Golem RYQ intervju

0
874

Golem er en ung (19 år gammel) Norsk graffiti kunstner som det siste året har utviklet en spennende stil. Han maler ofte og er en del av det relativt nyoppstartede ‘RYQ og reis produksjoner’. RYQ er ett Oslo basert graffiti crew som vi i SplitCity har stor tro på at kanskje kan være starten på en ny generasjon artister med mer fokus på lovlig graffiti. RYQ crew er uten tvil gode representanter for graffiti som en kunstform, og med tanke på at SplitCity håper å øke den generelle aksepten for graffiti kunst blant befolkningen, så ser vi på RYQ crew (dette er muligens ubevist for dem sitt vedkommende) som viktige medspillere.

Golem er også stødig i sin kunst uten bruk av sprayboks, og i tillegg viser han ett stort tallent innenfor video redigering og ‘bevegelig bilder’. Se mer av Golem sine arbeider HER.

Aksepterer du graffiti som en kunstform?
Ja. Begrepet kunst dekker ett så stort felt at det er umulig å ikke kvalifisere noe som krever kreativitet som kunst. Spesielt hvis det kreative ikke har noen annen hensikt enn å bli sett på.

Oppfatter du alle former for graffiti som akseptable?
Akseptable på hvilke måter? Som kunst eller generelt? Uansett, Nei. Det er alltid noen typer hat-meldinger og annen dritt man ser på veggene. Personlig informasjon som blir brukt for å latterligjøre andre, rasisme osv.

Utkjempes det en krig mot graffiti?
Nei, jeg mener ikke det. Det er sannsynligvis noen som har erklært krig, men i dette tilfellet er det heller en ”krig” mot butikk tyverier, ulovlig parkering, forsøpling og slikt. Det finnes bare dårlige holdninger.

Ser du likheter mellom graffiti og reklame?
Ja, både reklame og graffiti er shit som folk har puttet på vegger uten at noen egentlig har akseptert det. Det finnes kul graffiti og kul reklame, eller dårlig graffiti og dårlig reklame. Men ifølge min mening trumfer graffiti alltid reklame, fordi hver piece er unik.

Oppfatter du alle former for reklame som akseptable ?
Jeg blir litt politisk nå, men hvert samfunn setter sin egen grense for hva som er akseptabelt. Porno, alkohol, tobakk og andre ting med 18års grense står ikke fremme i butikkene. Noen prøver seg forde, men det er opp til folket å avgjøre hva som skal være akseptert. Personlig ville jeg heller hatt t-banenen dekket med tags utført av tolv år gammle gutter enn en jævla Wella shampo reklamne.

Oppfatter du alle former for reklame som akseptable ?
Nei. Hvorfor skal vi, skattebetalerne, bli tvunget til å se på all den dritten? Dette er ett normalt argument som ofte blir brukt mot graffiti.

Ville du foretrukket å se mer eller mindre graffiti og reklame i gatene?
Mer graffiti, mindre reklame.

Hvis du kunne, ville du gått gjennom prosessen for å få tillatelse til å male en hvilken som helst vegg før du malte den?
Ja, da ville det blitt stående ville det ikke?

Aksepterer du graffiti på religiøse plasser? F. eks på kirker?
Her har jeg ingen mening.

Hvorfor driver du med graffiti? Har du vurdert andre kunstformer?
Jeg driver med graffiti fordi graffiti er det eneste stedet hvor du MÅ være orginal. Du hører ofte om ‘en ny Rembrandt’ eller no som selger stort i New York for eksempel. Men du ville aldri ha fått noe respekt hvis du var en ny Revok eller en ny Cope2. Graffiti miljøet er det eneste stedet hvor tallent og orginalitet virkelig blir satt pris på. Det er ett mye tøffere miljø og mye mer morro en i galleriene. Men jeg er glad i å male ‘vanlig’ også. Må jeg velge?

Når du maler graffiti, tar du hensyn til de etiske aspektene ved denne formen for kunst?
For å være helt ærlig, så vet jeg ikke hva jeg skal svare her. Jeg maler ikke ulovlig nå for tiden, og jeg driver ikke med med provoserende graffiti…. enda (?)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.