Seks ting å gjøre som street art-entusiast i Oslo

Gatekunstvandring med Street Art Oslo, her foran et veggmaleri av den britiske gatekunstneren Phlegm. 

Gatekunstvandring med Street Art Oslo, her foran et veggmaleri av den britiske gatekunstneren Phlegm. Foto: Street Art Oslo


Tekst: Maren Svendsen Bröking


Til tross for at Oslo er en relativt liten hovedstad, er det slett ikke mangel på visuelle høydepunkter å oppdage.

Først og fremst er Oslo en grønn by, med mange parker og uteområder, og følgende en egen “parkkultur” som blomstrer så fort solen titter frem. Flere flotte utsiktspunkter omfavner byen, og om sommeren bugner badeplassene. I tillegg har Oslo sine kreative menneskeskapte perler. Offentlige verk av kunst og kultur bringer farge, budskap og inspirasjon til den forbipasserende, men som graffiti og street art-entusiast er det i hovedsak på østkanten av byen du skal holde deg – det tidligere industrielle arbeiderstrøket. 

Brenneriveien

Området rundt Brenneriveien er det mest åpenbare stedet å besøke som street art-entusiast i Oslo. Området ligger sentralt ved Akerselva rett ved Grünerløkka, og var i mer enn 30 år hjertet til graffitiscenen i Oslo. I dag er området fortsatt en av byens hotspots. Dersom du kommer vandrende elvelangs på en søndag vil du møte bugnende markeder i Ingens gate, stappfulle barer med søndagsjazz og kunstutstillinger på Strykejernet kunstskole. Her er vegger og bygg dekket i ulike former for kunst og uttrykk, og den kreative estetikken kan ikke beskrives som noe annet enn urbant og kult – dessverre noe gentrifisert i de seneste årene. I den ene enden står Hausmania høyt og synlig, et levende lerret for mange av byens graffitiutøvere. I dette området blir gatekunsten hyppig skiftet ut med nye piecer, så forvent å se noe nytt med jevne mellomrom.

Murals på Tøyen og Løkka

Urban samtidskunst har kuratert flere svære murals på Tøyen. Dette veggmaleriet er malt av Aryz. 

Den høyeste konsentrasjonen av murals vil man kunne finne på Tøyen og Grünerløkka, i tillegg til noen verk her og der i sentrum. Dersom man er interessert i å få med seg noen av byens flotteste vegger bør man hoppe av på Tøyen t-bane-stopp, og ta seg en tur i området. Rundt nesten hvert gatehjørne vil du kunne skimte enorme bilder som dekker bygg fra bunn til topp. Hvert verk bærer en distinkt stil fra hver sin kunstner, hvilket byr på enda flere lag og historier i den multikulturelle bydelen. På Grünerløkka vil du i tillegg til det klassiske veggmaleriet kunne finne kunst i flere forskjellige format, alt fra klistremerker til sjablonger, skulpturer, graffiti og mer. Her bør man ta på seg detaljbrillene, sjansen er stor for at man får øye på noe finurlig kreativt. Grünerløkka er nemlig hjemstedet til den tidligere gatekunstfestival Løkkalykke som arrangerte flere gatekunstfestivaler på Grünerløkka. 

Gamlebyen Skatepark (GSF)

Piece av graffitilegenden Jame på GSF.

Gamlebyen Skatepark, utstrekt på begge sider av Dyvekes bro, er en personlig favoritt. Dette er et lite område med hyppig graffitiaktivitet av kvalitet, samt sjarmerende elementer som Sykkelkjøkkenet, Byen i skyen og Bibliotek i telefonkiosken. En uendelig miks av sterke farger gir et levende og lekent inntrykk, og står som et ydmykt område med autentisk urbanitet i Oslo. Dersom man selv maler graffiti, vil dette være en god mulighet til å leke seg og bidra til det kreative visuelle uttrykket. GSF er nemlig en av byens få lovlige graffitivegger hvor hvem som helst kan man male fritt.

Instagram: @gsfoffisiell

Street Art Oslo

Opplev noen av byens største veggmalerier på gatekunst vandring med Street Art Oslo. Foto: Street Art Oslo

Som entusiast bør en også sjekke ut konseptet Street Art Oslo, en viktig aktør for produksjon og formidling av offentlig gatekunst i Oslo. De tilbyr blant annet guidede gatekunst turer, workshops, utstillinger og publikasjoner. I tillegg har de arrangert Løkka-Lykke gatekunstfest de siste par årene, med det formål å fasilitere ulike kunstnere til å skape offentlig kunst i bydelen. Festivalen har siden endret navn til Oslo Street Art Festival og arrangeres nå i bydeler over hele byen. 

Instagram: @streetartoslo

Økern Utegalleri

I tillegg er det verdt å ta turen til Økern Utegalleri på og rundt gamle Økern senter. Her finner du store forseggjorte pieces som står i alle farger man kan tenke seg. Veggene er av betydelig størrelse, spredt over flere etasjer og nivåer, hvilket gjør det til et spennende og dynamisk lerret. Her vil du kunne finne flere ekte graffiti kunstverk.

Instagram: @pizzabuzzin

Urbant Verksted

Ungdom på graffiti kurs med Urbant Verksted

Ungdom på graffiti kurs med Urbant Verksted. Foto: Don Reyz

Urbant Verksted er et workshop-konsept skapt for kreativ ungdom, med et spesielt fokus på kunst og kultur. Deres organiserte graffiti workshops for ungdom – som arrangeres sporadisk i regi av bydeler og andre initiativer på festivaler og lignende, er ekstremt populære. De arrangerer også private graffitikurs for voksne, og du kan få veiledning både som gruppe til arrangement eller en-til-en undervisning av profesjonelle graffiti-instruktører og/eller juniorkunstnere. 

Instagram: @urbantverksted

 
 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 

Du kan også støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk designet eksklusivt for SplitCity Magazine. Alt overskudd går til videre drift av magasinet.


 
Forrige
Forrige

Hva er forskjellen på street art og graffiti?

Neste
Neste

Fra nulltoleranse til full toleranse