Utendørs kunstutstilling i Trondheim: en ny vri på galleriopplevelsen

 

Denne sommeren ble det arrangert en unik utendørs kunstutstilling i tunnelen i Kjøpmanngata i Trondheim. De kvinnelige kunstnerne Miss Printed, KBR, Dish og Hello the Mushroom gikk sammen for å vise kunst i det offentlige rom, men på en måte som etterligner en tradisjonell, innendørs galleri opplevelse.


Ideen bak utstillingen var å skape en kunstutstilling i et åpent offentlig rom, men samtidig etterligne følelsen av et galleri så mye som mulig. Kunstnerne løste dette ved å henge kunstverkene i gullrammer, hvorav noen var ganske dekorative i seg selv. Naturlige trekk ved veggen, som sprekker mellom steinene, ble brukt til å feste rammene med spikere, et grep som ga utstillingen et unikt og autentisk preg.

En Gave til Publikum

Hensikten med utstillingen var å vise kunst på en annerledes måte til folk som kanskje ikke ville besøke et galleri ellers, men selv om utstilling forsøkte å etterligne et galleri, var det en ting som skilte seg veldig fra tradisjonelle gallerier: alle kunstverkene var gratis. Her kunne hvem som helst ta arbeidene med seg hjem til odel og eie, og allerede dagen etter åpning hadde alle kunstverkene fått nye hjem.



– Vi var glade for at kunstverkene ble tatt raskt av publikum, vi var bekymret for at kommunen ville sende noen for å fjerne og kaste kunsten, sier Hello the Mushroom om arbeidene som ingen hadde sagt ja til at kunne henge der. 

– Det var nemlig ikke innhentet noen tillatelser, vi overtok bare det offentlige rommet.


Fra starten lå det i utstillingens natur at de aller fleste besøkende ble ufrivillig publikummere, mennesker som passerte gjennom undergangen i sitt daglige virke befant seg plutselig midt i en utstilling, som bare dagen før hadde vært en kjedelig undergang, slik den alltid hadde vært. Men selv om de aller fleste ikke visste hva de skulle få oppleve i denne undergangen på vei til sitt neste mål, stoppet de allikevel opp og engasjerte seg med stor interesse. 

– At flere stoppet opp og viste interesse for arbeidene bekrefter utstillingens formål om å gjøre denne type kunstprosjekter mer tilgjengelig for allmennheten, sier Hello the Mushroom. 

 

En Vellykket Prøvekjøring

Utstillingen fungerte derfor som et godt prøveprosjekt for kunstnerne, da de kunne bevise for seg selv og andre at konseptet fungerer. Med denne utstilling i Kjøpmanngata har de vist at gatekunst kan presenteres med en ny vri, som kombinerer elementer fra et tradisjonelt galleri med friheten og tilgjengeligheten til gatekunsten ute i det offentlige rom. Kunstnergruppen har nå planer om å gjennomføre tilsvarende utstillinger i flere byer i Norge. 


– Vi tenker på å gjøre dette kanskje i Stavanger, Bergen eller Oslo, kanskje neste år. Vi må bare finne det perfekte stedet.

 

Kunstnerne Hello the Mushroom, Miss Printed, KBR og Dish i undergangen.

 

 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 

Du kan også støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk designet eksklusivt for SplitCity Magazine. Alt overskudd går til videre drift av magasinet.

"The Stare", Unisex t-shirt
Hurtigvisning

 
Forrige
Forrige

Pøbel lagde ett av Norges største veggmalerier

Neste
Neste

Meningsfulle Mellomrom: Løkka Lykke Samler Oslo gjennom kunst og street art