UpNorth Festival i Bodø 2016

0
400

Festivalen UpNorth er en omreisende kunstfestival som fokuserer på det som oftest blir omtalt som urban kunst / urban art. Den ble arrangert for første gang i Sulitjelma i 2015, hvor syv internasjonale og nasjonale kunstnere kom og satte sitt preg på det nedlagte gruvesamfunnet.

Urban kunst oppleves som oftest – som navnet tilsier – i urbane strøk. At Up North Festival valgte å invitere internasjonalt kjente urbane kunstnere til Sulitjelma sommeren 2015 vakte derfor stor oppmerksomhet, blant annet hos de viktigste bloggene for street art, som Widewalls, og Street Art News. Urban kunst omgitt av storslått nordnorsk natur satte kunstformen – og kunstnerne – inn i nye og unike omgivelser. Kunstnerne knyttet sterke bånd både til Sulitjelma og dets innbyggere.

UpNorth Festival var også med og kuraterte åpningsutstillingen på Bodøs nye galleri NOK, hvor kunstnerne fra Sulitjelma ble invitert til å stille ut noen av sine kunstverk.

I 2016 legges UpNorth Festival til Bodø. Hit kommer seks kunstnere som vil male vegger rundt om i Bodøs bykjerne. Festivalen har bestemt seg for å finne vegger for utsmykking i gangavstand rundt om i byens sentrum – med tanke på å gjøre kunsten lettere tilgjengelig både for Bodø-publikum og turister.

De inviterte kunstnerne er som følger: Millo (it), Dzia (be), David de la Mano (es), Animalito (arg), Rustam Qbic (rus) og Atle Østrem (no). Sistnevnte vil også holde en soloutstilling på galleri NOK 9. juli, som også er den offisielle åpningen av årets UpNorth Festival. I tillegg skal SinnSykShit (no) skal være med å resturere en gammel graffitipiece fra 1984 som er i Bodø.

Som i Sulitjelma er også årets kunstnere i verdenstoppen innenfor sin sjanger, og festivalledelsen er sikker på at dette igjen vil vekke stor nasjonal og internasjonal oppmerksomhet.

 

 

Rustam-bic Rustam-Qbic-2 Millo-2 dzia03 Dzia-Street-Art-URBEX-2015-41 David-de-la-Mano Davi-de-la-Mano Atle-Østrem2 Atle-Østrem Animalito