Bydel St. Hanshaugen åpner enda en lovlig graffiti vegg

Den nye graffitiveggen ved Sentrum scene i Oslo
 

Oslo opplever en oppblomstring av gatekunst og graffiti, noe som reflekterer byens rike kulturelle mangfold. Bydel St. Hanshaugen leder an med en rekke tiltak som fremhever disse kunstformene, og nye lovlige vegger blir en stadig mer fremtredende del av bybildet. I takt med denne veksten, øker også byrådets innsats for å anerkjenne gatekunstens betydning, en levende og dynamisk kunstform som både engasjerer, provoserer og utfordrer.

Oslos graffitikunstnere har mye å glede seg over om dagen. Nylig kunne vi lese at Bydel Nordstrand skal opprette en ny lovlig vegg på Sæter, og på mandag ble en helt ny lovlig graffiti-vegg på Arbeidersamfunnets plass i Bydel St. Hanshaugen åpnet.


De senere årene har spesielt Bydel St. Hanshaugen engasjert seg positivt i utviklingen av gatekunst i byen ved å initiert flere tiltak for å fremme graffiti- og gatekunst. I tillegg til å legge til rette for veggmalerier og arrangert graffitiworkshops for ungdom, har de plassert kuber rundt i bydelen for graffitikunstnere å male på, og i 2020 åpnet de Lekernveggen, en annen permanent lovlig graffitivegg ved skateparken på Marienlyst. I sommer har bydelen også hatt en egen graffitigruppe på Kultursommerjobb for ungdom



Gatekunst er en levende og essensiell del av kulturlivet i Oslo, og nå vil byrådet styrke denne kunstformens tilstedeværelse ytterligere. I en by som feirer mangfold, er gatekunst og graffiti uvurderlige bidrag til bybildet, fulle av autentiske og temporære uttrykk.


Et kjernepunkt for byrådet er at gatekunst skal anerkjennes som en urban kunstform, på lik linje med andre kunstformer. Gatekunsten er en tilgjengelig og inkluderende form for kunst som beriker byens visuelle landskap. Den oppfordrer til ytring, provoserer, engasjerer og utfordrer, og er dermed et vitalt element i det demokratiske landskapet.


I tillegg til å styrke kunstnerisk mangfold, vil økt gatekunst bidra til Oslos visjon om et bilfritt byliv. Kulturetaten har nylig mottatt en økning i midler tildelt av Byrådsavdeling for byutvikling for å realisere dette. Av de tildelte 4,34 millioner kroner, er en million dedikert til å fremme mer gatekunst og veggmalerier innenfor området for bilfritt byliv.


Bydel St. Hanshaugen har aktivt deltatt i utformingen av gatekunstscenen i bydelen, og ble derfor kontaktet av Kulturetaten for å bidra med sin innsikt. Bydelen bidro til evalueringen av "Handlingsplan for Gatekunst i Oslo 2016-2022" og har sendt inn søknad med prosjektskisse for ulike tiltak som de ønsker å gjennomføre.

 
Informasjon om den nye lovlige graffiti veggen ved Sentrum Scene i Oslo
 

I år fikk bydelen tildelt 800.000 kroner for å skape enda mer gatekunst i sentrum. Et av tiltakene de ønsker å fokusere på er opprettelse av flere lovlige graffiti- og gatekunstvegger, hvorpå den nyeste veggen allerede er åpnet på Arbeidersamfunnets plass utenfor Sentrum Scene.


– Veggen er åpen for alle som ønsker å utfolde seg, både erfarne og nybegynnere. Veggen handler om å legge til rette for utfoldelse for voksne, barn og unge som har gatekunst som sin uttrykksform innefor lovlige rammer, sier Silje Mauroy Wennevold, fagkonsulent i Bydel St. Hanshaugen


Veggen, som er en del av en midlertidig bygning, vil stå frem til januar 2024, og vil bli fulgt opp og vedlikeholdt av Oslokassa. Oslokassa er et aktivitetstilbud for personer med langvarige og alvorlige rus- og psykiske lidelser i Bydel St. Hanshaugen.


– Kunst kan ha helsefremmende effekt, både for de som utøver og de som opplever den. Vi ønsker å anerkjenne gatekunst som fullverdig kunstuttrykk likestilt med andre visuelle kunstformer, sier Wennevold. 


Som en naturlig videreføring av det tidligere arbeidet, er "Handlingsplan for gatekunst i Oslo 2022-2025" nå iverksatt. Planen har som mål å skape muligheter for kunstnere og unge kunstinteresserte til å uttrykke seg gjennom gatekunst innenfor lovlige rammer. Ved å gi plass til og synliggjøre gatekunsten, kan det skapes spennende, uttrykksfulle og utfordrende byrom, både lokalt og sentralt i Oslo. 

 
 
 
Forrige
Forrige

Lovlig wholetrain - en forunderlig og vakker lørdag i Stavanger

Neste
Neste

Bydel Nordstrand oppretter lovlig Graffitivegg