Hvor mye koster et veggmaleri?
Ønsker du å vite hvor mye et veggmaleri koster?
Da er du på rett sted!
Et av de vanligste spørsmålene vi får er nemlig: "Hva koster et veggmaleri med street art eller graffitikunst?"
Svaret på dette spørsmålet varierer derimot mye, da det avhenger av flere faktorer. I denne omfattende artikkelen vil vi se nærmere på hva som påvirker prisen på et veggmaleri, hvordan det kan tilpasses ditt budsjett, og hvordan SplitCity kan bistå i prosessen.
Prøv også vår priskalkulator lenger ned i artikkelen, men først noen ofte stilte spørsmål og svar til dere som trenger rask informasjon.
Hvor egner et veggmaleri seg?
Et veggmaleri, også kjent som en mural, egner seg både utendørs og innendørs. I tillegg til å berike miljøet med farger og kreativitet, har veggmalerier flere funksjoner. Det benyttes stadig oftere i forbindelse med byutvikling og arkitektur for å skape trivelige og engasjerende byrom for byens befolkning, men veggmalerier er også populære for bedrifter for å dekorere kontorer og næringslokaler for å skape en trivelig atmosfære for de ansatte. Veggmalerier kan også fungere som blikkfang utendørs eller i reklamesammenheng, for eksempel på gavlvegger, som blir til store landemerker når de får kunst på seg. Mange privatpersoner ønsker også veggmalerier i hjemmet, enten for å dekorere barnerommet eller som et unikt alternativ til tradisjonelle kunstverk.
Når vi starter en prosess, er det viktig å avklare tidlig om dere ønsker en kunstner som ivaretar sin unike stil og egenart, med stor grad av kreativ frihet, eller en "håndverker" som kan utføre spesifikke oppdrag, som å male en logo eller motiver med sterk tilknytning til en eksisterende merkevare eller designprofil. Disse to tilnærmingene krever ulike ferdigheter og metoder, og det er viktig å matche oppdraget med riktig kunstner.
I byer som Bergen, Drammen og Stavanger er gatekunst allerede en akseptert og utbredt kunstform, og i Oslo er veggmalerier på fremmarsj. Oslo kommune har vedtatt en satsning på street art og graffiti-kunst i hovedstaden, reflektert i deres Handlingsplan for gatekunst (2022-2025).
Kunst er subjektivt, men erfaring har en pris
Å prise et veggmaleri kan være en komplisert prosess med mange variabler. Hos SplitCity ligger prisene vanligvis mellom 1200 kr og 5000 kr per kvadratmeter, avhengig av oppdragets ambisjoner, kompleksitet, detlajnivå og kunstnerens erfaring og renommé. Man får selvfølgelig rimeligere veggmalerier også, og spesielt ettertraktede kunstnere kan igjen ha helt egne priser som er mye høyere.
Kunst er subjektivt, og det er ofte kunstnerens anseelse og tidligere arbeid som definerer prisen. En internasjonalt kjent street art-kunstner vil naturligvis koste mer enn en lokal nykommer. Prising av veggmalerier er derfor en balansegang som tar hensyn til kunstnerens ferdigheter, markedets etterspørsel og kundens behov.
Det vil også påvirke prisen om oppdraget krever en konseptuell designprosess i forkant, eller om motivet allerede er ferdigutviklet av kunden og kun skal males opp.
Størrelse og kompleksitet er avgjørende for prisen
Utover kunstnerens renommé er kompleksiteten i motivet og veggmaleriets størrelse de største faktorene som påvirker prisen. Disse faktorene påvirker også tidsbruken, som kan variere fra én dag til over en uke. Større veggmalerier krever mer tid, mer maling og ofte mer komplekse teknikker, noe som reflekteres i kostnaden.
Hvis veggen er høy må man også legge til kostnader for stillas eller lift. Reise- og overnattingskostnader kan også påvirke totalprisen hvis kunstneren må reise langt.
