SplitCity Magazine

View Original

Besøk Mucho`s unike univers

Fra det generelle, gjennomsnittlige hverdagsliv er det flere utrolige historier på forskjellige ender av et spektrum, som utligner hverandre til den monotone realiteten som omgir oss. Gatekunstneren Øivin «Mucho» Horvei er en mester på å finne de spesielle øyeblikkene, situasjonene og historiene som gjør livet verdt å leve og skildrer dem i bisarre, visuelle vignetter fra et enestående perspektiv.

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Henrik Sporsheim


Lokasjon: Trosterud T-bane stasjon


Fra ungt av vanket Horvei i gatene rundt der han vokset opp, og bemerket seg tags, verk og gjenger som skatet rundt t-banen: en ung gatekultur i emning. Hjemme tegnet han hele tiden og denne graffitien han så inspirerte han. Ti år var han når han fant en gul og svart spray i garasjen: instinktet slo til og en tunnel nær han ble hans første lerret. Navnet «Bull» ble hans første tag, etter en karakter i åtti-talls action-flicken «Over The Top» med Sylvester Stallone.

Les også Gatekunstnere gir Løkka nye farger

«Mucho» har utviklet seg til å bli en slags observatør og tolker av menneskers liv. Der en del ser hverdagslivets stabile gang, ser han en komplisert utlignende ligning: ytterpunktene drar han ut og derifra utvinner hans kreative sinn den visuelle margen. Ofte gjennom surrealistisk manipulasjon av bilder og figurer: som gleden av sommerens avkjølende jordbær og skuffelsen av Flax-loddet.

Små høydepunkt som de fleste av oss deler, kombinerer han og kreerer store, spekulative verk som viser menneskets ambivalens og livets usannsynlighet. Alt rundt dette subjektet han kaller «forbruker-surrealisme», der forbrukerkulturen blir dissekert og gjenoppbygget som abstrakt surrealisme.

Det Horvei gjør som skiller seg ut fra andre, er hans ekstreme frihet i hans prosess. Uten noen form for utdannelse, hverken formell eller kunst, arbeider han uten noen skisser og improviserer på stedet og tilpasser seg lokasjonen. En autodidakt med en slik prosessuell tankegang skulle en ikke tro var så bemerket i flere felt: men han interesser seg for mer enn multimedia arbeid på lerret og gatekunst. 


Foto, video, installasjoner, mekaniske skulpturer og diverse publikasjoner er alt en de av hans repertoar: med stor suksess gjennom kommisjoner for NTNU, Oslo Fengsel og Charlottenlund Videregående Skole (gjennom KORO) og publiseringer i New York Times og D2. Han har til og med laget en barnebok «K. Mustermann» som ble publisert i Norge, Tyskland og Kina. 

Les også: Noguchi løfter Bjølsen grafisk


Etter flere år med erfaring og gjennombrudd i alle disse feltene, fikk «Mucho» bruk for sine gatekunst røtter når han fikk kommisjonen om å sette sitt preg på Trosterud Stasjon. Med oppveksten rundt Haugerud og Trosterud var dette en oppgave som satt langt inne, og han hadde ingen annen plan enn å gjenskape kompleksiteten til området han kjente så godt.

Dermed er verket et av total improvisasjon og basert på de forskjellige skikkelsen han kjente som ung: dette gjør det til en levende, kaotisk kaskade av vakker mangfoldighet. Mange farger, former og kontraster som sammen med dynamiske linjer fører alt sammen. Samtidig balansert, med utviklende motiv og paletter.

En gryende vegg som vokser mens man går gjennom stasjonen: Trosteruds sammensurium av bisarre, hverdagslige øyeblikk.


Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!


Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

See this form in the original post