Home StreetArt UpNorth, mer enn bare gatekunst

UpNorth, mer enn bare gatekunst

I 2013 ble det oppført ett stort veggmaleri i Bodø sentrum som skulle vise seg å endre hele den urbane kunst scenen i Nord-Norge drastisk. Veggen ble malt av britiske Phlegm og kunstverket fikk nesten utelukkende positive tilbakemeldinger. Dette inspirerte Gøran Moya til å tenke større og han utviklet derfor et unikt (omreisende) festival-konseptet med mål om å bringe urban kunst inn i ikke fult så urbane omgivelser nord i landet. Festivalen fikk det passende navnet UpNorth, som Moya i dag driver sammen med et team bestående av fem andre personer. I 2015 ble den første festivalen avholdt i Sulitjelma etterfulgt av Bodø i 2016, og i sommer ble den tredje festivalen, som var et samarbeid med tyske Urban Nation Berlin, arrangert på den lille øya Røst utenfor Lofoten.

Røst er et gammelt fiskevær med en lang historie, og i dag bor det rundt 500 mennesker på øya. De fleste innbyggerne bor på hovedøya som på sitt høyeste punkt bare er 11 meter over havet. Øyas hovednæring består av fiske og tørrfisk som hovedsakelig eksporteres til Italia.

Les også: Reinsdyr og graffiti under midnattssolen

UpNorth ønsker å bringe urban kunst til nye rurale omgivelser hvor man ikke forventer å oppleve denne type kunst. Å sette disse vanligvis urbane uttrykkene inn i så spesielle omgivelser som man finner på Røst bidrar til å skape en helt spesiell opplevelse. Hvis det samme blir gjort i f.eks London, vil det bare bli en vegg blant mange, men på denne øya kan kunstnerne virkelig ha en påvirkning og de kan bidra til å endre historien til dette lille øysamfunnet. Og nettop på grunn av at dette lille stedet er så lite, har kunstnerne, crewet og de lokale innbyggerne hatt en helt spesiell mulighet til å møtes og å bli kjent med hverandre, noe som gjør festivalen til ett veldig personlig prosjekt. De prøver derfor hele tiden å finne artister som passer omgivelsene best mulig, slik at det blir en spennende kontrast mellom urban kunst, lokalbefolkning og natur.

“Vi prøver å vise et vidt spekter av stiler og ha så stor variasjon som mulig” sier Gøran Moya til Brooklyn Street Art, som i år har prøvd å fokusere mer enn tidligere på installasjoner, så vel som veggmalerier.

Brooklyn Street Art dekket festivalen tett over en serie artikler med mange bilder og intervjuer som dere kan se nærmere på her:
#1 Intervju med Isaac Cordal og Ino
#2 Intervju med Jaz og Dzia
#3 Intervju med Spider Tag og NesPoon
#4 Intervju med Pastel og LoraZombie
#5 Intervju med Elle og Klone

Les også: I fjor ble en av Norges eldste graffiti-piecer (MadCity) fra 1984 restaurert av SinnSykShit under UpNorth festivalen i Bodø i 2016.

3 COMMENTS

  1. […] UpNorth, mer enn bare gatekunst […]

Comments are closed.

Most Popular

Norges eneste ‘korona’ festival

Det hele startet med et møte mellom to karer og deres felles lidenskap for kunst. Freelance fotografen Øistein Jakobsen, mannen bak StreetArt...

Politimannen som ble gatekunstner – TV2

Denne uken kan vi lese en lengre artikkel på TV2 om politimannen som jaktet kriminelle gatekunstnere, men som nå sprayer egen gatekunst....

Ari Behn hyllest fra gatekunstnere i Bergen

1 juledag mottok vi den beklagelige nyheten om Ari Behns bortgang. Behn var en viktig personlighet i det norske kulturlivet, og hans...

KREATIVITETEN SLIPPES LØS I OSLO!

Forrige uke var fem internasjonale kunstnere i Oslo for å skape en serie kunstneriske intervensjoner i sentrum. Prosjektet DESIRE...