Unge graffitikunstnere på fremmarsj: Barna tar sprayboksen fatt

 

Kultursommerjobb

Denne artikkelserien er et samarbeidsprosjekt mellom SplitCity Magazine og ungdom fra Kultursommerjobb i Bydel St. Hanshaugen og Frogner i Oslo. Serien vil utforske graffiti- og gatekunst gjennom perspektivet til ungdommer i bydelen. Formålet med Kultursommerjobb er å fremme elevenes kreative og kulturelle engasjement gjennom praktiske arbeidsoppgaver, samtidig som de tilegner seg verdifull arbeidserfaring.

 

Film: Paula Hunderi (13år)

Tekst: Oda Maria Enghaug-Joner (15år)


«Det er kanskje ikke alle som skal spille fotball eller håndball. Kanskje noen liker å være kreative og male. Og man må jo ikke spraye, man kan komme med maling og male på veggen. Det er mange måter å gjøre det på.»


Silje er gruppeleder for gatekunstgruppa på Kultursommerjobb bydel St. Hanshaugen, og var med på å arrangere graffitiworkshop for barn. Hun ville at de skulle få en mulighet til å lære om graffiti, og hvordan man sprayer på en vegg. Hun synes det er viktig å lære unge å uttrykke seg gjennom kunst. Det var denne workshopen perfekt til.


Onsdag 5. juli samarbeidet Leker’n fritidsklubb med Kultursommerjobb i bydel St. Hanshaugen og bydel Frogner om å ha en graffitiworkshop for unge på Marienlyst skole mellom 10-13 år. Her fikk de lært hvordan man bruker en sprayboks, og hva de skulle gjøre fra start til slutt. 


Først fikk de et minikurs om hvordan de skulle bruke sprayboksen, og lærte litt om sikkerhet. Så fikk de tegne det de ville på et ark, og etter godkjenning fra instruktørene gikk de over til veggen. De hengte opp tegningene på siden, så hadde de frie hender til å spraye på veggen.


Instruktørene for denne workshopen var ungdommene som jobbet på kunstgruppa på Kultursommerjobb. Gruppelederen tenkte det ville være fint at de fikk lære videre til de yngre, etter de selv hadde holdt på med graffiti i noen dager.


Graffiti og gatekunst har en lang historie med mye motvind. Men i dag er det en stor del av byen, og kommunen satser stort på det. Det er fint at barn kan forsøke seg på graffiti, for å lære om det og få kunnskap fra de som er mer erfarne. Det er også fint at de kan drive med dette, så de kan føle at de kan bli en del av den kulturen graffiti er blitt i Oslo.  


«Jeg synes det var veldig gøy å tegne med maling på veggene», sier Eilif, 11 år.

 

Les flere artikler fra ungdommer i Kultursommerjobb:

 
Forrige
Forrige

Fra en grå støymur til en måte å utforske verden på

Neste
Neste

Øye for skjønnhet - fra ulovlig praksis til kommunal støtte i Oslo