40 år med hiphop-kultur og graffiti i Norge

Filmen Beat Street hadde norsk premiere på Collosseum kino i Oslo 10 juli 1984
 

Oslo, 10. juli 1984 – Premieren på filmen Beat Street på Colosseum kino markerte starten på en kulturell bevegelse som snart skulle sette sitt preg på Norge. Kanskje var det få i salen den kvelden som innså betydningen av det de var vitne til, men denne kvelden var faktisk startskuddet for hiphop og graffiti i Norge. Fire tiår senere feires denne reisen med både en utstilling på Grønland Boulebar i Oslo og lanseringen av boka Hiphop-Norge, utgitt av Kontur Forlag.

Hiphop-Norge boken: fra undergrunn til kulturarv

Boka Hiphop-Norge tar leserne med på en reise gjennom fire tiår med hiphopkultur i Norge, og dykker samtidig inn i røttene til sjangeren som oppsto i New York på 70-tallet. Gjennom de fire elementene – breaking, DJ-ing, graffiti og rapping – viser boka hvordan hiphop har gått fra å være en marginal og kontroversiell subkultur til å bli en grunnpilar i norsk popkultur.

 
Forfatter Øyvind Holen sammen med forlegger Martin Berdahl på åpningen av Norsk-Hiphop utstillingen

Forfatter Øyvind Holen sammen med forlegger Martin Berdahl på åpningen av Norsk-Hiphop utstillingen. Foto: Privat 

 

Utviklingen av norsk rapmusikk har gått fra improviserte hjemmestudioer og små, intime konserter til å fylle store arenaer som Oslo Spektrum. Norske rappere har skapt en unik stemme som utfordrer konvensjonene og topper hitlistene i dag.

På 90-tallet var det graffitimalerne som dominerte mediebildet. De videreførte hiphopkulturen i en periode preget av motstand, der samfunnet møtte dem med skepsis og fordømmelse. Gjennom strenge straffer, overvåkning og en konstant klappjakt fra myndighetene, ble graffiti både et symbol på opprør og en hyllest til utholdenhet. Hiphop-Norge belyser hvordan denne motstanden formet graffitimiljøet og bidro til å skape en sterk identitet i norsk hiphopkultur.

 
Jakker fra utstilling om historien om norsk-hiphop og graffiti i Norge

Jakker fra utstilling om historien om norsk-hiphop. Foto: Martin Berdahl

 

Hiphop-Norge-utstillingen: 40 år med hiphop og graffiti i Norge

I tillegg til boklanseringen, presenteres også en utstilling som kaster lys over hiphopens historie i Norge. Gjennom bilder, videoer og ikoniske objekter gir utstillingen et visuelt innblikk i en kultur som har forvandlet liv og preget en hel generasjon. Besøkende får oppleve hvordan graffiti, dans, musikk og mote fra hiphopkulturen har satt sitt preg på det norske bybildet. Fra de tidligste tagsene på T-banen til dagens komplekse veggmalerier, forteller utstillingen en historie om identitet, kunstnerisk frihet og uttrykk.

 
Hiphop-Norge feirer historien om hiphop-kulturen og graffiti i Norge.

Hiphop-Norge feirer historien om hiphop-kulturen i Norge. Foto fra boken. 

 

40-årsjubileet for hiphopens inntog i Norge handler ikke bare om å se tilbake – det er også en feiring av en kultur som stadig utvikler seg. Hiphop og graffiti har gått fra å være radikale uttrykksformer til å bli anerkjent som viktige deler av norsk kulturhistorie. Utstillingen og boka minner oss om at hiphop er mer enn musikk og kunst – det er en livsstil, en uttrykksform og en bevegelse som vil forbli relevant.

For de som vil forstå hvordan norsk ungdomskultur har blitt formet gjennom de siste tiårene, er Hiphop-Norge og utstillingen en nødvendighet. Dette er mer enn bare en historie om musikk og kunst – det er en historie om lidenskap, utholdenhet og kampen for å bli hørt.

Utstillingen kan oppleves på Grønland Boulebar i Oslo frem til og med søndag 17. november, og boken Hiphop-Norge kan kjøpes på Kontur forlag.

 
 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å lese mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle. Du kan støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk, designet eksklusivt for SplitCity Magazine, eller donere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.

Alt overskudd går til videre drift av magasinet. Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

På forhånd, takk!

 
 

 
Forrige
Forrige

Hausmania brenner – og trenger din hjelp

Neste
Neste

Kunstneren I.T. Hammar utforsker Oslo i ny utstilling