Fra stasjon til stasjon med Eric Christiansen

Uvitende for mange, har Oslo en kunstutstilling som tar en gjennom en subkultur sin revolusjon gjennom fem stasjoner: «Stasjon til Stasjon» er et prosjekt der fem stasjoner på Linje 3 har fått sine vegger prydet med vidt forskjellig type gatekunst.

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Henrik Sporsheim


Lokasjoner:
T-banestasjonene Oppsal, Ulsrud, Bøler, Bogerud og Skullerud


 

Geniet bak det hele er en ukjent norgesveteran, i verdenstoppen i denne dype, undergrunnen av visuell uttrykkelse: Eric Ness Christiansen


Stockholm, København, Berlin, Barcelona og Praha er noen av byene der Christensen har livnært og sementert sin status som en kunstner av rang, men det er hans iherdige stå-på-vilje for norsk gatekunst kultur som gjør han til en av Norges bastioner. 


Fra 1999 har mannen omstreifet Oslo og Drammen og fikk etter hvert innpass i det eksklusive, lukkede miljø som drev med denne kunstformen. Hans kreative løsninger og lange rekkevidde gjorde han til en som både legitimerte norsk gatekunst innenlands, og kringkastet den utenlands.

Les også om Mucho´s unike univers på Trosterud t-banestasjon


Han startet en elevbedrift på VGS, graffitibladet  «Mekkeblekka» som etter noen år utviklet seg til «OnDaRocks Magazine» som ble solgt over hele Europa i nisjebutikker, og satt både han og Norge på kartet. Høsten 2013 begikk han seg på prosjektet «Project Cellout» der han malte Norgesattraksjoner som Trollstigen, Besseggen, Hemsedal og Jotunheimen med mer.

Det ble filmdokumentar, musemsdirektør kommenterte at dette satt Christiansen på samme høyde som New York sine beste og Drammen Musem gikk til innkjøp av åtte av deres noensinne første gatekunstverk.

 

Våkentid er arbeidstid, og han sier selv at han lever og ånder sitt yrke. Alle flater gode og alt henger sammen: han tenker arkitektonisk, legger seg i publikums sko, og vurderer distanse, flater og vinkler konstant. Han har teknikker for alt, men den lekne frihånd er hans favoritt.

Denne intensiteten, forankringen i sitt nærområde, vårt land med en ambisjon om å nå langt er det som setter Eric som en av lederprofilene og pionerne i kultur-Norge. 

Les også: Noguchi løfter Bjølsen grafisk


Dette kom til uttrykk i hans utnevnelse til kurator for prosjektet “Fra stasjon til stasjon”: et samarbeid mellom Sporveien og Kulturdepartementet, som utsmykket fem stasjoner på Østensjø-linja. Fra tradisjonell, sjablongbasert gatekunst til malerteknisk realisme og surrealisme, er hele utstillingen en reise både litterært og figurativt. Samtidskunst og digital optisk aberrasjon møter ekspresjonisme og grafitti. At alle involverte har bakgrunn fra gatekunst, viser kunstformen sin enorme bredde og gir publikum en reise av utvikling.

Den behagelige kitsch er lagt vekk, dette er gatekunst på sitt råeste, dypeste og bredeste. 

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!


 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

Forrige
Forrige

Veggmaleri: Bakenfor tankene om rett eller galt med SinnSykShit

Neste
Neste

Besøk Mucho`s unike univers