Minstepris og budsjett
Noen ganger opplever vi at kundenes budsjett ikke strekker til, men frykt ikke! I de aller fleste tilfeller kan motivet tilpasses budsjettet. Veggmalerier kan nemlig skaleres og tilpasses nesten uendelig, og med god dialog og profesjonelle kunstnere finner vi alltid løsninger.
Til tross for denne fleksibiliteten har vi etter mer enn ti års erfaring sluttet å jobbe med budsjetter under 25.000 kr så fremt det ikke er helt spesielle årsaker til å gjøre det rimeligere. Denne minsteprisen skyldes den nødvendige tidsbruken hvert oppdrag krever, som er konstant uavhengig av veggens størrelse eller kunstnerens anseelse. Minsteprisen inkluderer også det "usynlige" arbeidet som research, idé- og skisseprosess, befaring, korrespondanse, planlegging, forberedelser og reise. Denne minsteprisen sikrer også profesjonelle kunstnere og kuratorer rettferdig kompensasjon for deres tidsbruk og arbeid.
Hvordan kan SplitCity hjelpe deg?
Et annet spørsmål vi ofte får er: "Hvordan finner vi den rette gatekunstneren?" eller “Kan vi gjøre noe gøy med denne veggen?“
Mange kan synes det er utfordrende å navigere i et nytt og ukjent miljø, ofte med en stor grad av anonymitet. Her kan vi hjelpe! I over 10 år har SplitCity Magazine skildret norsk undergrunnskultur og jobbet for å gjøre graffiti og gatekunst mer synlig og tilgjengelig i det offentlige rom.
Vi har utviklet et kompetansemiljø med et bredt nettverk innen urban kunst- og kulturproduksjon. Vi samarbeider med noen av de beste kunstnerne og profesjonelle aktørene innen den urbane kunstscenen i Norge, og fungerer som et bindeledd mellom gatekunstnere og næringsliv, boligforvaltere, arkitekter, utbyggere og private street art-entusiaster med mer. Flere av personene involvert i magasinet er selv graffiti- og gatekunstnere og designere, så vi har også enestående kompetanse både teknisk og konseptuelt internt, og har selv malt flere store veggmalerier opp gjennom årene.
Prosess – hvordan jobber vi?
Det første vi gjør er å vurdere veggen. Dette kan gjøres ved å se på bilder og få mål av kunden, men aller helst ved å gjennomføre en befaring på stedet slik at vi blir kjent. Videre har vi en dialog om dine ønsker og behov før vi konsulterer vårt nettverk av kunstnere.
Deretter følger en skisseprosess. Vi maler ingenting før både skisse og fotomontasje er godkjent av både kunstner og kunde. Denne designprosessen kan være både lang eller kort avhengig av kompleksiteten på oppdraget.
Vi jobber også tett med Urbant Verksted, et utdanningskonsept for marginalisert ungdom. Gjennom Urbant Verksted tar vi ofte med oss ungdommer på våre oppdrag for å gi dem kreativ erfaring og kunnskap om storformatmalerier. Dette gir ikke bare praktisk læring, men også innsikt i hvordan kunst kan integreres i større samfunnsprosjekter og fungere som en karrierevei for kreativ ungdom. Urbant Verksted kan også bistå med effektmåling av sosial bærekraft, noe som gir våre prosjekter en ekstra dimensjon av verdi og samfunnsnytte.
Vi både maler og/eller bistår i kurateringen av, alle slags maleoppdrag for både det offentlige, næringslivet og private. Ønsker dere en uforpliktende prat om hvordan deres vegg kan bli et fargerikt og unikt blikkfang med urbant design, gatekunst eller graffitikunst, kontakt oss på contact@splitcitymagazine.com eller ring oss på telefon (+47) 46 42 81 25.
Ta en titt på våre tidligere prosjekter – så ses vi på befaring!