Gatekunst skal lyse opp Drammens nye undergang

Kunstnerne er i gang med å male undergangen


I dag begynte gatekunstnerne å sette sine preg på den nye undergangen på Strømsø i Drammen. Etter en søkeprosess i vår, har Drammen kommune endelig avslørt hvilke graffiti- og gatekunstnere som skal forvandle denne populære gjennomfartsåren til et levende kunstgalleri i hjertet av Drammen.

Av totalt 55 talentfulle søkere, ble 16 kunstnere utvalgt til prosjektet, og får nå muligheten til å bidra med sin kunst. I tillegg har to spesielt inviterte kunstnere, Maria Sundby fra Norge og Taylor White fra USA, blitt invitert til å delta i prosjektet.

Taylor White er en kjent gatekunstner fra USA som har en unik stil og metode. Hun er kjent for sine uttrykksfulle veggmalerier som ofte utforsker menneskelige følelser og bevegelser. I arbeidet med Strømsø undergangen vil White få assistanse fra to unge kunstnere fra DEMO, et talentutviklingsprogram for ungdom som ønsker å videreutvikle sine kreative evner.

Sammen med White, vil den velrenommerte norske kunstneren Maria Sundby, kjent for sitt arbeid med både billedkunst, skulpturer og gatekunst, male hver sin ende og side av undergangen.

De andre utvalgte kunstnerne inkluderer Joakim Steen Eggum, Pippip Ferner, Luna Blomgren, Lea Alstad, Kari Elisabeth Haug, Thor Merlin, Linn Cathrin Torp, Quentin Desveaux, David Stenmarck, Espen Henningsen, Mathis Anvik, Olivia Ericsson, Halvor Hersem, Kim “SinnSykShit“ Larsen, Ronny Bank, og Jad Khoury.

Ved utvalget av kunstnere, har juryen lagt vekt på kvalitet, kjønnsbalanse, mangfold i uttrykk, tilhørighet og alder. Juryen består av graffiti- og gatekunstveteran Eric Ness Christensen, Rita Rohdin fra Buskerud Kunstsenter, landskapsarkitekt Ragnhild Løvli og kunsthistoriker Karianne Sand fra Drammen kommune.

Prosjektet, som startet opp i dag, er planlagt å stå ferdig i slutten av juni. Undergangen vil være åpen for publikum gjennom hele prosjektperioden, slik at de kan følge med på kunstnernes fremdrift og se hvordan deres verk tar form.

Som en del av det bredere landskapet for kunstneriske uttrykk, har gatekunstprosjekter som dette begynt å se stadig mer anerkjennelse og støtte fra kommuner over hele Norge. Drammen kommune har blant annet utarbeidet egne retningslinjer for gatekunst, som har som mål å balansere bevaringen av historiske bygninger og kulturelle miljøer med behovet for å støtte graffiti og gatekunst som demokratiske og populære kunst- og kulturuttrykk. På samme måte har Oslo kommune rullert sin handlingsplan for gatekunst, og har ambisjoner om å utvikle graffiti og gatekunst som aksepterte kunstuttrykk.

Helgen som var ble det også arrangert en splitter ny gatekunstfestival i Nordre Follo kommune, og om noen uker vil Oslo være vert for gatekunstfestivalen Løkka Lykke og på Sommerskolen skal ungdommer lære seg å male graffiti. Disse initiativene gir uttrykk for en økt anerkjennelse av gatekunst som en verdifull kunstform, som politikere har begynt å ønske velkommen for å skape levende og engasjerende byrom.

 
 
Forrige
Forrige

Hvordan gatekunst former Oslo: Et seminar om kunst i mellomrom

Neste
Neste

LøkkaLykke inviterer til Kunst i Mellomrom