Graffitikunst bringer farger til Hauketo stasjon
Foto: Bane NOR og Pay2
På Hauketo stasjon i Oslo har Bane NOR Eiendom gitt graffitikunstnerne frie tøyler til å forvandle venteskur til fargerike kunstverk.
Et nytt prosjekt har gitt venteskurene på Hauketo stasjon i Oslo en imponerende ansiktsløftning. Tidligere preget av ulovlig graffiti og tags, er skuret nå omgjort til et urbant kunstverk takket være talentene til de lokale graffitikunstnerne Pay2 og Heia.
Tiltaket er en del av Bane NOR Eiendom sin overordnede strategi for å bekjempe uønskede tags og samtidig tilføre farge og energi til de offentlige rommene og perrongene ved jernbanestasjonene. En strategi som er vært i bruk i flere storbyer rundt om i verden, og som også kunstnerne er positive til og hatt stor suksess med tidligere.
– Denne metoden har vært mer eller mindre i bruk siden jeg startet i 1984. Dette er på ingen måte noe nytt. Opp gjennom årene har jeg opplevd suksess med denne metoden, fra skolen jeg gikk på i 1984, for Bydel Bjerke på 90-tallet, diverse fritidsklubber, barnehager og borettslag, for å nevne noen. Og nå nylig med dette oppdraget for Bane NOR Eiendom, sier Pay2.
Og det er gledelig å se at det er nettopp Bane NOR som velger graffitikunst fremfor mer tradisjonelle løsninger – som å male veggen grå. Gjennom årene har tog- og t-bane systemer vært populære mål for landets dedikerte graffiti- og togmalere, og selskapene som drifter dette har derfor vært forkjempere for nulltoleransen i krigen mot graffiti som stod på som værst på 90- og 2000-tallet, men slik har det ikke alltid vært.
– Oslo Sporveier ga tillatelser allerede i 1985 til graffiti crewene City Painters og oss i DC Artists, så jeg tenker at det er på tide at denne tråden tas opp igjen, sier Pay2.
I dag er kommunikasjonssjef i Bane NOR Eiendom, Stine Strachan, positiv til både tradisjonell kunst og graffitikunst på stasjonsområdene.
– Vi vil at flere skal ta mer tog. Da er det viktig at stasjonene er gode og trivelige steder å være. En del av dette er å sørge for at det ikke er søppel og hærverk, men en annen del er å tilby kunst på flere av stasjonene våre. På Oslo S, for eksempel, bytter vi ut spennende kunstverk med jevne mellomrom og nå har vi fått flott graffitikunst i venteskurene på Hauketo stasjon, sier Strachan.
Erfarne malere
Pay2 og Heia er langt fra noen hvem som helst i graffitimiljøet. Bane NOR Eiendom har engasjert to av Norges mest erfarne graffitikunstnere til å dekorere venteskurene på Hauketo. Dette er både et fortjent og smart valg. Fortjent fordi disse to kunstnerne har dedikert betydelig tid og krefter til graffitikunsten, og valget er smart ettersom graffitimiljøet generelt respekterer andres verk og dermed lar disse stå urørt.
– Samarbeidet med kunstnerne har vært helt supert fra begynnelse til slutt. Jernbane kan jo være både farlig og ha strenge sikkerhetsregler, men det fant vi ut av, sier Strachan med et lurt smil.
– Å få gode bilder fra prosessen var veldig moro, og det var gøy å kunne vise følgerne våre i sosiale medier hvordan kunstverket ble til.
Men den økte offentlige og positive interessen for graffiti og gatekunst møter også bekymring hos noen; vil denne nye aksepten vanne ut eller skade det unike graffiti-miljøet som har vokst frem i Oslo gjennom årene med nulltoleranse og motstand? Pay2 er selv ikke så sikker på det:
– Jeg har ingen slike bekymringer rundt dette, for min del er dette kun positivt, sier han.
I løpet av en periode på to dager har Pay2 og Heia samarbeidet om å forvandle venteskurene til to imponerende kunstinstallasjoner. Kunstverkene, preget av dristige farger og flotte graffitiverk, er nå et virkelig blikkfang for alle som passerer stasjonen, og bidrar til et positivt innslag i det offentlige rommet på perrongen.
Les også: Ekte graffiti – er den i varmen?
Mer gatekunst i Oslo
Selv om dette prosjektet er organisert av Bane NOR Eiendom, er initiativet også i tråd med Oslo kommunes nye satsing på graffitikunst. Den nylig implementerte "Handlingsplan for gatekunst i Oslo 2022-2025" legger stor vekt på å skape flere rom for kunstneriske uttrykk i bybildet. Planen oppmuntrer til kreativitet og visuell kommunikasjon, og den støtter prosjekter som bidrar til å fremme gatekunst som moderne kunstformer i det offentlige rom. Oslo kommune og Bane NOR er samstemte i flere av verdiene som fremmes i handlingsplanen.
– Foreløpig har vi graffitikunst på tre stasjoner, Hauketo, Kristiansand og Heimdal. Vi har også brukt det i Drammen, der vi driver med eiendomsutvikling. Det skaper liv og farge på steder der det av og til kan være enten grått eller utsatt for hærverk, sier Strachan.
I andre deler av Oslo har vi allerede sett lignende initiativer, blant annet de nylige opprettelsene av lovlige graffitivegger på St. Hanshaugen og Sæter, eller på graffitikurs for ungdom. Disse prosjektene er eksempler på hvordan Oslos bydeler aktivt omfavner gatekunst og anerkjenner det som et positivt og viktig element i bybildet. Slike initiativer understreker potensialet som graffitikunst har til å skape engasjerende, levende og inkluderende offentlige rom. Med venteskuret på Hauketo stasjon som det nyeste tilskuddet, er det tydelig at graffiti- og gatekunst stadig blir mer integrert i Oslos urbane landskap.
Til slutt har Pay2 ett råd til andre som ønsker å benytte graffiti kunst for å bevare veggene sine:
– Bruk graffitikunstnere med erfaring, og husk at graffitikunst ikke er gratis. Betal dét det koster, og hvis det er for å unngå tags, så gi kunstneren frie hender. Vi vet hva vi driver med, avslutter han med et smil.
Les også: Lovlig wholetrain - en forunderlig og vakker lørdag i Stavanger
Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?
Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.
Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.
Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.