Fra en grå støymur til en måte å utforske verden på
Kultursommerjobb
Denne artikkelserien er et samarbeidsprosjekt mellom SplitCity Magazine og ungdom fra Kultursommerjobb i Bydel St. Hanshaugen og Frogner i Oslo. Serien vil utforske graffiti- og gatekunst gjennom perspektivet til ungdommer i bydelen. Formålet med Kultursommerjobb er å fremme elevenes kreative og kulturelle engasjement gjennom praktiske arbeidsoppgaver, samtidig som de tilegner seg verdifull arbeidserfaring.
Tekst: Oda Maria Enghaug-Joner (15år)
Betongveggen utenfor barnehagen fikk nytt liv da gatekunstneren Simon Alfredo fikk gi nytt design og et sveip med spraymaling til den grå veggen.
Ved Sognsveien barnehage var det en grå betongvegg som kun hadde én funksjon: å være en støymur. Simon Alfredo ga denne veggen en helt annen betydning da han sprayet den med fine farger og motiv til barna og deres læring.
Simon Alfredo er gatekunstner og har laget mange veggmalerier. Simon ville male denne veggen som en del av et prosjekt han hadde i bydel Nordre Aker, som handlet om å gi farger til bydelen. Han ville finne skoler, barnehager og borettslag å dekorere. «Det tror jeg byen trenger». Han syntes ikke veggen passet så godt inn i nærmiljøet, og ønsket å gjøre den litt vennligere.
På veggen malte han barn som bruker de forskjellige hovedsansene: syn, lukt, hørsel, smak og berøring. Formålet bak dette motivet var at det kunne brukes til barnas læring.
I barnehagen er de opptatt av at barna skal utforske og lære om hvordan verden fungerer. Simon synes det var en spennende tanke at man kunne lære barna å utforske verden ved å bruke de ulike sansene. Simon har også malt en elv hvor det flyter et isflak med en isbjørn oppå. Hensikten med isbjørnen er at barna også kan lære om noen av verdens problemer, som at isen smelter og mange mister hjemmet sitt.
Simon fikk inspirasjon fra barna til å ikke ha noen regler når han bestemte motivet. Han ville fange opp barnas fantasi hvor det ikke var noen grenser for hva man kunne tegne. På veggen skulle det derfor så klart være lov å ha med noen rare figurer som barna hadde tegnet.
For Simon handler det ikke bare om det estetiske når det kommer til gatekunst. Han vil at det han lager skal ha en funksjon. Han malte denne veggen med dette motivet for at det skulle være fint å se på for de som går og kjører forbi, men også for at det kan brukes som læring og kommunikasjon for barna i barnehagen.
«Nå fungerer den både som en støymur og at det er et hyggelig sted å komme hjem til».
Det er mange detaljer som man kanskje ikke tenker over hvorfor er der når man ser på veggmaleriet i forbifarten. Det er mye tanke som ligger bak, ofte mer enn man tenker eller ser når man går forbi det.