AFKs politiske kunst: street art verdt tusen ord om Midtøsten-krisen

 

Natt til i dag (17.10.23) var den Bergens-baserte gatekunstneren AFK igjen i aksjon på hjørnet av Hans Holmboes gate og Fosswinckels gate. Denne gangen har AFK skapt et verk som en reaksjon på de grufulle hendelsene vi nylig har sett i Israel og Gaza.

Dette gatehjørnet er en lokasjon han har gjort ikonisk for politisk gatekunst i Bergen, en tradisjon som begynte i 2018 med det beryktede Sylvi Listhaug-motivet, også malt av AFK. På Instagram delte AFK sine tanker rundt det nye maleriet, som er inspirert av psykologen Gabor Mate som overlevde holocaust. Vi har med AFKs tillatelse oversatt og gjengitt refleksjonene hans i denne artikkelen:

Å finne de riktige ordene for å adressere hendelsene den siste uken er uten tvil utfordrende. Tankene mine går til de berørte familiene, og hjertet mitt sørger for de uskyldige menneskene som er blitt drept i denne konflikten, uavhengig av deres nasjonalitet.

Først slet jeg med trangen til å lufte mine egne fordommer og reagere utelukkende basert på følelser. Men, jeg ble gjort oppmerksom på at en slik respons sannsynligvis ville bli oversett og bare bidra til polariseringen rundt denne saken. I stedet tok jeg meg tid til å skille propagandaen fra virkeligheten og forsøke å lytte til begge parters synspunkter, spesielt prøvde jeg å forstå den kollektive psyken til det Israelske folk. Hvordan kunne et angrep som dette komme som et sjokk?

Ett enkelt svar er at den Israelske staten over lang tid, og på flere måter, har skjermet en stor del av sine borgere fra lidelsene og smerten den har påført sine naboer. Imidlertid ligger det nok et mer komplisert svar i det som kan beskrives som en klassisk "misbrukssyklus."

På individnivå kan det forventes at et misbrukt barn vokser opp med økt sensitivitet overfor andres følelser og smerte. Men ofte skjer det motsatte: den som er blitt misbrukt, blir selv en overgriper. På samme måte kan grupper av mennesker reagere på historiske traumer som videreføres gjennom generasjoner.

I tusenvis av år har jødiske samfunn blitt utsatt for forfølgelse, misbruk og konstant blitt fordrevet. I Europa ble jødene forhindret fra å eie land og å bosette seg, da de hele tiden måtte flykte fra fordommer, slaveri, pogromer og ikke minst grusomhetene under Holocaust.

Det er trist å se at de samme grunnleggende menneskerettighetene som en gang ble nektet det jødiske folket, nå blir nektet palestinerne av staten Israel. Disse restriksjonene har bare blitt sterkere siden Israels opprinnelige feiltrinn: Nakba i 1948, en alvorlig urett hvor 700,000 palestinere ble tvunget bort fra hjemmene sine. Syttifem år senere står vi kanskje overfor fordrivelsen av ytterligere 2 millioner. Hvor mange nye ekstremister og traumer vil denne handlingen skape?

Disse historiske og nåtidige kompleksitetene understreker behovet for en åpen og respektfull dialog, en vilje til å forstå konfliktens røtter, samt en dyp forståelse for hvilken rolle psykisk helse spiller i formingen av vår individuelle og kollektive verden.

– AFK, 2023.

 
 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 

 
Forrige
Forrige

Norske graffitikunstnere trer frem i lyset

Neste
Neste

Pøbel lagde ett av Norges største veggmalerier