Home Annet LandArt 2013.

LandArt 2013.

0
LandArt 2013.

I 2013 feirer hele Norge 150-årsjubileet for Edvard Munch (1863–1944), og i den anledning har bonden Gunnbjørn Ånerud pløyd motivet “Skrik” i en imponerende stor skala i åkeren sin under årets LANDART. LANDART er relativt nytt og veldig interessant siden det er en fin kontrast til graffitien, gatekunsten og reklamen man finner overalt i byene. Kort sagt er det bønder som lager kunst ut av sine omgivelser, og det liker vi godt! Dog skal det sies at to byfolk også har fått deltatt i år; Dot Dot Dot, SinnSykShit og Stein.

LANDART er et relasjonelt og stedsspesifikt prosjekt i , midt mellom Oslo og Oslo Lufthavn Gardermoen. Verkene kan både observeres på bakkenivå og fra luftrommet over kommunen, der det kontinuerlig passerer fly til og fra Oslo Lufthavn. Derfor har flere av årets verker har tatt utgangspunkt i ”The Lighted Airway”, en transkontinentale flypost rute som på 1920-tallet ble etablert som en kyst til kyst postrute i USA. Fordi pilotene hadde problemer med å navigere ruten om natten ble det satt opp lystårn og støpt gigantiske betongpiler i naturen for å guide pilotene i mørket. Lystårnene blinket morsekoder og sekvensen som ble brukt var “WUVHRKDBGM”. Setningen “When Undertaking Very Hard Routes Keep Directions By Good Methods” ble brukt for å huske koden. Fem av verkene har fått tittelen”WUVHRKDBGM” When Undertaking Very Hard Routes Keep Directions By Good Methods. Dette er verk som sees best fra fly og er tegn/symboler som refererer direkte til Gjerdrums lokasjon i forhold til Oslo Lufthavn, og kommenterer bøndenes livsvilkår i forhold til naturen.

LANDART er et årlig prosjekt som foregår parallelt med Kulturuker i Gjerdrum. Prosjektet ble startet i 2009 under navnet Bondekunst, initiert av Gjerdrum kommune i samarbeid med Gjerdrum Bondelag. I 2012 ble Kine Lillestrøm og Mari Meen Halsøy engasjert som prosjektledere, og utviklet Bondekunst til LANDART.

Hvilket arbeid er deres favoritt?

 

Alle bildene er tatt av: © Anders Valde / LANDART

skrik-1,1

hel-pil-5,1

konvolutt-2,1

abstraktor-4,1

kryss-2,1

løv-4,1

pinus_sylvestris-5,1

pil-2,1

napoleon-1,1

sirkel-5,1

skute-3,1

IMG_5700

ygdrasil-3,1

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.