Samer mot rasisme

0
370

I dag kunne vi lese i NRK om de samiske gatekunstnerne som lagde veggmaleri av hatefulle og rasistiske ytringer.

Veggmaleriet består hovedsakelig av sitater hentet frem fra sosiale medier i diskusjonen som fulgte da Harstad skulle få sitt samiske navn Hárstták. «Dra til helvete tilbake der dere kom fra» var en av de mange kunnskapsløse sitatene som ble malt opp på veggen. Som en del av kunststuntet ble de rasistiske sitatene i veggmaleriet “ødelagt” med malingsbomber av farger fra det samiske flagget, som ble kastet på veggen. Les mer på NRK.no

 
NY GATEKUNST FESTIVAL
Det er også malt mange andre veggmalerier i Harstad i forbindelse med Festspillene i Nord-Norge, og det som i år har vært en liten mini streetart festival har ambisjoner om å bli en permanent festival inspirert av  NuArt i Stavanger. Med støtte fra Barentsekretariatet vil de først ta festivalprosjektet videre til Murmansk og Arkangelsk i Russland for deretter å etablere “Street Art Summit” som en del av Festspillene i Nord-Norge.

Les også: Street-art; sterilisert, parfymert og kremert? 

Det kan altså se ut som at Nord-Norge kommer til å peke seg ut som en virkelig spennende del av landet i forbindelse med gatekunst. Allerede er den omreisende gatekunst festivalen UpNorth inne i sitt tredje år i år og festivalen har utmerket seg med urban kunst i ekstreme natur omgivelser. I år arrangeres UpNorth på den avsidesliggende øya Røst utenfor Lofoten.
 
Foto: Nils Mehren / NRK