Utøvere av street art har kjent på motgang og nedturer

Dette er et leserinnlegg

Leserinnleggene gjenspeiler lesernes egne refleksjoner rundt graffiti- og gatekunst i Norge, og speiler ikke nødvendigvis redaksjonens meninger eller synspunkter.

Ønsker du å skrive et leserinnlegg? Send oss gjerne en e-post på contact@splitcitymagazine.com

 

Skribent: Roundabout47


 

Dette innlegget er skrevet som respons til artikkelen Strid om street art publisert 24. mai på SplitCity Magazine.

 

Alle utøvere av street art har sannsynligvis kjent på sine år å bli uglesett, bli løpt etter, fått bøter og fengsel. Generell motgang og nedturer.

Dette er noe alle innenfor sjangeren må kjenne på før de får litt medgang.

Dersom noen som ikke har kjent på denne følelsen og ikke kan historien fra innsiden, men skal bli businessmenn og lage regler for en gatekultur fordi de har åpnet noe de selv kaller et museum… Da må de gå litt i seg selv.

Slik det fremstilles, så har de (Street Art Norge. Red.anm.) prøvd å ta heisen, der andre har gått den lange trappa. Da får de respekten deretter. Det er absolutt ikke umulig, men det tar kanskje litt lengre tid enn 1 år å få dette kredibelt og akseptert av hele miljøet.

Street art i Norge har sin opprinnelse med graffiti som tok av for 40 år siden og videreutviklet seg, og inspirerte en street art-bølge som har vokst spesielt de siste 25 årene.

På veien har det kommet mange kreative sjeler med fantastiske verker, og noen henger veldig i gråsonen. Er dette street art eller er det bare moderne forfriskende kunst, med inspirasjon fra gatas teknikker?

Da er spørsmålet: har alle artistene som stilles ut på «Street Art Norge» bakgrunn og faktiske verker på gata? Er dette kunstnere med historier å fortelle? Er det et museum? Eller er det bare Oslos kuleste og mest joviale galleri, på den kuleste plassen, med de hyggeligste driverne?

Er bakmennene ildsjeler fra kulturen, for kulturen, som tåler å stå i motbakke de neste fem årene? Eller er det businessmenn med kyniske triks som står bak?

Bra sted, flotte verker, men det burde kanskje hete «Ny moderne kunst» i stedet, spør du meg.

Jeg tenker alle får gjøre opp sin egen mening. Personlig så virker det historieløst og foreløpig altfor sukkersøtt.

 

Flere leserinnlegg – følg debatten videre:

Ønsker du å skrive et leserinnlegg? Send oss gjerne tekst på email: contact@splitcitymagazine.com

 
 
Neste
Neste

Hvem eier noe som er fritt?