Home Graffiti Norges eneste ‘korona’ festival

Norges eneste ‘korona’ festival

0
Norges eneste ‘korona’ festival

Det hele startet med et møte mellom to karer og deres felles lidenskap for kunst. Freelance fotografen Øistein Jakobsen, mannen bak StreetArt Bergen, og eiendomsforvalteren Morten E. Fredriksen i Angarde. Dette tilfeldige møtet resulterte i en festival midt i den værste koronatiden. Kanskje ble det den eneste – i alle fall den første – og muligens den største festivalen i Norge i år. Dette er historien om The Wall, den gedigne gatekunst festivalen avholdt på Spelhaugen 12 i Bergen.

Det hele startet med en EU-kontroll. Ja faktisk. Mens Jakobsen ventet på at EU kontrollen gikk sin gang, utforsket han NAF bygget på Spelhaugen 12. Bygget er eid av Angarde og denne dagen var Fredriksen også på stedet.

De to traff hverandre, en prat endte med en kaffe og de to så potensialet i deres felles interesse, gatekunst.

Fra kaffe til suksess

Den første muligheten åpenbarte seg raskt, og prosjektet “In Remembrance”, en vegg på 6 x 15 meter, ble malt som en hilsen til avdøde Ari Behn. Fantastisk levert av gatekunstnerene Tegson, Bisho Sevillano og Rochihiro.

Det vanket til og med en takk fra Slottet.

Inspirerte og fulle av selvtillit, la det nye bekjentskapet en ny listig plan.

En hel brakkeby fra Angardes eiendomsportefølje – 700m2 med vegg skulle males. 

Foto: Øistein Jakobsen / StreetArt Bergen

Etter hvert som det nærmet seg 20. mai falt endelig alle brikkene på plass. De hadde ordnet økonomisk støtte. Infrastrukturen var på plass med tonnevis av maling, lifter, logistikk, catering og 24 kunstnere som sammen skulle male veggen på 700 m2. Alle kunstnerne er fra Bergen og omegn. Home grown! Som det heter på språket.

“Alle som har vært med, håper at utfallet er til glede for alle i byen vår. Dette er vår gave til dere! Vårt ønske er at vi har kunnet bidra med noe positiv som kan besøkes i disse tider. ” sier prosjektleder Øistein Jakobsen. 

De minste fikk boltre seg først

Prosjektet med de to, har nå vokst til en stor gruppe personer som alle jobber mot det samme målet. De startet med å grunne 60 OSB-plater som de hadde skrudd opp foran alle vinduene i brakkebyen. Dernest var det duket for gatekunstfestival, og som enhver festival med respekt for seg selv så ble de minste også invitert. Syvende klassinger fra Løvås Oppveksttun skole fikk boltre seg fritt på baksiden av hovedveggen. Heldigvis hadde elevene bekreftelse fra foreldrene om at alt (absolutt alt!) kunne få maling på seg. Og godt var det! Barna forsvant bak blokka med hvite bukser og kom ut med lilla.

“Det blei helt fantastisk! Hva skal man si, barns kreativitet har ingen grenser bare man gir dem frihet og rom. La dem blomstre. YO kidsa, you rock!” sier Jakobsen. 

Dernest tok gatekunstnerne tak i redskapene sine og malte i det vide og det breie. Festivalen fikk bred mediedekning på papir, radio, TV og nett i både BA og NRK Vestlandsrevyen.

Et friskluftsgalleri for alle

The Wall 2020 er blitt herlig blanding av murals, graffiti, stenciler, kalligraffiti og knit art. Det ble et gedigent samarbeide på kryss av både kunstsjangere og sosial bakgrunn. Nye bekjentskaper og bånd ble etablert. Kunstnere samarbeidet om piecer. Noen forsøkte nye teknikker for første gang. Andre hadde aldri malt så stort. 

Resultatet er et frilufts-gategalleri med gratis entré. Her kan man gå, sykle eller kjøre bil forbi kunsten. Det er tilrettelagt for handikappede. Og hvis man stopper opp og tar verket ‘THE WALL’ i nærmere øyesyn, vil man finne flere skjulte skatter innimellom alle de stor fantastiske veggmaleriene.

“Selv er vi mega stolte over verket og håper det kan glede dere andre i tiden som kommer. For dette blir stående lenge.” sier Jakobsen. 

Kunstnere: 9Tram, Ami Street art, BLY, DEKOR, Dino, DONE, Exto Otex, JAGER, KAEZ, Lise, MIKO, NZER, Ounse, Phatso, PIEM, PYRITT, REMARK, RIOT, Sessart, SIWR, SNÅL, TRI, Squash og MMK.

Foto: Øistein Jakobsen / StreetArt Bergen

Eier av området: Angarde AS.

Velgjørere: Angarde AS, Bergen Kommune, Galleri Gategalleriet, KIWI, KPMG, Naboen Utleie Bergen AS, Peppes Pizza og WPS Næringsmegling.

Prosjektgruppe: Britt-Unni Andersen, Morten E. Fredriksen, Christer Holm, Christian Jacobsen Abarca og Øistein Jakobsen. En spesiell hilsen og takk går til Frank Andreassen, vaktmesteren hos Angarde AS.

Prosjektleder: Øistein Jakobsen

Prosjekteiere: Angarde AS og StreetArt Bergen