Gatekunst, fra stencil til statue

Tekst og foto: Øistein Jakobsen / StreetArt Bergen


En lang ferd har fått sin plass i gatekunstens historie. I alle fall her i Bergen.


AFK sin stencil “Rain” i Kong Oscars gate ble natt til Fredag plassert i ny drakt i Bergens byrom, som en statue laget i syrefast stål. Verket står og lyser langs Lille Lungeren, midt i en av byens mange kjære parker.


Det tok 2,5 år å få “Rain” statuen fra AFK opp og ut i byen hvor motivet først så sitt lys. Den gangen var Rain i seg selv unikt, det var første gang en stencilkunstner og en graffer (Graffiti-artist, red.anm.) samarbeidet om et kunstverk i Bergen. Grafferen var den ikke ukjente TegSon. Både han og AFK er elsket av de som kjenner sin gatekunst her i Bergen. Begge er både aktive, og habile kunstnere innen flere sjangere.


Samarbeidet med “Rain” gjorde de allerede i 2014. Men i februar 2020 satte tre rustne herrer seg ned, drodlet litt fram og tilbake og ble enige om at nettopp “Rain” skulle omgjøres fra et 2D verk til en 3D skulptur. En av disse rustne herrene, Morten E. Fredriksen, var i sin tid delaktig i flere av Bård Breivik sine skulpturer. Bård, som er oppvokst i Laksevåg i Bergen, er en internasjonal anerkjent norsk skulptør.


Morten og AFK drodlet frem og tilbake om statuen skulle være i bronse, eller kanskje skulle den lages på “Bård sin lest”, i syrefast stål. AFK hadde selvsagt siste ordet: det ble syrefast stål, polert og shina.


Hjulene ble satt i gang og siden Morten i sin tid kjente Bård, og hadde vært instrumentell i realisering av flere av hans fantastiske skulpturer i syrefast stål, ble hele den gamle verdikjeden aktivert på nytt. Fra smeden i Norge, oversetteren i Romania til de som sluttførte prosessen i Kina.


Først laget AFK verket om til en 3D animasjon. Denne ble så laget som en full-size modell i Kina. Modellen blei dekket med pappmasjé. Pappmasjéen blei skåret ut i alle sine “millioner” biter, som så ble overført til stålet. Deretter blei stålet hamret for hand, sveiset sammen, pusset og polert. Alt dette skjedde midt under pandemien, så ingen kunne reise tur-retur til Kina for å overvære den intrikate prosessen.


Mars i år, ankom endelig statuen “Rain“ i Bergen. Men planleggingen av stuntet med å plassere statuen byrommet, hadde gått parallellt med Kineserens arbeid i Østen. Trioen viste nøyaktig hva de skulle gjøre lenge før “Rain” ankom Bergen i en container, og plutselig, så våknet Bergen by opp til ett nytt arbeid fra gatekunstneren AFK. Et arbeid som utfordrer vår oppfattelse av gatekunst i relasjon til konvensjonell kunst.


Men nå har det seg slik, at uansett hvor mye Bergensere elsker sin gatekunst, og uansett hvor langt ifra man har kommet den rebelske gatekunsten i kronisk opposisjon, så ønsker Bergen kommune å fjerne dette nye kulturelle tilskuddet. Det er jo fortsatt, og helt utvilsomt, ulovlig oppført kunst.


Så hvorfor gjør vi dette? Hva får noen rustne herremenn og en gatekunstner til å legge så mye tid, penger og energi i noe som bare blir fjernet etter så kort tid?

Vi gjør det fordi vi elsker det!


La kunsten leve sier nå vi. Gatekunst, uansett form, er fra folket til folket. Det er et verdifullt tilskudd til byen, og attpåtil helt gratis for alle.

Til og med for kommunen hvis de lar vær å fjerne den.

Forrige
Forrige

Street art og graffiti, fra Iran til Oslo 

Neste
Neste

Startskuddet går, Løkka-lykke er i gang