Gatekunstnere bidrar til livreddende innsats i unik veldedighetsauksjon

Christer Holm fra Gategalleriet foran gatekunst i Bergen.

Gatekunstnere fra Oslo og Bergen samles i kveld for en unik veldedighetsauksjon i Bergen, hvor målet er å samle inn penger til en ny dronebil for Norsk Folkehjelps søk- og redningsaksjoner. Med økende etterspørsel etter hjelp og et engasjert gatekunstmiljø, håper organisasjonen at dette arrangementet vil gi nødvendig støtte til deres viktige arbeid.

I kveld, fredag 24. mars, klokken 19:00, går en spennende gatekunstauksjon av stabelen på Nøsteboden i Bergen. Over 25 urbane kunstnere fra Bergen og Oslo- og østlandsområdet har donert flotte verker til auksjonen, hvor formålet er å samle inn penger til en ny dronebil for Norsk Folkehjelps søk- og redningsaksjoner. Norsk Folkehjelp har sett en økning i søk- og redningsaksjoner og har derfor behov for en egen bil til å operere droner fra.

Auksjonen er et samarbeid mellom Norsk Folkehjelp, Gategalleriet i Bergen og SplitCity Magazine med Urbant Verksted i Oslo. Sammen har de samlet kunstnere fra både øst- og vestlandet. 

Gatekunst har blitt en stadig mer populær og anerkjent kunstform, og det er ofte stort engasjement i miljøet for å bidra til veldedige formål. 

– Gatekunstnere ofte er sosialt engasjert gjennom bildene sine og at de deltar i auksjonen fordi de mener det er en god sak. Kjøpere av kunstverkene vil ikke bare støtte Norsk Folkehjelps viktige arbeid, men også sikre seg unike kunstverk fra lokale og nasjonale kunstnere, sier Christer Holm i Gategalleriet. 

Både i Norge og rundt om i verden har gatekunstnere tatt bybildet med storm, og deres unike verk har blitt en integrert del av bymiljøet. Bergen og Oslo er to norske byer som har to vidt forskjellige tilnærminger til denne kunstformen, og i dette samarbeidsprosjektet mellom lokale aktører i de to byene vil vi i de donerte arbeidene kunne se tegn til hvordan den urbane kunsten har utviklet seg forskjellig i Bergen og Oslo.

Bergen, Norges nest største by, er kjent for å være en kreativ og kunstnerisk by med et rikt kulturliv. Her har gatekunst fått en sentral plass, og særlig sjablongkunst har blomstret. Sjablongkunst har en lang tradisjon i byen, og flere av de mest kjente gatekunstnerne i Norge har røtter her.

I motsetning til Bergen har gatekunst i Oslo vært mer preget av graffiti, en kunstform som opprinnelig stammer fra New York på 1970-tallet. Graffiti har lenge vært en sentral del av Oslos urbane kulturlandskap, og stilen har utviklet seg parallelt med den internasjonale graffiti-scenen. Kunstnere fra Oslo-området er i større grad inspirert av graffiti-kulturen, og bruker denne stilen som grunnlag for sin egen kreative utfoldelse.

André Vevang, leder for droneaktiviteten i Folkehjelpen i Bergen, sier til BA at de er svært glad for samarbeidet med gatekunstmiljøet og mener hjelpen fra dem er uvurderlig.

– Det er vi som gjør søkene for Vest politidistrikt etter for eksempel barn og demente som er blitt borte, men også ved selvmord, sier Vevang. 

Han håper auksjonen vil samle inn nok penger til å dekke både bil og nødvendig utstyr.

Droneavdelingen i Norsk Folkehjelp Bergen består av syv – snart ni – piloter og er en del av politiets ressurser ved søk og redning. I hele søk- og redningsgruppen til Folkehjelpen er det totalt 50 mennesker – alle frivillige. Norsk Folkehjelp har i løpet av 2022 gjennomført 405 søk- og redningsaksjoner på landsbasis, hvorav 153 oppdrag dreide seg om å redde personer med økt selvmordsfare og 51 andre situasjoner.

Auksjonen sendes live fra Nøsteboden, og det blir muligheter for å gi bud for dem som ikke kan stille personlig. Verkene kan ses fra klokken 17, eller på www.facebook.com/NorskFolkehjelpBergen.

Blant kunstnerne som deltar i auksjonen finner vi navn som AFK, SinnSykShit, Eric Ness Christiansen, Mikael Noguchi, Kim Grung Ill, Steinar Caspari, Awat Serdashti, Ninjah, Canevil, Quentin Desveaux, Siri Røiseth, Pyritt, Teg, HammER, Duer, Nimi, JOY, Fru Bugge, Sling, I. T. Hammar, CFSN, David Stenmarck, Julius Karoubi, Denise, Marha, DrAW,

 

Forrige
Forrige

En gatekunstners dagbok: historier fra natten

Neste
Neste

Kampen mellom gammelt og nytt: Når tradisjon møter street art