Hip-hopens hjørnestener møtes i Tromsø


Tekst: Henrik O. Rasch

Foto: Tegson og Daniel


Artic Jam, historiens største graffiti- og break-dance festival i Nord Norge, ble nylig avholdt i Nordens Paris.

Festivalen, som samler kunstnere med bakgrunn fra Nord-Norge, retter seg mot den yngre generasjon for å inkludere, og introdusere dem for filosofien i Hip-hop. Noe av det som skjedde var konserter, graffiti, skateboarding, basket og breaking. En av de største initiativtakerne til festivalen er maleren Tegson, som opprinnelig kommer fra Bergen.  


– Da jeg flyttet til Nord-Norge for fem år siden ble jeg fort kjent med mange av de lokale malerne i byen. Men det var ikke noe ordentlig miljø. Det var mange ensomme ulver, og flere av dem kjente ikke til hverandre, sier Tegson.

– Det er nok et resultat av at det ikke er noen lovlige vegger eller jams her. Arktiske værforhold hjelper heller ikke.

Han begynte etter hvert å “samle” på jams, og under pandemien begynte han sammen med andre malere i Tromsø-miljøet å jobbe sammen med Tromsø kommunes kunstsamling. Målet var å utarbeide en plan for lovlige arenaer, og profesjonalisere miljøet i Nord.  

– Kommunen ønsket gatekunst på en barneskole i byen. Jeg ble innhentet som kunstkonsulent, eller kurator om du vil, for barneskolene. Deretter utfordret jeg de på å bruke deler av budsjettet til å bygge opp miljøet lokalt, i stedet for å sende alt til internasjonale kunstnere. Kanskje vi til og med kunne få en maler i fra Nord opp på et internasjonalt nivå med muraler?

 
 

Han forteller at det tidligere har blitt gjort forsøk på graffitiprosjekter i nord, og trekker frem eksempler i Bodø og Vadsø. 

– Verkene og prosjektene var gode, men de har enten manglet forankring i det lokale subkulturmiljøet, eller ikke hatt med seg malere i fra nord. Et fenomen han mener går igjen de fleste steder nede i sør også, forteller han.

Les også: Den nye gatekunst festivalen i Stavanger overrasker med Norges første lovlige whole train

 

Løkkefotball og løkkevegger 

Tegson måtte ty til fotball allegorier for å få kommunen med på laget. 

– Kunst kan være vanskelig å forstå for politikere, men fotball forstår de. Om målet er at en by skal ha en fotballspiller på toppnivå, så må man først bygge en fotballbane der man kan spille når man ønsker. Lovlige vegger er vår løkkefotball. Og for å bli kjent med andre trenger man noen turneringer; jams på sikt.

Med den sammenligningen fikk de i 2020 åpnet den første lovlige, kommunale veggen i Tromsø. Året etter kom det ytterligere tre arenaer, og det har siden blitt avholdt to jams i året. I starten lå fokuset på Tromsø, men etter hvert ble hele nord med. Malere fra Bodø, Mosjøen, Harstad, Kautokeino og Kirkenes inkludert. Det dannet grunnlaget for plattformen The Arctic Writers.  

– Fokuset lå aldri på å være resultatbasert, men heller samle miljøet, og bygge et fellesskap.

Et resultat av samarbeidet var et av verdens kaldeste jams der 40 malere fra hele Norge og noen internasjonale deltok tilbake i 2022. 

– Det var også første gangen vi flyttet jams´ene inn mot sentrum, og gikk ut i avisene med tid og sted for eventet sånn at befolkningen kunne komme å se.

Med en ball som endelig hadde begynte rulle slo de seg sammen med Arctic Jam 

– Nord-Norges største Breakdance-festival, denne sommeren.

– For oss er det jo naturlig å sette sammen de fire elementene fra hiphop-kulturen. Jeg hadde i mange år snakket med lederen fra Arctic Jam om å gjøre noe sammen, og endelig fant vi en arena hvor det kunne være mulig å gjøre det sammen.

 
 

Polare verk 

– Vi valgte å flytte fokuset litt bakover. Fremfor å gå ut nasjonalt og internasjonalt for festivalen, ville vi gi lokale malere med tilhørighet i Tromsø muligheten til å jobbe lengre, og i større størrelser. 17 malere malte under uken, med oppløpet mot helgen frem til Arctic Jam.

For å gi festivalen en rød tråd ble årets tema "Polar/Polarhistorie". Aldri før har det vært så mange malere fra Nord kunnet være med i denne skalaen, og med såpass kompleksitet. 

– Det er sykt kult å ha vært med på den reisen fra fire malere med en engangsgrill i en nedlagt fabrikk. Nå står det lokale malere i lifter for å kjøre en 10m høy hval, og full produksjon. Det er et stort steg for Graffiti i Nord, og det blir spennende å se veien videre.

Prosjektet kan følges på Instagram under navnet The Arctic Writers. Tegson oppfordrer gjerne til å ta kontakt med profilen om du er kunstner som ønsker å være med å lage noe.

 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 
 
 
 
Forrige
Forrige

En fargesprakende helg med Nordre Follo gatekunst festival

Neste
Neste

Det mest bevoktede av alle tog