litt medgang.
Dersom noen som ikke har kjent på denne følelsen og ikke kan historien fra innsiden, men skal bli businessmenn og lage regler for en gatekultur fordi de har åpnet noe de selv kaller et museum… Da må de gå litt i seg selv.
Slik det fremstilles, så har de (Street Art Norge. Red.anm.) prøvd å ta heisen, der andre har gått den lange trappa. Da får de respekten deretter. Det er absolutt ikke umulig, men det tar kanskje litt lengre tid enn 1 år å få dette kredibelt og akseptert av hele miljøet.
Street art i Norge har sin opprinnelse med graffiti som tok av for 40 år siden og videreutviklet seg, og inspirerte en street art-bølge som har vokst spesielt de siste 25 årene.
På veien har det kommet mange kreative sjeler med fantastiske verker, og noen henger veldig i gråsonen. Er dette street art eller er det bare moderne forfriskende kunst, med inspirasjon fra gatas teknikker?
Da er spørsmålet: har alle artistene som stilles ut på «Street Art Norge» bakgrunn og faktiske verker på gata? Er dette kunstnere med historier å fortelle? Er det et museum? Eller er det bare Oslos kuleste og mest joviale galleri, på den kuleste plassen, med de hyggeligste driverne?
Er bakmennene ildsjeler fra kulturen, for kulturen, som tåler å stå i motbakke de neste fem årene? Eller er det businessmenn med kyniske triks som står bak?
Bra sted, flotte verker, men det burde kanskje hete «Ny moderne kunst» i stedet, spør du meg.
Jeg tenker alle får gjøre opp sin egen mening. Personlig så virker det historieløst og foreløpig altfor sukkersøtt.
Flere leserinnlegg – følg debatten videre:
De fleste street art kunstnere har møtt på motgang i løpet av karrieren. Viser den nyåpnede kunsthallen “Street Art Norge” ekte gatekunst eller bare moderne kunst? Debatten om gatekunstens autentisitet i Oslo fortsetter.
Street art er frihet - tagging, graffiti, sjablonger, paste-ups og mer. Uten sensur, til glede og provokasjon. Street Art Norge gir kunstnere en plattform. La oss spre kunst, kjærlighet og enhet!
Ønsker du å skrive et leserinnlegg? Send oss gjerne tekst på email: contact@splitcitymagazine.com
Hausmania, et av Oslos mest mangfoldige kulturkvartaler, står i fare for å forsvinne. Spleis-innsamlingen som skal redde dette fristedet avsluttes i dag, og det mangler fortsatt midler for å nå målet.
I anledning 40-årsjubileet for hiphop-kulturens inntog i Norge, lanseres nå boka Hiphop-Norge sammen med en utstilling som gir et unikt innblikk i hvordan hiphopens fire elementer har formet norsk ungdomskultur og populærkultur gjennom fire tiår.
Kunstneren I.T. Hammar har alltid latt seg fascinere av det som ofte går ubemerket hen i bybildet – de slitte dørene, graffitien, klistremerkene og bandplakatene som lag på lag dekker veggene rundt oss. Nå er hun aktuell med ny utstilling.
Rett før det Amerikanske presidentvalget, vender en av Norges mest kjente gatekunstnere, DOTDOTDOT, tilbake til gatene for årets Nuart Festival, med en dyster advarsel fra Frihetsgudinnen.
Det nye, enorme veggmaleriet på Fredensborg vil være vanskelig å overse for de som passerer gjennom Grubbegata. Den høye murveggen på baksiden av bygården med utsyn mot Kristparken preges nå av fire, kjente byhistoriske skikkelser som skuer utover horisonten.
I årets NuArt-festival i Stavanger går festivalen tilbake til røttene og utfordrer grensene for hva en «Street Art»-by kan være. Uten sponsorer, byråkrati eller annonsert program, får kunstnerne frihet til å skape verk uten begrensninger. Festivalen pågår i hele tre måneder og inviterer publikum til å utforske kunsten på egen hånd uten noen forhåndsannonserte eller planlagte veggmalerier.
I Kista, Stockholm, har verdens første AI-genererte veggmaleri blitt til gjennom et samarbeid mellom Kista Limitless og Kollektivet Livet. Verket, som er over 20 meter høyt, er utført av den svenske muralisten Sagie og utforsker grensene mellom teknologi og menneskelig kreativitet.
Nuart Aberdeen 2024 har nylig sluppet sin offisielle festivalfilm. Se høydepunktene fra årets festival, hvor noen av verdens fremste gatekunstnere og muralister samlet seg for å feire urban kunst som levende kulturarv.
Graffiti og street art pryder urbane landskap med fargerike uttrykk og sterke budskap, men hva skiller egentlig disse to kunstformene hvor noen ser hærverk, mens andre ser kunst? I denne artikkelen utforsker vi de karakteristiske trekkene ved begge sjangrene og deres rolle i det urbane miljøet.
Oslo er en spennende destinasjon for street art-entusiaster, med en levende gatekunstscene som spenner over hele byen. Denne artikkelen fungerer som en guide til noen av de mest interessante stedene og opplevelsene for å oppdage Oslos urbane kunst. Fra fargerike veggmalerier til interaktive workshops, gir byen uendelige muligheter for både å beundre og delta i gatekunsten.
Ett hus, én sommer og over hundre writere. Prosjektet #Møllergata4ever har forvandlet Møllergata 37 til en gigantisk graffitiutstilling. Kuratert av Marthe Hem, har over 130 graffitimalere dekorert bygget både innvendig og utvendig, og markerer graffitikulturens viktige rolle i norsk hiphop-historie.
Ønsker du å vite hvor mye et veggmaleri koster? Vi forklarer hva som påvirker prisen på et veggmaleri, hvordan det kan tilpasses ditt budsjett, og hvordan vi kan bistå i prosessen. Les videre for å få svar på ofte stilte spørsmål, og prøv vår priskalkulator for et raskt estimat.
Den nyåpnede kunsthallen Street Art Norge ønsker å bli nordens første gatekunstmuseum, men få måneder etter åpningen må de tåle kritikk. Flere er bekymret for at gatekunsten ikke får den oppmerksomheten den fortjener og at kunstformen vannes ut, mens andre mener at kunsthallen fyller et viktig tomrom.
Denne helgen åpnet den omreisende og mye kritiserte utstillingen "The Mystery of Banksy" på Økern senter, og allerede har lokale kunstnere vært på ferde: i løpet av helgen er det blitt hengt opp tre nye kunstverk på utstillingen.
Kim Koritov Johansen inviterer kunstelskere og graffitientusiaster til å fordype seg i hans første separatutstilling, «hull i gjerdet». Denne enestående samlingen av verker fanger essensen av graffitikunsten og togmaleri fra midten av 2000-tallet, og inviterer betrakteren til å utforske romantikken og lidenskapen som ligger bak hvert verk.
I 2016 ble fem av Sporveiens stasjoner langs Østensjøbanen forvandlet til levende kunstgallerier gjennom prosjektet "Fra stasjon til stasjon". Nå, syv år senere, har kunstnerne gitt fire av stasjonene et helt nytt uttrykk. Fra å være en misforstått subkultur har gatekunst i Norge vokst til å bli en høyt verdsatt kunstform.