NuArt har jaktet på kvalitet siden gatekunstens gullrush


Film: Doug Gillen

Foto: NuArt Aberdeen


NuArt, den norske street art-festivalen i Stavanger, er kjent som en internasjonal banebryter innen gatekunst. Fra å være en del av en liten trend til å bli en ledestjerne for kvalitet og respekt, fortsetter NuArt å forme og feire det urbane kunstens landskap. I år tar festivalen for seg temaet 'Rewilding' i den skotske byen Aberdeen og utforsker kunstens frihet og begrensninger. Nå er årets NuArt blitt konsolidert i en kortfilm av Doug Gillen


Da gatekunst begynte å ta form på det tidlige 2000-tallet, var scenen dominert av bloggere og medier som desperat lette etter de nyeste street art-arbeidene, slik at de kunne være først ute med å publisere bildet av arbeidet. Det var et kappløp og mange var villige til å ta snarveier for å øke sin rekkevidde, antall følgere og annonseinntekter ved å være den som leverte siste nytt først. For de som ønsket å kapitalisere på 2000-tallets voksende interesse for street art, kan man kanskje kalle denne tidsperioden som gatekunstens Klondyke – en "gullrush" periode.

En Feilaktig Holdning

Det var under dette gullrushet at NuArt ble grunnlagt. Dens første festival ble avholdt i Stavanger så tidlig som i 2001, men i dette miljøet ble jakten på umiddelbar suksess ofte kritisert for manglende respekt for kunsten og kunstnerne. Det hastverksfylte ønsket om å være først ute med det siste bildet førte til at internett, som på denne tiden var i ferd med å formes, ble oversvømmet med uheldig komponerte, kornete og lavoppløste bilder av gatekunstverk. De flotte arbeidene som tok kunstnere måneder å planlegge og uker å utføre, ble redusert til en rask og overfladisk opplevelse for publikum. 

– Det var som om folk spurte, "Hva kan dette verket gjøre for meg?" istedenfor "Hva kan jeg gjøre for dette arbeidet?", sier festivalens grunnlegger Martyn Reed.

– Det føltes respektløst ut overfor kunsten og kunstneren. 



Les også: Vestkantens pøbelvelde på Harbitz

 

Kunstner duoen Snik maler veggmaleri under årets NuArt festival. Foto: NuArt Aberdeen

 

En Ny Retning

I 2009 endret Nuart derfor retning. De fjernet seg fra kappløpet, trakk foten av gassen, og begynte å tenke på hvordan de kunne tjene kunsten de dokumenterte på en bedre måte. Hvis betrakteren ikke kunne stå foran veggmaleriet i virkeligheten, hvordan kunne de likevel fange følelsen og identiteten til verket før de delte det med verden?

– Vi ønsket ikke å være med i konkurransen om å være først, og skled derfor inn i en langsommere bane, et mer reflekterende rom. Hva trenger disse arbeidene, hvordan kan vi dokumentere dem på en måte som tjener ideen bak, omfanget og plasseringen av verkene?

Siden den gang har NuArt produsert kortfilmer, dokumentarer og bilder med et fokus på kvalitet og integritet. De har samarbeidet med ledende filmskapere og fotografer innen feltet, skapt filmer og latt seg inspirere av urbane kulturer og forskjellige musikkstiler, fra dubstep til spesialkomponert filmmusikk. Enkelte verk har til og med fått tillatelse fra kjente artister som Primal Scream og Sun Ra.

– Gjennom årene har vi laget utallige kortfilmer, en haug med dokumentarer og produsert titusenvis av bilder med dette etos, forteller Reed.

Les også: En gatekunstners dagbok: Historier fra natten

 

Det males med spray fra lift på gatekunstfestival. Foto: NuArt Aberdeen

 

Felles Verdier

Den nye retningen bar frukter, og i dag har Nuart posisjonert seg som en av de viktigste festivalene innen urban kunst med internasjonal anerkjennelse. Siden har de også ekspandert med blant annet årlige festivaler i sin søsterby Aberdeen i Skottland, og lagt grunnlaget for andre prosjekter som Nuart Gallery og Nuart Projects.

Det som binder disse prosjektene sammen er tid, overveielse og en motvilje mot å jage egeninteresse og egoistiske mål. Det er en erkjennelse av at kunstverkene til de urbane kunstnerne fortjener respekt og omsorg i sin presentasjon.

 

Paste ups bli limt opp. Foto: NuArt Aberdeen

 

NuArt i dag

De siste årene har Stavanger by dessverre gått glipp av festivalens urbane kunstverker. Tidligere i år ble det stor debatt rundt tildelingen av offentlige midler til NuArt, noe som resulterte i at den splitter nye gatekunst festivalen Nice Surprise fikk ta over stafettpinnen i byen, men til tross for bråket i Stavanger ble NuArt som vanlig arrangert i Aberdeen. 

Årets festival tar for seg temaet "Rewilding," som er et tema som utforsker frihet og begrensninger i kunsten og stiller spørsmål om hvordan inngjerding av land påvirker både lokale industrier og den kreative sektoren. Ved å se på en fremtidig "gjenvunnet" by, der gatens kunst smelter sammen med kunstinstitusjoner, forsøker NuArt å reflektere over hvordan en by med virkelig fri kunst kan se ut.

– Det skaper et interessant bilde som vi håper å utforske videre med det lokale miljøet, sier Reed.

Gjennom sin lange reise har Nuart vist at med respekt for kunstnerne, tid, og et genuint ønske om å tjene kunsten, kan man skape noe varig og meningsfullt som resonnerer med både kunstnere og publikum. For årets NuArt Aberdeen har Doug Gillen laget en kortfilm som konsoliderer og samler alle disse verdiene og viser arbeidene fra årets festival. 

– Etter min mening fanger denne filmen verdiene og Nuart Aberdeen vakkert, og å gjøre det på 6 minutter og 30 sekunder, er en prestasjon jeg aldri trodde var mulig, avslutter Reed om filmen, som du kan se øverst i artikkelen.

Les også: Hip hopens hjørnestener møtes i Tromsø

 
 

Liker du artiklene våre og ønsker å se mer?

Vi er et uavhengig nettmagasin som ønsker å dele artiklene gratis med alle.

Hjelp oss ved å donnere en valgfri pengegave på Vipps-nummer #821569.


Ditt bidrag er viktig, og vil gi oss mulighet til å lage et mer innholdsrikt magasin om norsk urban kunst.

 
 

Du kan også støtte magasinet ved å kjøpe unike klær i vår nettbutikk designet eksklusivt for SplitCity Magazine. Alt overskudd går til videre drift av magasinet.

Forrige
Forrige

Meningsfulle Mellomrom: Løkka Lykke Samler Oslo gjennom kunst og street art

Neste
Neste

Graffitikunst bringer farger til Hauketo stasjon