SplitCity Magazine

View Original

Oslo´s nye, miljøvennlige gatekunstfestival

Den splitter nye gatekunstaktøren Løkka-lykke åpner dørene i juni med en en fantastisk line-up av norske (og to internasjonale) kunstnere – i tillegg til fotokatalytisk maling!

Det er lenge siden Oslo har hatt en egen gatekunstfestival, som utelukkende tilhører Oslo, men i sommer braker det løs da den helt nye gatekunstfestivalen Løkka-lykke slipper kunstnerne til på Grünerløkka i Oslo.

Sist et lignende arrangement ble arrangert i Oslo, var NuArt RAD festivalen i 2018, og som hadde sitt utspring fra den internasjonalt anerkjente festivalen NuArt med base i Stavanger. Så selv om NuARt RAD festivalen var en flott og viktig festival, er det først i år at Oslo har fått det de kan kalle sin helt egne festival.

Les også Stencil kunst inntar Akerselva under NuArt RAD

“Bak Løkka-lykke ligger en idé om å feire bydelen Grünerløkkas unike identitet”, sier initiativtagerne: Løkka Gårdeierforening og Street Art Oslo.

Kunst og pandemi

Det siste året har vært et utfordrende år for norsk kulturliv. Som følge av korona-pandemien har det vært vanskelig for tradisjonelle aktører å formidle billedkunst gjennom galleri- og museumsutstillinger. Men selv om kanskje ikke alle har reflektert over det, så er faktisk gatekunsten en av de få kunstformene som virkelig har kunnet blomstre. Det ligger nemlig i kunstformens natur at publikum kan oppsøke kunsten på udefinerbare tider og steder, og således unngå ansamlinger av mennesker, 2 meters forbud og andre kjedelige begrensninger. Samtidig når gatekunsten ut til folket på måter tradisjonelle utstillinger ikke kan måle seg mot, den er tilgjengelig hver dag, hele døgnet, gratis.

“Vi håper at kunstverkene og aktivitetene som utgjør Løkka-lykke vil oppmuntre til at både store og små kan få gjenoppdage skattene i dette høyt elskede og unike nabolaget, og oppleve den positive påvirkningen gatekunst kan ha på å styrke tilhørigheten til stedene vi bor”, sier James Finucane, daglig leder i Street Art Oslo.

Finucane, opprinnelig fra Storbritannia, bosatte seg i Oslo i 2019. Som et friskt pust kom han for alvor inn på scenen i Oslo – året etter at han var med å arrangere NuArt RAD. Med mange års erfaring fra NuArt i Stavanger har han allerede rukket å gjøre et navn for seg selv i hovedstaden. På kort tid er Street Art Oslo blitt en sentral aktør i Oslo sitt gatekunstmiljø med både gatekunst-vandringer, opptil flere kuraterte maleprosjekter og et helt unikt el-spareksykkel-stunt.

Gatekunst og design

Løkka-lykke, selve festivalen, finner sted 21-27 juni, men allerede nå kan en begynne å ane hva man kan forvente seg. Ta bare en titt på denne korte animasjonen av kunstner og designer Neslihan Ramzi, som fanger følelsen av å forlate lockdown og tre inn i de lange sommernettene, før den avslører hvilke tolv kunstnere som deltar på det som blir den første Løkka-lykke.

Animasjonen av kunstner og designer Neslihan Ramzi

Animasjonen, hjemmesiden og i det hele tatt hele festivalens totale uttrykk oser av profesjonalitet og det er deilig å se at Oslo´s nye gatekunstfestival på mesterlig vis kombinerer godt design og kunstnerskap fra første stund.

Les også FY taggere!

Investering i bærekraftig praksis

Løkka-lykke har siden unnfangelsen hatt et mål om å bli Norges første karbon-nøytrale eller karbon-negative gatekunstfestival. Nesten alle typer kommersiell maling gir fordampning av kjemikalier til atmosfæren ved bruk. Så for å balansere dette vil Løkka-lykke ta i bruk fotokatalytisk (også kalt «smog-eating») fasademaling for å markere starten på en langsiktig forpliktelse til bærekraftig praksis.

 

"Gatekunstnere gis ofte i oppdrag å lage kunstverk basert på temaer som bærekraft eller natur, men malingen som brukes, avgir som oftest skadelige kjemikalier i atmosfæren”, kommenterer Finucane.

"Jeg har opplevd dette som en stor elefant i rommet og noe å være bevisst på da jeg planla Løkka-lykke. Å ta i bruk fotokatalytisk maling i årets produksjon er det første lille steget vi tar for å redusere vår innvirkning på biosfæren, med en grundigere gjennomgang av hele festivalens samlede karbonavtrykk - fra kunstnernes reise og catering, til lift og materialvalg”


Les også om de populære vandalene.

Tolv norske og to internasjonale kunstnere

Årets første Løkka-lykke består av et godt utvalg kunstnere som hver for seg representerer forskjellige segmenter i det man kan kalle urban kunst. I tillegg til veggmalerier vil festivalen også arrangere både workshops og guidede gatekunst-turer. Det er åpenbart at kuratorene har tatt høyde for å løfte opp og frem unge talenter, samtidig som de også inviterer med noen av de mest aktuelle gatekunstnerne i Norge i dag. Som et friskt pust i denne miksen finner vi også noen av Skandinavias mest kjente graffiti writere – slikt liker vi godt og det vitner om en respekt for kunstformen som helhet og graffiti historien i Oslo.

Line up´en er som følger:

Salke (NO)

Sindre Goksøyr (NO)

Sling (NO)

Frode Skaren / Uglylogo (NO)

Xenz (UK)

AFK (NO)

Heia (NO) & Sabe (DK)

Hello The Mushroom (NO)

Lea Alstad (NO)

Mucho (NO)

Øystein Dypedal (NO)

Løkka-lykke´s godt designede festival plakat.


Så du noe fint?

Hvis ønsker å komme i kontakt med noen av aktørene eller kunstnerne nevnt i denne artikkelen, send oss gjerne en e-mail så skal vi gjøre det vi kan for å sette deg i kontakt.

See this form in the original post