NuArt filmen 2019

0
717

Nuart festivalen i Stavanger er som kjent en av de største årlige begivenheter innen urban kunst i Norden. Festivalen er internasjonalt anerkjent, og har i 19 år tiltrukket seg både kunstnere og entusiaster fra hele verden. Nå er den offisielle Nuart filmen her og denne teksten er skrevet av festivalens grunnlegger og kurator, Martyn Reed, hvor han i sammenheng med filmen reflekterer over nok en vell gjennomførte festival.

– Dette året har av mange grunner vært et spesielt år. Vi hadde et nytt team både på den administrative biten og på produksjonsdelen. Vi er veldig stolte av at vi i år kun har hatt kvinnelige skikkelser i lederrollene. Festival-manageren, produksjonssjefen, lead admin, transport, undervisning- og workshops, street art tours og festival koordinering. Alle disse postene var bemannet og ledet av kvinner. Det kan nok tenkes at det var nettop derfor produksjonen gikk så bra, til tross for at alt og alle var under ekstremt hardt press hele veien gjennom. 

For å komplimentere alle de forskjellige  gatearbeidene og offentlige arrangementene på festivalen, arrangerte vi også i år en innendørs utstilling. Som tidligere ble utstillingen holdt på vår gode gamle arena, Tou Scene. Dette unike lokalet har en total veggflate på over 0.5 km, og passer derfor perfekt til våre urbane kunstnere som her må jobbe innendørs. 

Teksten fortsetter under filmen

NUART 2019 – RECAP FILM from NUART on Vimeo.

Årets utstilling «Brand New, You’re Retro» tok for seg et mangfold av temaer som blant annet ‘Paris 68’ og ‘Sea Level Rises 2100’. Se Nuart filmen for et bedre innblikk.

I løpet av bare fire dager dekket utstillingen nesten 150 års historie med kunst og aktivisme. I tillegg ble det litt ekstra ståhei da vi fikk løftet et ekte togspor inn i lokalet med tilhørende gjerde. Dette gjorde vi som en viktig del av installasjonen til det beryktede graffiticrewet 1UP. 

Av de mange prominente gjestene som deltok på årets festival, er det verdt å nevne graffiti fotografen som har opparbeidet seg legendestatus, Martha Cooper. Hun ble kjent da hun sammen med Henry Chalfant dokumenterte graffitimiljøet gjennom fotolinsa i NewYork på 70-tallet. Resultatet ble boken “Subway Art” som av mange blir anset for å være selve bibelen for all graffiti og urban kunst. I år besøkte Martha Cooper festivalen for tredje gang. Denne gangen reiste hun hit sammen med den yngre filmskaperen Selina Miles, en person jeg mistenker vi vil både se og høre mye om i fremtiden. 

På årets festival ble det skapt så mye godt innhold, og det er mange som fortjener en stor takk. Snart vil vi oppdatere websidene våre med alt innholdet, i mellomtiden er vi stolte av å vise frem Nuart filmen.


– Grunnlegger og kurator av NuArt Festival – Martyn Reed