SplitCity Magazine

View Original

Street art og graffiti, fra Iran til Oslo 

I løpet av mer enn tre tiår har graffiti og gatekunstaktiviteten i Iran utviklet seg til en bemerkelsesverdig sosial og kunstnerisk bevegelse med flere kreative stiler; et bredt spekter av fag; omfattende rekkevidde; og svært motiverte utøvere som konstant samhandler med bymurene til tross for betydelige restriksjoner fra Iranske myndigheter.

Det er kanskje overraskende at en historiker av Iransk samtidskunst, Dr. Helia Darabi, drar paralleller fra Iran til Oslo i spørsmål rundt gatekunst, ytringsfrihet og manglende fortjent oppmerksomhet for kunstnerne. Men i regi av gatekunst festivalen Løkka-Lykke er det fredag ​​kveld duket for foredrag av Helia Darabi, hvor dette temaet skal utforskes videre. 

Den legendariske Mack Bits peacen nederst i Akerselva i Oslo.

Selv om gatekunsten blomstrer i Oslo i disse dager – og har surfet på en oppadgående bølge de siste 10 årene – så ligger nulltoleransen som en tungt slør over Oslos rike graffitihiatorie. Den brutale anti-graffiti politikken som ble knallhardt håndhevet mot graffiti-ungdom på 90-tallet, etterfulgt av en knusende nulltoleranse mot alle former for graffiti fra år 2000, er diskutabelt en av de styggeste behandlingene en subkultur har fått fra Norske myndigheter og Politi her i Norge.

Heldigvis har ting endret seg med årene, og i skrivende stund har Oslo faktisk en gatekunstfestival med både gate- og graffitikunstnere som maler på byens flater, til stor jubel fra publikum. Det er også denne festivalen som har invitert kunsthistoriker Helia Darabi til Oslo denne uken.

Graffiti i Iran

Darabi har brukt to år på å forske på gatekunst i Iran, der sosiale, kulturelle og økonomiske faktorer har bidratt til å forme en voldsomt uavhengig, underjordisk kunstscene. Her i Oslo, med den tidligere nulltoleransen mot graffiti og den snikende privatiseringen av det offentlige rom, ser arrangørene av Løkka-Lykke mange likheter. Og på begge steder har det resultert i et like sterkt fellesskap av “outsider-kunstnere”. 

Etter forelesningen av Helia Darabi, blir det en paneldebatt med Darabi selv, Marte Hem, Martin Berdal Aamundsen og Hanne Ugelstad. Dette blir en spennende dialog med aktuelle fagpersoner som selv har opplevd den brutale nulltoleransen, men som i dag er sentrale og respekterte figurerer i Oslos graffiti- og gatekunstmiljø. 

Marthe Hem er en Karlstad-basert norsk innovasjonsleder og kunstkurator. Hun er medgründer og kunstnerisk leder av Karlstad Street Art (Sverige) og Skøyen Street Art Arena (Nor), og jobber med både midlertidig og permanent kunst i urbane og rurale miljøer.

Martin Berdahl Aamundsen er forfatter, redaktør, oversetter og grunnlegger av Kontur Forlag, Norges ledende utgiver av bøker og bind om graffiti og gatekunst.

Hanne Ugelstad er daglig leder for Street Art Oslo (som arrangerer Løkka-Lykke) og utdannet sosialpedagog, pedagog og skribent med spesialisering i arbeid med marginaliserte ungdomsgrupper og urbane subkulturer. 

Foredraget og paneldebatten er gratis, og åpent for alle klokken 19.00-20.30 ved Paulus kirke, Thorvald Meyers gate 31. Meld deg på her!

Street art i Iran