Urban vandring skal vise Oslos beste gatekunst

0
584
Guided street art tour in Oslo
Guidet gatekunst tour I Oslo

Prosjektet er det første initiativet fra Street Art Oslo – en ny plattform som svarer til Oslo kommunes ønske om å promotere graffiti og gatekunst som samtidskunstformer i det offentlige rom.

Munchmuseet er på flyttefot, men to gatekunstentusiaster har satt seg som mål å gi Osloborgere og besøkende, en ny grunn til å besøke Tøyen og indre Oslo øst. Dette nye initiativet sparkes i gang fredag 30.august med en gratis guidet tur.

Viktor Gjengaar, primus motor bak Tøyen utegalleri, og James Finucane, tidligere daglig leder av den anerkjente Nuartfestivalen i Stavanger har samlet seg for å dele deres kunnskap om noen av de beste eksemplene på gatekunst og graffiti i Oslo.

Bortgjemte perler

Turene, som gjennomføres fredager, lørdager og søndager ut oktober, starter på Tøyen og ender opp i Brenneriveien via Grønland og Akerselva. Den to timer lange reisen vil ta for seg både store og små kunstverk. Fra Tøyens storformat veggmalerier til bortgjemte skulpturer langs elvebredden, og alt innimellom.

Gatekunst av streetart kunstner Pastel I Oslo

I tillegg til det ypperste innen samtidsmuralisme vil turen by på mindre kjente verker av internasjonalt ledende gatekunstnere, som Christian Guémy (bedre kjent som C215) kjent fra Banksyfilmen “Exit Through The Gift Shop” fra 2010, og som avla Oslo besøk både i 2012 og 2013. De er også innom en rekke verker av lokale og norske kunstnere, som Steffen Kverneland og Monica Tollnes sin hyllest til Edvard Munch, malt i 2015.

Les også om Graffiti legenden GOAL

I tillegg til å by på historier fra tilblivelsen av noen av Oslos mest ikoniske kunstverk i offentlige rom vil Gjengaar og Finucane utforske noen av de større problemstillingene knyttet til gatekunst og graffiti, i det første initiativet under navnet Street Art Oslo – en ny plattform som svarer til Oslo kommunes ønske om å promotere graffiti og gatekunst som samtidskunstformer i det offentlige rom.

Much på Tøyen

“Disse guidede turene av Oslos gatekunst og graffiti er det første steget i en langtidsplan for å forbedre forholdene for produksjon og opplevelse av gatekunst og graffiti i Oslo.” sier James Finucane. “Ved å tilby morsomme og informative fotturer for er målet vårt å kultivere nye publikum ved å fjerne institusjonelle barrierer som kan hindre grupper fra å la seg engasjere av kunst.”

MØT OPP

Guidede turer på norsk og engelsk vil gjennomføres på fredager og lørdager ut oktober måned. En spesiell utviklet tur for deg over 60 er også tilgjengelig på utvalgte søndager ut oktober måned som et ledd i et samarbeid med Den kulturelle spaserstokken i Oslo kommune (se nettside for kalender).

Når: fredager, lørdager og utvalgte søndager ut oktober måned.
Starttidspunkt:14:00
Oppmøte: Deichman Biblo Tøyen (vennligst kom 15 minutter i forkant)
Varighet: 2 timer (1,5 for 60+)
Språk: Norsk eller Engelsk (se nettside for kalender)

“Jeg må bare beklage at jeg ikke har funnet tid til å lansere et åpent tilbud om formidling av all kunsten jeg har vært med på å oppføre gjennom årene. Til nå har jeg kunne takket ja til henvendelser jeg har fått. Det er derfor gledelig å kunne lansere dette åpne tilbudet” avslutter Viktor Gjengaar.

For mer informasjon og booking besøk: www.oslostreetarttours.no

Street Art i Oslo av Rustam Qbic