Hvitsnipp møter gatekunst
Parallelt med plankeparaden på Aker Brygge settes det opp en gatekunstustilling med navn Oslo Art Walk.
Tekst og foto: Henrik O. Rasch
Langs Holmens gate har Hama Woods, Sinnsykshit og Martin Whatson ansvaret for å produsere hvert sitt verk til utstillingen som varer til søndag. Konseptet er initiert og kuratert av Jonas Leborg fra Oslonowhere, med støtte fra Oslo byfestival, og Norwegian Property (Npro) som eier største delen av kapitalhovedkvarteret. Plasseringen er ikke tilfeldig.
– Aker Brygge er utvilsomt et veldig fint sted. De fleste byggene her er gamle arbeiderfabrikker, men nå er det kun advokater og akademisk elite som holder til her, og lukten av gammel jappetid ligger fortsatt igjen, forteller Leborg.
– I dag holder folk og gatekunsten til på Grunerløkka, Grønland eller St. Hanshaugen. Jeg har lyst til å fjerne det stigmaet som kan være, og få hele byen til å bruke Aker Brygge også.
2021-versjonen
Prosjektet er et resultat av et årelangt forsøk på å få gatekunsten mer "ut". Leborg forteller at Npro har ønsket å åpne for et bredere mangfold i området, men at alt har sin tid.
– Vi kan ikke bare valse inn å lage masse rart. Det må være bra, sier han.
– Dette er vår egne lille 2021-innpakning av gatekunsten – vi gjør det på vår egen gatemåte. Alt settes opp på midlertidige vegger, lages på stedet for å skape litt liv, lar det stå litt så folk kan se, for så å pakkes ned igjen uten at kommunen trenger å måtte male over igjen. På en litt mer kommersiell måte.
Årlig bruker Oslo kommune 90 millioner på å male over gatekunst i byen. I 2016 ble det bevilget en del penger øremerket det å fremme gatekunst i byen, men Leborg mener det til nå har vært halvhjertet.
– Det henger litt igjen etter 90-tallet, og den nulltoleransen kommunen kjørte for gatekultur. Det her er bare en smakebit på hva vi kan få til, og håper det her kan være med å myke litt opp, sier han.
– Det er viktig at vi får vist frem gatekunsten i Norge. Det kan ikke være full høyborg-kultur når Nasjonalmuseet åpner i nabobygget neste år. Det er viktig at det også representerer litt mangfold i kunstbransjen.
Oppdag gatekunsten i Oslo med vårt interaktive gatekunstkart
Liv og røre
Torsdag går det hele av stabelen. I tillegg til de tre gateartistene kommer også Tommy Tee for å spille et musikksett torsdag kveld kuratert i samarbeid med de tre kunstnerne. Tanken er at musikken skal samhandle med verkene, og fremstå som et kunstverk i seg selv med medbrakt synth.
– Håpet er at mange kommer. Jeg har lyst til å få til en skikkelig gatefest for alle slag. Det er jo fest i hele byen, og det er noen andre aktører her som også skal skape litt show. Butikkene her holder litt lengre åpent gjennom hele helgen, så jeg vil at det skal bli litt liv, sier Leborg.
Oslo Art Walk starter torsdag kveld fra klokken 16–20, og er tilgjengelig frem til søndag.
Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.
Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!
Trenger din vegg urban kunst?
Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.