Norske graffitikunstnere trer frem i lyset

Hama Woods og Mikael Noguchi på Oppsal T-banestasjon


Foto: Desiree Bjordal Haukenes


Fra å være en misforstått subkultur har gatekunst i Norge vokst til å bli en høyt verdsatt kunstform, mye takket være innsatsen fra landets fremste graffiti- og gatekunstnere. I 2016 ble fem av Sporveiens stasjoner langs Østensjøbanen forvandlet til levende kunstgallerier gjennom prosjektet "Fra stasjon til stasjon". Nå, syv år senere, har kunstnerne gitt fire av stasjonene et helt nytt uttrykk.


Bak denne gjenoppblomstringen står Sporveien med Eric Ness Christiansen, en pioner innen norsk gatekunst og kurator av prosjektet i 2016. I år har han igjen blitt betrodd oppgaven med å lede prosjektet, et bevis på prosjektets suksess som også markerte Sporveien og Kulturrådets første investering i gatekunst på offentlig transport. 


– 2016-prosjektet var en milepæl som symboliserte en holdningsendring i hvordan vi ser på graffiti, uttaler Christiansen.

 

Skullerud T-banestasjon er malt av Kim Hagen og MA$ARATI.

 

For det handler ikke bare om vakre vegger, men urban, norsk samtidskunst og viktigheten av det. Ved å sette nulltoleransen på sidelinjen har «Stasjon til stasjon»-prosjektet klart å tie det kritikere fra 90- og 2000-tallet mente var umulig: skjerme stasjonene for uønskede tags ved å bruke lovlig graffiti, og således vise mangfoldet i den urbane kunsten.

Alltid i forkant

Christiansen har alltid vært i forkant av street art bevegelsen i Norge, en kultur han har vært med å forme siden han først begynte å utforske graffitiscenen i 1999 gjennom initiativer som blant annet graffitimagasinet Mekkeblekka og Prosjekt Cellout, som resulterte i Drammen museums første innkjøp av graffitikunst til egen samling.  

 

Ulsrud T-banestasjon er malt av Kim “SinnSykShit“ Larsen og Crazyyfaces

 

Christansens reise i denne kunstformen strekker seg også utover norske grenser. Byer som Stockholm, København, Berlin, Barcelona og Praha har vært vitne til Christansens graffitikunst. Men til tross for internasjonale eskapader, har det alltid vært hans engasjement og dedikasjon til den norske gatekunstscenen som har gjort ham til en nasjonal skatt. I dag driver Christiansen blant annet sitt eget street art galleri Final Outlines i Drammen, i tillegg til å være selvstendig kunstner og kurator for graffitifestivalen Ugang-prosjektet. 


Fra stasjon til stasjon 2023

Blant kunstnerne som i år har malt på stasjonene langs Østensjøbanen finner vi kjente navn som Hama Woods, Mikael Noguchi, Diana Kinnerød, MA$ARATI, Kim Hagen, Crazyyfaces og SinnSykShit.

Sistnevnte, Kim "SinnSykShit" Larsen, som også er redaktør for gatekunstmagasinet SplitCity Magazine, reflekterer over graffitiens evolusjon i Norge: 


– Det er fantastisk å se stasjonene males med urban kunst, spesielt når man tenker på tiden da graffiti ble sett på som simpelt hærverk. Som ungdom kjørte jeg denne strekningen med T-banen hver eneste dag, og graffiti kunsten langs linja har alltid vært en av mine aller største inspirasjonskilder.

 

Diana Kinnerød har malt Bøler T-banestasjon

 

Ønsker mer street art i Oslo

Oslo kommune har også omfavnet gatekunstens renessanse. Deres nye handlingsplan for graffiti- og gatekunst, som Sporveien følger opp, anerkjenner gatekunst som en kunstformen som fortjener både støtte og investering, et stort steg bort fra tidligere tiders brutale nulltoleransepolitikk. Handlingsplanen reflekterer en dypere forståelse og anerkjennelse for gatekunstens rolle i byutvikling, samfunnsengasjement og kulturell representasjon. Blant annet har Bydel St. Hanshaugen åpnet flere lovlige vegger i Oslo sentrum.

Les også: På Hauketo stasjon i Oslo har Bane NOR Eiendom gitt graffitikunstnerne frie tøyler til å forvandle venteskur til fargerike kunstverk


Ved å omfavne og støtte disse kunstformene, kan Oslo kommune og Sporveien forvente en mer levende og kreativ by, som både innbyggere og turister vil sette pris på. I tillegg gir det lokale kunstnere større muligheter for å uttrykke seg fritt og aktivt bidra til byens kulturarv. 



– Gjennom arbeidet med «Sporveiskunst» ønsker vi å legge til rette for at stasjonene blir viktige og gode byrom for formidling av kunst og kulturopplevelser til Oslos innbyggere. Med over 40 000 daglige reisende på Østensjøbanen har kunstverkene blitt en del av reiseopplevelsen for mange, sier konserndirektør for kommunikasjon og samfunn i Sporveien, Torgeir Kristiansen.

 

Hama Woods og Mikael Noguchi malte Oppsal T-banestasjon

 

Ikke bare i Oslo

Men denne fornyede interessen for gatekunst er ikke bare begrenset til Oslo. I sommer kunne vi se Norges første lovlige whole train rulle inn på Stavanger togstasjon. Dette var det få som hadde trodd for noen år siden, og viser at denne kunstformens anerkjennelse også vokser på nasjonalt plan.


Dette skiftet i holdning er ikke bare en seier for gatekunstnere, men også for samfunnet som helhet. Det markerer en viktig erkjennelse av hvordan kunst kan bidra til å forme, definere og berike urbane miljøer. Med fornyet støtte fra både offentlige og private aktører, har gatekunsten i Norge en spennende fremtid i vente.

Les også: Nordre Follo Gatekunstfestival forvandler Ski sentrum til et utendørs streetart galleri

 
 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 

Du kan også støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk designet eksklusivt for SplitCity Magazine. Alt overskudd går til videre drift av magasinet.


 
Forrige
Forrige

Utstilling: Graffitiromantikk med hull i gjerdet

Neste
Neste

AFKs politiske kunst: street art verdt tusen ord om Midtøsten-krisen