SplitCity Magazine

View Original

Per Haram dokumenterer gatekunsten i Oslo

Den største delen av graffiti du kan se tilbake på er gjort som en fritidssyssel. På hobbybasis drar Per Haram rundt for å dokumentere det aller meste av det som dukker opp av gatekunst rundt om i hovedstaden og andre steder i landet gjennom sin instagramkonto Beelectro.

Tekst: Henrik O. Rasch

Foto: Per Haram @beelectro


Instagram: @beelectro


– Kunstinteressen har alltid vært der, men jeg liker godt å være med på å dokumentere kunst for fremtiden som ofte forsvinner fort, forteller Haram. 

Etter en ferietur til Berlin for 15 år siden ble han solgt, og siden har han forsøkt å være med på utviklingen her til lands.

– Berlin har et utrolig spennende og dynamisk kunst- og graffitimiljø, så alt ble vekket der tilbake i 2007. Siden har det har vært kult å se den økte aksepten og interessen for gatekunst og graffiti i Oslo, og fortsetter:

– Gatekunst og graffiti gjør Oslo så mye rikere og mer fargerik.

Utstyr non grata

Det meste gjøres på sommeren. Jevnlig oppsøker han de forskjellige lovligveggene på Marienlyst og Torshov, Oslokassa sine garffitibokser rundt om i byen, Gamlebyen Sport og fritid, området i og rundt Brenneriveien og forskjellige vegger på østkanten for å finne materiale som kan foreviges. Ellers holder han seg oppdatert ved å følge andre kunstnere på Instagram.

– Det er lite tid nå på vinteren, ellers blir det jevnlig dokumentert på @beelectro. Men piecer på lovligvegger blir malt over så fort, så der er det viktig å være så kjapp som mulig. I tillegg er jeg med på forskjellige eventer eller festivaler for å få med meg ting. Jeg samarbeidet også med Oslo Street Art i sommer for LøkkaLykke, forteller han.

Alt har blitt dokumentert med et mobilkamera. Så kvaliteten og dynamikken på bildene til Haram har utviklet seg i tråd med kamerakvaliteten på mobilene. Men noen regler må fortsatt opprettholdes.

– Det er viktig å kreditere alle artistene. Jeg er også opptatt av å ha optimale lysforhold. Og gjøre det under solopp- eller nedgang, eller overskyet, for å unngå gjenskinn og skygge, sier han.

Haram har til gode å lage noen egne verk, men det har ikke stått på forespørsler. Personlig liker han best store muraler, og gode, forseggjorte graffitipiecer. 

Blant favorittartistene nevner han Mucho, Secur, Res, Meter, Sling, Salke, Zadig, Pay2, Ohno, Segr, Cesta, Trablez og Raide.

Les også: Oppdag gatekunsten i Brenneriveien


Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!


Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

See this form in the original post