Gundersons med egen kunstvegg i Molobyen

Dette var en lite drøm som gikk i oppfyllelse, sier Tegnetvillingene Robin og Rudi Gundersen bak illustrasjonsstudioet Gundersons. Foto Christine Karijord

– Dette var en lite drøm som gikk i oppfyllelse, sier Tegnetvillingene Robin og Rudi Gundersen bak illustrasjonsstudioet Gundersons. Foto Christine Karijord


Tekst: Christine Karijord

Foto: Christine Karifjord og Håvard Engseth


Tegnetvillingene Robin og Rudi Gundersen er kjent for sin helt unike stil og skapelsen av stemningsfulle og historiefortellende kunst-illustrasjoner. Ofte med inspirasjon fra kjente og kjære steder i og rundt Bodø-byen. Nå har de fått sin egen vegg i Molobyen.

Veggmaleriet er del to av en rekke «pit-stops» i Molobyen, som er del av KORO-prosjektet «Curated Urban Nature: Kunstpause», et samarbeid mellom Bodø2024, Molobyen, Bodø kommune, Kulturkollektivet Bodø og kurator Gøran Moya.

– Dette er en liten drøm som har blitt til virkelighet, sier Gundersons-brødrene.

– Det var de involverte ungdommene fra Bankgata ungdomsskole som kom med innspill om veggmaleri kunstprosjektet. Og siden mange kunstverk har forsvunnet fra Bodø-vegger den siste tiden, tenkte vi at det var på tide med et nytt. Lokalt motiv. Lokal aktør og lokal idé, sier Moya.

Henningesen, Gundersen og Moyo utenfor tegnestudioet. Foto Christine Karijord

Henningesen (til venstre), Gundersen og Moyo utenfor tegnestudioet. Foto Christine Karijord

Fra illustrasjon til kunst

Før brødrene bak Gundersons passet det nå perfekt å gå ut av illustrasjonsstudioet og tenke både større og i en mer kunstnerisk retning.

– Dette ble veldig kult. Gøy å se noe vi har laget på en så stor vegg, sier Rudi Gundersen.

Og siden dette er første veggen med egen kunst i egen hjemby, håper brødrene at det blir mer av dette.

– Nå må det bli flere Gundersons rundt om i byen. Det hadde vært gøy å skape en liten tråd som starter her i Molobyen, sier Robin, som håper folk gjenkjenner «Gundersons-stilen» i veggmaleriet i Molobyen.

Broderlig samskaping

Når Gundersons-brødrene skal skape en illustrasjon eller andre bilder, er det ofte i samarbeid.

– Ofte samarbeider vi, og dette bildet har vi laget sammen. Når jeg sitter fast, så sender jeg jobben videre til Robin, forteller Rudi.

De forteller at kunstverket i Molobyen tar utgangspunkt i historien om den svenske forfatteren, bohemen og kunstmaleren Pelle Molin, en karismatisk storsjarmør som tilbragte noen år i Bodø, og som var særlig populær blant unge kvinner i byen.

– Til venstre i bildet ser du Pelle selv som prøver å sjarmere en dame som har fått en rose fra han selv, inspirert av rosehagen som ble dyrket opp for han da han døde, forteller Rudi.

– Og tar du bildet i sin helhet handler det om utviklingen som har vært her fra tidlig 1900-tallet og frem til i dag. Så til høyre i maleriet finner du Bispegården og Beddingen kulturhus, de første kjennemerkene i den nye bydelen Molobyen, sier Robin.

Graffiti-kunstneren Espen Henningsen hentet til Bodø for å overføre Gundersons kunstverk på veggen i Molobyen. Foto Håvard Engseth

Graffiti-kunstneren Espen Henningsen hentet til Bodø for å overføre Gundersons kunstverk på veggen i Molobyen. Foto: Håvard Engseth

 

Grafitti-maler hentet fra Oslo

For å overføre Gundersons-verket på veggen til Bådin Bryggeri i Molobyen, ble graffiti-kunstneren Espen Henningsen, som er en del av kunst-duoen DOGE, hentet til Bodø.

– Vanligvis lager jeg kunst for meg selv, men tar også på meg oppdrag som dette, sier Henningsen.

Han forteller at det har vært en stor utvikling i Norge når det gjelder graffiti-kunst og store veggmalerier i offentlige rom.

– De siste årene har vi gått fra en streng nulltoleranse til anerkjennelsen om at det jeg gjør «er en jobb det også», sier Henningsen.

– For oss er det helt fantastisk å samarbeide med en kunstner som Espen, og vi gleder oss over resultatet, sier Gundersons-brødrene.

Les også: Kampen mellom gammelt og nytt: Når tradisjon møter street art

 
 
Forrige
Forrige

Fire tiår med graffiti i Asker

Neste
Neste

Løkka Lykke søker frivillige: bli med å skape street art i Oslo