StayOne (GTP, KD) intervju

01.jpg

StayOne er kanskje en av Norges mest kjente graffitiartister både nasjonalt og internasjonalt. Han har malt graffiti siden midten av 1990-tallet.

Stay var en av flere writere som sammen gjorde gruppeprosjektet "Collaborism" på Høstutstillingen i Oslo, 2008, siden da har han deltatt på en rekke utstillinger og kunstprosjekter, både i Norge og utlandet. I tillegg til å spraya årlig på festivaler siden 2002.

De siste årene har han brukt på å reise rundt i verden på såkalte "spraycations" hvor han har fått anerkjennelse fra kjente graffitiartister i blant annet New York, Sydney, Paris, København, Malmø og Stockholm.

StayOne representerer det norske graffiti-crewet Gutta På Tur (GTP) og KingsDestroy (KD). Sistnevnte er crewet til den verdenskjente graffitiartisten Cope2 og ble etablert i Bronx i 1982. Gjennom tidene har KD opparbeidet seg legendestatus i graffitiverden.

I 2013 ble StayOne tatt inn under vingene til den norske kunst-nettbutikken ArtGate.no, hvor man nå kan kjøpe bilder av hans graffiti piecer. StayOne er nemlig også en habil fotograf!

Hvorfor driver du med graffiti? Har du vurdert/eller driver du også med andre kunstformer?

Sprayer for å ha det gøy, gjøre inntrykk, bli sett og skape historier. Når det kommer til kunsten har jeg gjort noen gruppeutstillinger med mange writere/kunstprosjekter organisert av Espen Henningsen siden 2008. Det har stort sett hvert litt spesielle gruppeinstallasjoner/rom-installasjoner, der jeg stort sett har gjort graffiti, foto og organisering.

Kort oppsumering på www.kunstmarked.no

Hva er det du vil få frem med graffitikunsten din?

Artistnavn, crews, skills, style, inntrykk og historie.

Aksepterer du graffiti som en kunstform?

For meg er det ikke viktig å kalle det en kunstform. Graffiti er et godt nok begrep i seg selv. Bra å se kreativ utvikling på gallerier. Mye inspirerende og imponerende graffiti-utstillinger om dagen. Det har også blitt det nye møtestedet for writere.

Forutenom kule bokstaver, så er jeg personlig veldig glad i fargebruken din. Velger du bare farger som passer godt sammen, eller har du en dypere mening med fargene, f.eks om de gjenspeiler humøret ditt etc.?

Takk for det! Det er ikke no dyp mening bak det. Kontraster funker ofte bra. Har ofte en mening hvordan jeg skal blande varme og kalde farger. Stort sett med litt tenkte regler, andre ganger prøver jeg å bryte mitt eget mønster. Velger ofte ut farger som er praktiske til underlaget og farger som kan sjarmere. Prøver å gjøre det beste ut ifra det som står i hylla eller leftover-bagen...

Du reiser mye rundt i hele verden og maler, hvilken by er din yndlingsby og hvorfor?

Det må nok være New York. Selv om København og Sydney også er favoritter... New York har så mye energi, inspirasjon, historie, sjarm og humor. Vanskelig å ha en kjedelig dag i New York.

Hvilken by liker du best i Norge?

Oslo. På grunn av flest alternative vegger, for dag og natt...

Graffitien i Oslo endret seg en del etter den strenge antigraffitipolitikken på 90-tallet. Ser du store forskjeller i graffitien mellom byer i verden som har en liberal graffitipolitikk og de som ikke har det?

Helt klart. Det blir enklere stiler og teknikker. Talentene vil jo alltid være der. En god piece trenger ikke ta mer enn 5 minutter så lenge den sjarmerer mer enn en piece som man har brukt en uke på. Der det er mer liberalt, kan de tenke og planlegge litt lenger og eventuelt vite at det får stå. Da vil man tenke annerledes. Bøker, blader og nettet beskriver bare litt om scena i de enkelte byene, resten må man ut å se og oppleve selv.

Du er jo en god ambasadør for norsk graffiti; Hvordan syns du graffitimiljøet er i Norge? Er det veldig annerledes enn i resten av verden?

Jeg er stolt av norsk style og hva norske writere har prestert internasjonalt. Du vil alltid kjenne igjen konflikter og samhold som minner om egen by. Vi har et godt miljø i Norge. Spesielt i Oslo med mye historie og aktive writere som holder det gående. Håper flere norske byer klarer å holde det oppe på samme måten fremover. All respekt også til aktive writere i mindre byer. De har utfordringer storbyene ikke veit om...

Du er vel kanskje den i Norge som maler mest internasjonale piecer om dagen (?) Hva var det som inspirerte deg til å reise så mye rundt for å male graffiti?

Vanskelig å si om jeg gjør mest internasjonale piecer om dagen... Det er mange der ute som er ute å representerer hardt. Jeg sprayer for ha det gøy, møte nye folk, male nye vegger og bli sett.

Vi kommer fra et land med ferietradisjoner. Da blir det helt naturlig for meg å reise på spraycation i stedet for fylletur til syden eller danskebåten, som enkelte andre nordmenn. Skulle gjerne reist mer.

SplitCity ble jo grunnlagt i Melbourne/Australia. Hva syntes du om Australia og byene her med tanke på graffiti?

Har kun vært i Sydney og New Castle. Veldig hyggelig folk, godt vær, artig planterike, fuglesang, god mat, mye bra vegger å spraye og ta bilder av.

Kommer vi alltid til å få se ferske Stay piecer rundt om i verdens byer? Eller tror du at du med tiden kommer til å slå deg til ro et bestemt sted og trekke mer innover i galleriene?

Så lenge jeg har det gøy og føler selv jeg har noe å bidra med, vil jeg nok alltid spraye. Galleriene ser jeg på som et tillegg ikke istedenfor. Graffiti vil alltid være ute i det fri, med og uten tillatelse. Du skal vise hva du kan, hva du tør, og plassere piecen så den blir sett av ønsket publikum.

Følg StayOne på Flickr og Facebook.

Forrige
Forrige

Verdens største graffiti-piecer.

Neste
Neste

Halvor Herzog intervju