Last of a dying breed; COD Crew

Pay2.jpg

Året er 1984 og kultfilmen BeatStreet blir satt opp på Colosseum kino for første gang i Norge. Filmen som egenhendig brakte med seg den urbane hiphop-kulturen med graffiti hele veien fra New York og ut i periferien. Blant publikumet i kinosalen satt det to ungdommer som ble sterkt inspirert av denne nye kulturen fra New York. Disse to skulle siden bli sentrale figurer for både graffiti- og hiphopkulturen her til lands. Graffitilegendene; GOAL og PAY2.

Den gangen handlet det først og fremst om å lage graffiti og masterpieces på t-bane stasjoner, og sammen med kompisen Shy, var Goal sannsynligvis den første ned i t-bane sporet for å dra tags på t-banene i Oslo.

I 1985 malte Goal og Ralph en masterpiece utenpå en t-banevogn på endestasjon, en såkalt backjump, og med det så malte de muligens den aller første backjumpen i Norge.

Pay2 sprayet på den tiden med eldre writere som Sean66 og Animal i gruppen DC Artists. Sammen malte de Oslos største masterpiece til da. Både Pay2 og Goal skilte seg ut som talentfulle writere, og de var aktive medlemmer av Oslos nye yrende graffiti miljø.Graffiti miljøet ble raskt et sammensveiset miljø hvor writers på tvers av landegrenser stiftet bekjentskap.

I Danmark var Sabe en av de mest aktive. Han startet også å male i 1984 og er i dag kjent som en av de aller beste på den globale graffiti scenen. Utover 90-tallet begynte de alle å reise over dammen, til graffiti kulturens mekka; New York. Byen de før bare hadde sett på bilder og film ble virkelig.

I New York stiftet de bekjentskap med writeren Wane fra Bronx, som hadde sprayet t-bane vogner i New York siden 1983. I løpet av de snart 35 årene siden Wane startet, har han blitt en av de mest bereiste og aktive writerne fra Bronx. Han har reist verden rundt for å male graffiti, og har gjengjeldt besøket fra sine skandinaviske venner opptil flere ganger. Blant annet reiste han Nord-norge rundt sammen med Stay sommeren 2017 for å male graffiti fra Nordkapp til Bodø.

Men New York var ikke den eneste byen i USA hvor graffiti-miljøet blomstret. På andre siden av landet, i San Diego California, plukket Persue opp sprayboksene for første gang i 1986. Han hadde i starten mest fokus på figurer, i motsetning til de fleste andre graffitiartister som fokuserte på bokstaver. Men i 1996 begynte også han å reise rundt med Wane, og med det fikk han mer fokus på gode bokstavstiler.

Tilbake i Norge gikk graffitimiljøet gjennom noen harde tider på 90-tallet. Krigen mot graffiti var fullt i gang, og Oslo writers lekte katt og mus med Sporveiens innleide vektere og politet. En lek som til slutt endte i en nulltoleranse mot all graffiti.

Midt i alt dette er vi igjen tilbake til to norske writers, men denne gangen en yngre generasjon enn Goal og Pay2. For ut av kaoset vokste StayOne og Duce frem som to av Norges mest prominente graffitiartister.

Les også: Ekte graffiti i 2017

Hvorfor namedroper vi alle disse graffiti-writerne, lurer dere kanskje på nå? Jo - det er fordi de alle viser frem arbeider under samme tak i Oslo Lørdag 27. Januar på Artgate gallery, hvor de stiller samlet som COD Crew. Da blir det graffitiutstilling med noen av de mest iøyenfallende graffitiwriterne som Skandinavia og Amerika har produsert fra sin spede begynnelse og frem til i dag.

Dørene åpner kl. 14.00

Besøk www.artgate.no for mer info om utstillingen.

Forrige
Forrige

H&M i graffitiklammeri!

Neste
Neste

Ekte graffiti - er den i varmen?