Graffiti-duo dekorerer regjeringskvartalet

De siste årene har regjeringskvartalet, med det konstante byggearealet og den kontroversielle nedrivningen av Y-blokka og terrorhendelsen, ikke vært et sted av begeistring for Oslo by og dens beboere. Heller har det vært en konstant påminnelse av smerte, blandet med en ubesluttsomhet rundt veien videre, har gjort gangveiene rundt til et område der de fleste har øynene festet kaldt og stramt mot horisonten. Men et steg i riktig retning har Statsbygg gjort, når noen av kunstnerne som skal utsmykke arealet ved gamle Deichmann er gatekunst-duoen DOGE!

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Henrik Sporsheim



 

Begge kunstnerne i DOGE, David Stenmarck og Espen Henningsen er mer enn berettiget til å skulle høyne estetikken i Oslo, da de begge er godt kjent og har et langt og nært forhold til byen.

Der Stenmarck hadde et konstant forhold til tegning og maling på virtuelt sett alle overflater fra liten av, så hadde Henningsen en mer sakte forløsende lidenskap for gatekunstens gunst. For Henningsen var det kopiering og tegning av bandlogoer og tagge-inspirerte illustrasjoner av random ord, før han sakte men sikkert begynte å ta for seg vegger på midten av nittitallet. David var tvert om aktiv i sin søken og hadde alltid vært fascinert av gatekunsten. I motsetning til andre var det ikke ulovligheten som appellerte, men heller tolkningen av det offentlig rom, menneskene med stor M, og deres påvirkning i bybildet.

  

Begge ble ikke kjent før for ti år siden da begge deltok på «Kunst på vandring», i regi av Nitja/Akershus kunstsenter. Gjennom en felles bekjent, graffitikunstneren StayOne, ble samtalene lange og begge merket at noe var i gjære. Og som det ofte må for kreative sjeler, måtte det litt «slowcooking» til. Og for et par år siden la dem en sammenfattet strategi for aktiv krysspollinering av visuelle preferanser. Og slik ble duoen opprettet som DOGE/HOGS.

De felles fiendene er det normative, og de er alltid i mot generiske, grå verk og elsker å sette farge. Espen er mer kubistisk. David mer organisk. Men sammen dannes en fusjon hvor begge orienterer seg etter den andre og hvor de begge tar steget vekk fra vante fargepaletter.

 Les også Bakenfor tankene om rett eller galt med SinnSykShit

Deres verk er å finne i og rundt urbane sentrum og de holder flere prosjekter gående på større flater i Oslo, Asker og Fornebu. Utenom stedsspesifikke verk jobber de individuelt eller eksklusivt med hverandre, og arbeider sammen mot en helhetlig utstilling i 2023. Bare gli gjennom @davidstenmarck og @espenhenningsen på instagram og deres individuelle og kollektive innsatser er prektig illustrert.

 
 

På en måte er det ikke rart at Statsbygg valgte disse to, for de jobber veldig sjelden politisk eller figurativ. Det er heller en ren og skjær ekspressivitet gjennom abstrakte preferanser og lenser som leder an.

Dette kommer gjennom i deres konstante frihånds teknikk, der spraybokser med ulike dyser blir brukt. Det grunnes i akrylmaling og rull og etterpå tar sprayen over. Og der skisser er pålagt for godkjenning, så arbeider de med det; men de liker seg aller helst uten, med en halvveis plan i hodet og en total tillit til magefølelsen og innfallene som ramler inn underveis. Der det skorter på den figurative representasjon eller symbolikkens opphøyning; får intuisjons under, frihetens lek og teknikkens selvgående narrativ plass til å skinne.


Møt også Norge steeze-maker Atle Østrem

 

Det er slik at de fleste kaller det de driver med for gatekunst, men i deres sinn så maler de, koser seg og gir farge til vegger som trenger særpreg. Verket det er snakk om var definitivt en stor oppgave, med Statsbygg som byggherrene bak kommisjonen og omgivelsenes gjennomsyrede historie og tradisjon.

En tradisjon de selv tok på alvor, med at de dro visuelle trekk til Arne Lindås, Picasso og graffiti-estetikken. Lindås sine verk preget lenge veggene utenfor brannstasjonen i Hammersborgtunnelen og spesielt en av de, «Edens Hage», fikk en spesiell plass i verket DOGE/HOGS satt opp: for tittelen deres var jo «Fredens Hage».

 

Ja, verket er på sett og vis dekorativt og uten den figurative radikalitet en forbinder gatekunsten. Men kan noe som helst som pryder regjeringskvartalet være rent dekorativt? Stedet kommer med sine egne følelser, motiv og sin egen symbolikk: både for felleskapet og individet. Nesten hvert menneske i Norge har sitt egne lille forhold til kvartalet. Dermed har HOGE/DOGS kreert et verk som binder våres følelser og stemning til vårt kjære regjeringskvartal.

 

Vi får øynene opp fra bakken, vi kan se ubesluttsomheten i øynene og møte hva enn som møter oss med vitalitet, giv og driv inn i fremtiden.

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

En ny generasjon gatekunst

Neste
Neste

Bærum får ny gatekunstfestival