Vi fyller 10 år

SplitCity Magazine fyler 10år
 

For 10 år siden, den 8. oktober 2012, ble domenet splitcitymagazine.com registrert. På den tiden var magasinet et resultatet av en Bachelor (Honours) oppgave, som utforsket graffiti- og gatekunstmiljøene i Melbourne, sammenlignet med Oslo, og forskjellene ved samfunnets aksept av kunstformen i de to byene. 

Det var en stor kontrast. I Melbourne var aksepten stor og kunstformen fikk lov til å utvikle seg. I Oslo var aksepten lav og bar fortsatt preg av fordommene og stereotypiene fra tiden med nulltoleranse. Siden den gang har mye skjedd i Oslo, og i dag har vi politikere som ønsker å anerkjenne kunstformen for hva det er på lik linje med annen kunst, og de jobber aktivt for å legge forholdene til rette for byens graffiti- og gatekunstnere. 

Denne utviklingen ønsker vi velkommen, og vi vil være en del av den. 

I løpet av disse 10 årene har SplitCity Magazine blitt driftet nesten utelukkende på frivillig innsats. Dette har resultert i perioder med opphold i aktiviteten, men det har også resultert i noen veldig fine artikler og kronikker som vi er stolte av å ha publisert. 

Vi har gjennom årene blitt kjent med utrolig mange flotte og dyktige mennesker, og fått masse verdifull hjelp. Tusen takk til alle som har bidratt. 

Som et resultat har vi i tillegg til magasinet utviklet oss til å bli et kompetansemiljø med et stort nettverk innen urban kunst- og kulturproduksjon, og vi har innsett at driften av magasinet må profesjonaliseres for at vi best mulig skal kunne utvikle oss videre. Som en del av denne prosessen ble foreningen SplitCity Magasinet opprettet i 2021, og i dag jobber vi aktivt for å søke midler for videre drift av magasinet. Dette er ukjent territorium for oss, men viktig for å kunne nå våre målsetninger. 

Vi gjør det fordi vi i dagens “nye” miljø anser SplitCity Magazine sin rolle som viktigere enn før:

  • Gjennom vårt arbeid er vi blitt en naturlig landingsplass for folk som søker kunnskap eller som ønsker å komme i kontakt med kunstnere, f.eks i forbindelse med blant annet maleoppdrag, workshops eller rådgivning. Disse henvendelse skal vi besvare. 

  • Oslo kommune viderefører sin handlingsplan for gatekunst og vil ha mer graffiti og gatekunst i bybildet. Denne utviklingen endrer miljøet, nye aktører kommer til og viktige spørsmål må besvares og konfronteres på vegne av gatekunstnerne, men også på vegne av nytt publikum, markedsførere og politikere osv. 

  • Med økt aksept øker også interessen til ungdom som ønsker å utforske denne kunstformen. Sammen med Urbant Verksted skal vi å skape trygge rammer for disse slik at de kan utforske sprayboksen under lovlige og trygge omgivelser. 

  • I det vi flyter inn i en bølge av positivitet, er det desto viktigere å ta vare på Oslos trøblete graffitihistorie. Denne perioden og dens utøvere, anser vi som en viktig del av Norges kunsthistorie, som hverken burde glemmes eller ignoreres. 

I møte med nye aktører og nytt publikum skal vi etterstrebe å fremstå som en god ambassadør for kunstformen gjennom artikler, kronikker, intervjuer, med mer. Likeså ønsker vi å løfte urbane kunstnerne opp og frem. Gjennom dette arbeidet håper vi å øke oppdragsmengden for Norges urbane kunstnere. Vi ønsker også å være en plattform hvor skribenter kan få skrive fritt om urban kunst, og hvor kunnskap og informasjon formidles. 

Gatekunstutviklingen i Norge og Oslo er spennende, og vi gleder oss til å følge utviklingen av verdens største kunstbevegelse; graffiti- og gatekunst, videre. 

Vi ønsker gamle og nye lesere velkommen med oss videre på den reisen. 

Og sist men ikke minst:
Gratulerer med dagen! Til oss selv og alle involverte. 


 

Vi er alltid på utkikk etter dyktige folk som kan hjelpe oss videre, eller som har gode ideer og innspill. Ta gjerne kontakt dersom du ønsker å bidra med å formidle kunnskap om Oslos og Norges urbane kunstmiljø. 

 
Forrige
Forrige

Graffitikunst gjorde rent bord mellom Astrup Fearnley og The Thief

Neste
Neste

Kommersiell graffiti i reklamekampanjer