Løkka Lykke løfter frem unge talenter


Foto: Nima Taheri og Tobias Willumstad


Vegger på Grünerløkka har denne uken fått et nytt, fargerikt uttrykk takket være Løkka-Lykke gatekunstfestival. Festivalen har bydd på lærerike workshops og kunst fra en rekke kjente og ukjente graffiti- og gatekunstnere.


Det sies ofte at Oslo er en by med kontraster, og få steder blir dette tydeligere enn i den travle bydelen Grünerløkka, som nå også er sentrum for noe av Oslos mest fremragende gatekunst, takket være Løkka-Lykke-festivalen.

Det hele startet på mandag, da de første strøkene med farger ble påført monotone og grå vegger i bydelen. Fem veggmalerier dukket opp nesten samtidig på fem forskjellige steder - prosjekter som har kokt i hodene på kreative sjeler i flere måneder, og i noen tilfeller, år, begynte endelig å ta form. En av disse sjelene er graffitikunstneren Øivin Horvei, som har samarbeidet med festivalen siden 2021 for å bringe sitt veggmaleri i Romsdalsgate til liv. Tematisert rundt regnskogens betydning og i samarbeid med Regnskogsfondet, dekker Horveis arbeid en vegg på 160 kvadratmeter med fri utfoldelse fra Horveis ikoniske univers, til ære for Verdens regnskogsdag som ble feiret torsdag 22. juni.

 
 

Årets festival viser frem talenter både fra Norge og utlandet. Ett av de mest anerkjente navnene er finske Egs, en internasjonalt kjent graffitikunstner. Han har allerede satt sitt preg flere steder i byen sammen med lokale graffitikunstnere og har på artist-talks gitt en unik innsikt i sin kreative prosess gjennom en samtale med Tobias Lindblad, støttet av Finsk-norsk kulturinstitutt.


Løkka-Lykke handler imidlertid ikke bare om de store navnene. Festivalen er også en plattform for yngre og mindre kjente talenter, slik som den unge kunstneren Bella Fasmer, student ved Strykejernet Kunstskole. Bella fikk sjansen til å lage sitt første veggmaleri noensinne under festivalen, en mulighet hun grep fatt i med begge hender.


Caroline Borge, en annen ung kunstner og nylig fullført andreårsstudent på Einar Granum Kunstfagskole, begynte å lage sine første utendørskunstverk som en del av årets Løkka-Lykke, og I.T. Hammar, den kreative kraften bak årets festivaldesign, har satt sitt preg på bydelen med sine paste-ups.

 
 

Festivalen har dog ikke vært uten utfordringer. Til tross for nydelig vær størstedelen av uken, har været tatt noen uforutsigbare vendinger. Men selv i møte med regnvær har kunstnerne navigert seg gjennom uken og ferdigstilt veggmaleriene.


Løkka-Lykke er også vert for en rekke workshops. En workshop som har fanget publikums interesse ble ledet av Placcyheadface, som lager små plastelina-byster av kjente og ukjente personer. Bustene er en hyllest til lokale Grünerløkka-personligheter som blant annet Alf Folmer, som har hatt stor innflytelse på bydelen. Festivalen har også tilbudt seminarer som utforsker 'Kunst i mellomrom', åpnet av ingen ringere enn kulturbyråd Omar Samy Gamal.


Som kronen på verket vil Løkka-Lykkes siste dag avrundes med en storslått feiring søndag 25. juni. Her blir det workshops, gatekunstvandring, DJer og enda mer gatekunst!

Les også: Gatekunst skal lyse opp Drammens nye undergang

 
 
Forrige
Forrige

Bydel Nordstrand oppretter lovlig Graffitivegg

Neste
Neste

Hvordan gatekunst former Oslo: Et seminar om kunst i mellomrom