SplitCity Magazine

View Original

Mortensrud for fremtiden

Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar S. Gamal maler sin første graffiti piece på Urbant Verskted


Tekst: Henrik O. Rasch

Foto: Kim A. Larsen


Forrige helg gikk Mortensrudfestivalen av stabelen. Med på festiviteten var blant annet Urbant Verksted, Varaordfører i Oslo Abdullah Alsabeehg (Ap) og Byråd for kultur, idrett og frivillighet i Oslo, Omar Samy Gamal (SV).

– Gatekunst er jo den mest demokratiske kunsten, der den ofte lyser imot deg på gata, og gir liv i nabolagene.

Det sier byråden. Som fjerdegangs deltager på festivalen vet han godt hva som møter han på Mortensrud, og hva det innebærer å møte opp på lokale arrangementer rundt omkring i byen.

– Jeg ser at det hjelper med politikk. At det hjelper å si ifra hvordan vi vil ha det i byen.

For øyeblikket arbeider han og resten av byrådet med å utrede en ny fireårs-plan for hvordan gatekunsten skal videreutvikles i bybildet.

– Min målsetning er at Oslo skal bli en by der det er bra overalt og der det er lett å utfolde seg kunstnerisk. Gatekunst er en del av den pakka.


Han mener forrige gatekunstplan har lagt en god grobunn for den nye, og at det er en snøball som har begynt å rulle.

– Det blir lettere å få til mer når vi kan vise hvor fin kunst vi allerede har på veggene. Folk blir kjent med det, vant til det, og ser hvordan det gir liv, sier Gamal.

Barn og ungdommer fra Mortensrud får sitt første møte med spray boks på Mortensrud festivalen.

Alle skal med

Med på festivalen var også Urbant verksted. Gjennom deres initiativ fikk kreative, unge være med på å utfolde seg med spraybokser på provisoriske vegger montert inntil målene på den lokale fotballbanen.

– Jeg ble veldig glad av å se alle barna som stod der med spraybokser. Jeg mener det er helt topp å gjøre noe som er inspirerende, og gir en følelse av fellesskap. Vi ønsker større opplæring i gatekunst i kulturskolen, og at det tilrettelegges mer i de lokale bydelene, så det håper jeg vi kan få til, sier Gamal.

Varaordfører i Oslo Abdullah Alsabeehg (Ap) maler graffiti sammen med ungdommer fra Mortensrud.

Tilrettelegge


Målet til Urbant Verksted er å skape et tilbud for barn og unge, uavhengig av økonomi og sosial status. De har bakgrunn fra barn- og ungdomsarbeid på flere områder og skoler i Oslo, samt kunstnerisk erfaring fra den urbane kunstscenen i byen.

– Vi ønsker at graffiti- og gatekunst skal kunne utøves under trygge og lovlige rammer, for de som ønsker det. Sprayboksen er et fantastisk verktøy for kreativ og rastløs ungdom, og det er veldig viktig at det legges til rette for utøvelse av denne kunstformen uten at ungdommene samtidig må velge å være kriminelle for å kunne utøve den.

Det sier Abu Marong i Urbant Verksted. Deres ønske er å tilrettelegge for flere lovlige vegger, og mener det er et stort behov for lettere tilgang til informasjon og utdanning, samt politisk og økonomisk støtte til utøvere som jobber innenfor den urbane sjangeren.

– Det er veldig viktig. Oslo har historisk hatt en ekstremt fiendtlig tilnærming til subkulturer. Når kommuner og autoriteter stempler noen utvalgte interesser som noe forbudt, skaper det utenforskap og kriminalitet, og det er ofte ungdommene som betaler prisen, sier Marong og fortsetter:

– At Oslo nå har endret kurs og er imøtekommende for urbane kulturer betyr veldig mye både for oss som aktører men også for ungdommer og utøvere i de aktuelle miljøene. Det er veldig positivt at Omar og Abdullah Alsabeehg kom i dag, har det gøy med sprayboks og får oppleve hvordan graffiti kan skape positive opplevelser for ungdom og lokalsamfunn.

Byråd Omar S. Gamal ble fort “hektet” på sprayboksen under årets Mortensrud festival.

Les også: Vestkantens pøbelvelde