H&M i graffitiklammeri!

0
444

I den siste uken har H&M vært ute i hardt vær. Dette etter at deres søksmål mot kunstneren Jason “Revok” Williams slo tilbake på dem, og endte i et graffitiklammeri.

Det hele startet i januar etter at H&M uten tillatelse brukte en av Revok sine ulovlig oppførte kunstverk som en bakgrunn til sin nyeste reklamekampanje ‘New Routine’.

Like etter H&Ms nye kleslansering, eksploderte mobilen til Revok av meldinger fra familie og bekjente som lurte på om han hadde inngått et samarbeid med klesgiganten. Dette gikk ikke i god jord hos Revok, som til vanlig unngår slike kommersielle samarbeid, ettersom at han mener at det vil kunne slå uheldig ut på hans kunstnerskap.

Gjennom sin advokat sendt Revok et brev med krav om at H&M skulle ta ned kampanjen som følge av brudd på åndsverkloven. H&M svarte i sin tur med et motsøksmål mot kunstneren. De hevdet at siden denne piecen var oppført ulovlig, så kunne ikke Revok kreve noen rettigheter til arbeidet, og at hans krav derfor var uten belegg. Og med det skulle H&Ms kleskampanje bestå.

Artikkelen fortsetter under bildet. (Foto: H&M)

Med sin manglende forståelse for Revok sin problemstiling satte H&M sinnene i kok i flere kreative miljøer. Kunstnere, gallerister og andre støttespillere gikk straks i gang med en felles oppfordring om aktiv boikott av kleskjeden. Og det tok ikke lang tid før motkampanjen mot H&M var et faktum.  Over hele verden tok folk ordet til støtte for Revok, og via sosiale medier vokste boikottaksjonen seg raskt i størrelse.

– Etter hvert kunne det se ut som om aksjonen virket som den skulle, da H&M like etter gikk ut med denne pressemeldingen;

“H&M respekterer kunstneres kreativitet og orginalitet, uansett medium. Vi burde ha handlet annerledes i vår tilnærming til denne saken. Det var aldri vår hensikt å sette presedens om offentlig kunst eller å påvirke debatten om lovligheten av gatekunst. Som et resultat trekker vi tilbake søksmålet. Vi tar nå kontakt direkte med den aktuelle artisten for å komme opp med en løsning”

Men etter at H&M postet denne teksten, kunne Juxtapoz  melde om at søksmålet deres enda ikke var blitt tilbaketrukket. Selv om det ser ut til at kleskampanjen er tatt ned fra deres hjemmesider.

Les også om Ekte graffiti i 2017