SplitCity Magazine

View Original

Veggmaleri: Bakenfor tankene om rett eller galt med SinnSykShit

Etter flere år med en offentlig diskurs og påfølgende legitimering av gatekunst har flere og flere, både i urbane sentrum og i distriktene, lagt øynene på profesjonelle veggmalerier.

Tekst: Elisteinar Tenga

Foto: Henrik Sporsheim


Lokasjon: Holbergs gate 5


En av gledene til verkenes ofte hemmelige kunstnere, er vel tanken på om at noen går forbi, på sin daglige vei, ser den vanlige betongveggen i ny pryd og får pusten slått litt av seg av frydefull overraskelse. Den x-faktoren som tvinger frem superlativer er det spesielt en i Norge som tvinger frem med ren og skjær stil: Kim «SinnSykShit» Larsen.

Det var aldri tvil om Kim innehadde den kreative gnisten som han etter hvert skulle få forløp med gjennom gatekunsten.  Fra liten av har Larsen tegnet og han kan faktisk ikke huske når han begynte å sette farger på papir. Han har alltid  både drømt og tenkt i bilder og pleide å lage egne leker som han «spilte ut» gjennom tegninger: et både visuelt og handlingsforløpene sinn fra starten.


Les også om Mucho´s unike univers på Trosterud t-banestasjon


Men selv om råmateriale var tilstede var han ikke, som mange, aktiv i gaten fra ungt av. Interessen for graffiti var alltid tilstede men han betraktet kunstformen på avstand gjennom ungdomstiden, mens han holdt på med å tegne og male hjemme. Han begynte smålig først og ta for seg sine visuelle uttrykk utendørs i 17-års alderen. Fra verk han ikke syns er for mye å skryte av, har han sakte men sikkert utviklet en særegen stil som oser selvtillit.


Et besøk gjennom hans Instagram illustrerer denne stilen, og man ser kjapt en gjennomgående palett med gjentagende former, motiv men også ekstrem bredde i teknikken og ekspressiviteten disse utføres med. En distinkt stil som han maler med på både lerret og vegg, og som har ført til at han nå blir representert av det kontemporære galleriet Oslo Nowhere.


Veggen vi nå besøker viser Kim sin tidlig fødte elsk for visuelle narrativ. Et klassisk tre-akt stykke om en papegøyes liv dekorert på en 20-meter lang vegg utenfor Fontenehuset i Oslo. Det starter med en papegøye fanget i et bur, der fuglen er en illustrasjon av potensialet vi alle har i oss bare vi våger oss gjennom en metaforisk dør, selv om døren «virker» lukket. Døren står på gløtt, fuglen flyr til himmels, møter verden og føler den frie flygnings frihet. Siste akt består av møte med en ny venn på en benk, der benken symboliserer Fontenehuset som et sted der ensomme kan flykte fra håpløshet og søke etter mening og tilhørighet. 

Ideen om tilhørigheten summeres opp og styrkes av diktet som er lagt inn på endeveggen:

Bakenfor tankene om rett
eller galt, ligger det en eng!
…Jeg møter deg der.

- Rumi

Alt dette i velformede, bølgede trekk og en estetikk som minner om 60-tallets San Fransiscos psykedeliske band-plakater og også Art Deco sine drømmende, magiske linjer.

En samfunnsskildring, bilde av håp, representasjon av omstendighetene og steds-symbolikk i et vakkert visuelt narrativ med litterære og figurative trekk : ja, rett og slett «SinnSykShit».


Denne artikkelen er skrevet i forbindelse med prosjektet “Visit Street Art“, et ambisiøst prosjekt hvor SplitCity Magazine i samarbeid med Kulturrådet og VisitOslo kartlegger noen av høydepunktene i Oslos gatekunst bilde ved hjelp av QR-koder og digital markedsføring.

Utforsk vårt interaktive gatekunst kart med tilgang til informasjon om veggmaleriene i ditt nærområde og kunstnerne bak – ta på gode sko og gjør deg klar til et galleribesøk utenom det vanlige!


Trenger din vegg urban kunst?

Send oss en e-mail, så setter vi deg kontakt med kunstnerene du leter etter.

See this form in the original post