Ung Kultur møter NuArt i Sandnes

0
324

UKM-festivalen har tidligere blitt arrangert i Trondheim i 24 av de 25 siste årene, men i år er det Kulturavdelingen i Rogaland fylkeskommune, kulturavdelingen i Sandnes kommune og Vågen videregende skole som sammen skal arrangere UKM-festivalen.

Det hele starter Onsdag 21. juni og varer til søndag 25. Juni, og i den perioden kommer rundt 500 av de mest kreative og talentfulle ungdommene i Norge til den nasjonale festivalen for UKM i Sandnes. De tre arrangørene har jobbet sammen i flere år for å arrangere festivalen i Sandnes i 2017. UKM, som står for Ung Kultur Møtes, legger stor vekt på å lage en festival som vil være godt synlig i byrommet, og formålet med festivalen er å stimulere ungdommens kreativitet og synliggjøre deres kulturelle aktivitet. Festivalen er lagt for å være fleksibel og uformell og målet er å inspirere deltakernes nysgjerrighet og utvide sin kulturelle horisont. Alle deltakere er mellom 13 og 20 år gammel og skal jobbe på tvers av fylke og kunstner med å lage nye forestillinger, installasjoner og kunstverk. Hver gruppe vil bli ledet av en profesjonell kunstner.

I år har UKM fått hjelp av folkene bak den internasjonalt kjente street art festivalen NuArt som holdes hvert år i Stavanger. NuArt har bidratt med rådgivning i forhold til utviklingen av UKM festivalen og hvordan de kan presentere tre kunstneriske produksjoner som inkluderer workshops, live forestillinger og installasjoner med internasjonalt anerkjente ’performance’ og gatekunstnere.

Gjennom graffiti, breakdancing, skateboarding og musikk skal Cult of Rammellzee (UK) utarbeide en offentlig forestilling som kombinerer visuell kunst, lyd og koreografi med 60 deltakere over tre dager. Co-Kurator av dette ambisiøse prosjektet er Cedar Lewisohn, mannen bak den banebrytende ’Street Art’ utstillingen på Tate Modern i 2008.

The Cult of Rammellzee er et eksperimentelt kunstkollektiv, som har en suksessrik historie, og de har fått flere arbeidsoppdrag fra store kulturinstitusjoner. Både Barbican og Saatchi Gallery i London har invitert dem til å utføre sin egen blanding av ’chanting, spray-painting og breakdancing’. Deres unike selvlagde kostymer, får de til å se ut som psykedeliske Transformers, med eksotiske stoffer som legger til en etno-futuristisk vri. De jobber til ære for graffiti- og forestillingskunstneren Rammellzee, som døde i 2010.

Den franske gatekunstduoen Ella & Pitr (FR) skal produsere et storskala veggmaleri på Langgata (Sandnes hovedgate) og en serie ’paste-up artwork’ i samarbeid med 20 deltakere. Deres arbeid fremhever viktigheten av ”å spille”, å skape mer fantasifulle og interessante offentlige rom – en melding de håper å formidle til deltakerne i UKM.

På lørdag den 24. arrangerer Berlin-baserte duo Die Raubdruckerin (DE) en Street Printing verksted på Langgata (12.00-15.00) for både UKM-deltakere og alle andre som ønsker å ta turen. Verkstedet gir deg mulighet til å lage dine egne unike tekstiltrykk på klær, tekstiler og papir ved hjelp av hverdagens byobjekter, som f.eks. kummelokk og andre gulvflater. Alle som deltar anbefales å ta med en egen t-skjorte, nett eller tekstil for å printe på.

Les mer om UKM festivalen 2017 her.