Kan denne glippen ha avslørt Banksy?

0
438

Identiteten til Banksy har gjennom årene blitt et av kunstverdens største mysterier. Banksy, som nesten alene gjorde street-art stuerent og bidro til at gatekunst ble en av de mest populære kunst sjangre vi har om dagen, har lenge blitt jaktet på av både myndigheter og privatpersoner.
Mange personer har blitt nevnt i jakten på hans ekte identitet, og noen tror til og med at Banksy ikke er èn person men en hel gruppe personer. Men som de fleste vet har ingen av teoriene enda blitt bekreftet. Det vi vet derimot, og som Banksy selv har uttalt, er at han tidligere var aktiv i graffitimiljøet i Bristol i England og at han her lot seg inspirere av en annen artist som gikk under navnet 3D.

En de meste kjente teoriene om hvem som skjuler seg bak Banksy-navnet har lenge pekt i retning av Bristol mannen Robin Gunningham. Men etter et intervju med podcasten «Distraction Pieces» hvor DJ-en ‘Goldie’, en tidligere musikk kollega og venn av Massive Attack vokalisten Robert Del Naja, omtalte den kjente gatekunstneren som nettop Robert, kan kanskje Banksy endelig ha blitt avslørt. Det har seg nemlig slik, ifølge gravejournalisten Craig Williams (innehaveren av en annen veldig populær teori om Banksy’s identitet) at vokalisten i nettopp Massive Attack, er den faktiske Banksy. Robert Del Naja har selv tidligere uttalt at han har vært aktiv i graffitimiljøet i Bristol, hvor han gikk under navnet 3D.

Men det er ikke derfor Williams’ teori er populær, det snarere fordi Banksy sine verker ofte dukker opp i byer der Massive Attack har holdt konserter og disse arbeidene dukker opp med bare noen dagers mellomrom fra selve konserten. Williams brukte mange måneder på å sammenligne bandets konsertdatoer med oppføringer av Banksy sine verker, og han fant en klar sammenheng. Selv benekter imidlertid Robert Del Naja at han er Banksy,  men han bekrefter at de er nære venner.

Men nå kan det altså være at hans egen venn, musikk DJen Goldie, etter så mange år endelig gjorde en glipp og brukte hans ekte navn istedenfor kunstner pseudonymet, og dermed avslørte hele hemmeligheten.
Selv om ingen ønsker å bekrefte noe nytt om Banksy sin identitet, så begynner det i hvert fall å bli mange faktorer som tyder på at Banksy har en nær tilknytning til bandet Massive Attack.
Om ikke annet er han kanskje bare en loyal groupie?

Og kanskje er det like greit at vi ikke vet, for er ikke halve moroa med Banksy nettopp det at vi ikke vet hvem han er?