Et tidløst Enerhaugen

På nedsiden av Enerhaugblokkene har Børge Brekke og Thomas Stønjum satt opp et verk som representerer fellesskapet som er Gamle Oslo, fra alle slag, kanter og tilhørigheter.

Tekst og foto: Henrik O. Rasch


Lokasjon: Enerhaugen
(Gangstien mellom Sørligata og Smedgata)


 

– Vi lette febrilsk etter alkoholikere å portrettere.

 

Det sier Børge Brekke, med bekreftende latter fra Thomas Stønjum. Duoen har arbeidet sammen på flere prosjekter, og deres nyeste er et tilskudd til gatekunstattraksjonene på haugen. Prosjektet er initiert av Enerhaugen Borettslag, med støtte fra Obos og Oslo kommune. Temaet som skal speiles i veggen er fargerikt fellesskap, og motivene har den hensikt å illustrere lokalmiljøet, og mangfoldet som oppholder seg i det.

 

– Jeg bodde like ved tilbake på 80-tallet, og gikk ofte over Enerhaugen på vei til byen. Da satt det stort sett en gjeng med kjente fjes som silte rødspriten gjennom loffen, forteller Brekke.

 

Ifølge han gikk diskusjonene oftest ut på hvilken spylervæske som var best mellom Esso eller Mobil.

 

– Det var en veldig fargerik gjeng, så vi ville gjerne ha med det elementet. Vi var på tur i Bergen og lette etter noe vi kunne bruke som bildeinspirasjon. Vi fant ingen klassikere, men det var en person i Nygårdsparken som vi endte opp med å bruke. Han vet ikke selv at han er med, så det er mulig noen får seg en overraskelse over at de pryder en vegg i Oslo, sier han.

 

Skarru forstå dagens Oslo, må du…

Men veggen er ikke bare for lokale pokaler.

 

– Den skal være for store og små, så ølen har blitt byttet ut med kaffekopper. Men vi ville ha med litt av skyggesiden som finnes i byen. At det skulle være en vegg som graffitifolk også syntes er kul, sier Stønjum.

 

– Vi var redd det ville bli for familievennlig, for mange barn som løper rundt, så vi har forsøkt å fange litt av den lokale sjarmen. Vi har fått en del tilbakemeldinger på at den balansen har fungert.

 

Han forteller at det var en del forhandlinger mellom dem og borettslaget på hva som skulle brukes i verket. Resultatet er et vidt spekter av farger og teknikker. De fleste barna er malt i fargerike silhuetter, mens enkeltmotiver har et mer personlig preg for å vise samhold, og variasjon.

 

Veggen befinner seg langs gangstien mellom Sørligata og Smedgata.

 

– Det var en del ønsker om hva som skulle med på veggen, men hovedelementet er lokal forankring som alle kan se og kjenne igjen, forklarer Stønjum.

 

Derfor er flere av motivene på veggen direkte relatert til Gamle Oslo. Ett av dem, Pernille, var også en lokal dame i etterkrigstiden som ifølge Brekke snakket med alle og enhver. Som en slags historisk byoriginal fra gamlebyen.

 

– De på benken kan jo også være hvem som helst, selv om de har hver sin historie bak i idé-prosessen, er det ikke dermed sagt at det er en satt historie til motivet.

Sømløst

Arbeidet er gjort på tvers av hverandre. Brekke og Stønjum har stort sett jobbet «oppå» hverandre med skissene, mens enkelte av motivene er blitt viet mer tid på egenhånd. 90 prosent av arbeidet ble gjort på forhånd. De resterende ti har måttet gjøres med kreative løsninger og improvisasjon for å få til det de ønsket, basert på det de hadde å jobbe med.

 

– Det var noen begrensninger med veggen som vi måtte arbeide runst. Derfor er en del av motivene gjort som silhuetter, i tillegg til at det skaper generalitet, sier Brekke.

 

– Stedet var heller ikke helt klart da vi begynte på veggen i sommer, så vi måtte trikse litt med jordhauger og paller for å komme frem dit vi skulle.

 

På andre halvdel av veggen er det satt opp en ny klatrevegg. Mange av fargene er også implementert i graffitien slik at maleriet og veggen i sin helhet går mer i ett.

 

– Vi hadde en lang liste med ønsker til hva som skulle være med på veggen. Regnbuefarger og barna var noen av dem. Men vi måtte lage en god overgang for hele plassen, sier Stønjum.

 

– Derfor er bygningene og himmelen like med klatreveggen.

Oppdag gatekunsten i Oslo med vårt interaktive gatekunstkart 

 
 

Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!

 

 

Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

 
Forrige
Forrige

Graffitikunst i Oslo: Boklansering av Atelier Oblivion

Neste
Neste

Hello the mushroom