UpNorth Festivalen 2015

1
414

Sulitjelma har en lang historie som en av norges største gruvesamfunn. Siden slutten av 1800-tallet har det blitt drevet med gruvevirksomhet her. I 1907 oppsto det et arbeideropprør i Sulitjelma, noe som er starten for arbeiderbevegelsen i nord, og Nord- Norges første fagforening. På det meste bor det over 3000 mennesker i Sulitjelma. Etter mange år med nedskjæringer og endelig nedleggelse av gruva i 1992 har innbyggertallet gått fra over 3000 til ca. 400. Nedleggelsen førte også til at et enromt fabrikkområde ble stående forlatt. Det er her UpNorth Festivalen ble arrangert. Kurator og en av pådriverne til dette var kunstneren Stein som har base i den nærliggende byen Bodø,ca. 1 times biltur unna.

I august kom det sju nasjonale og internasjonale kunstnere og maler i det forlatte fabrikkområdet. Disse kunstnerne var: Borondo (es), Sabek (es), Deih (es), M-City (pl), DotDotDot (no), Stein (no), StayOne (no). Med denne lineupen har de fått med et vidt spekter av uttrykk og stiler og i tillegg var den danske internasjonalt kjente fotografen Henrik Haven og dokumenterer hele festivalen.

Sulitjelma har med sitt fabrikkområde en unik konstrast mellom industri og natur. Området er omgitt av vill natur og står på terskelen til et av Norges og Sveriges største naturområder. Det er også denne unike kontrasten som har gjort at kunstnerne har ønsket å delta på dette prosjektet. Festivalen håper at de med denne festivalen kan gi en opplevelse utenom det vanlige for både publikum og kunstnerne som deltok. For noen er sikkert bare det å få komme så langt nord en opplevelse i seg selv. Men mest av alt ønsker de med denne festivalen å gi lokalbefolkningen og andre som tur turen til Sulitjelma en mulighet til å oppleve kunst man vanligvis forbinder med et urbant uttrykk i andre omgivelser.

Ideen med festivalen er at den skal bli en årlig festival som hvert år reiser til nye steder i Nord Norge. Følg med videre på Facebook siden til festivalen.

Alle bilder av Henrik Haven. Unntatt foto av ‘Mann med flagg, Stein’ (Foto: Stein), Reinsdyr, DotDotDot (Foto Bjørn L. Olsen), Deih artwalk (Bjørn L. Oslen), ordfører Fauske kommune, Siv Anita Brekke,  og folk på artwalk (photo Bjørn L Olsen).

Stein-sulis2 IMG_8647_2 IMG_8589_2 IMG_8558_2(NEW) IMG_8383_2 IMG_8055_2 IMG_7955_2 IMG_6579_2

1 COMMENT

Comments are closed.