Gatekunst på NuArt festivalen inntar Stavanger

0
473

Denne uken er det nok en gang duket for gatekunst på Nuart festivalen i Stavanger. I år, som tidligere år, retter festivalen oppmerksomheten mot å være vertskap for internasjonale gatekunstnere som gjennom sitt arbeid kan hjelpe oss med å forstå verden vi lever i.

Gjennom å skape offentlige kunstverk, veggmalerier og lokaliserte intervensjoner, har gatekunst som mål å forandre eksisterende narrativ, generere nye ideer og utvide grensene av det offentlige rom. I år retter festivalen seg til byen, Stavanger, og dermed også minnene som har blitt skapt, og som skapes ved hvert kunstverk som har preget byen gjennom 19 år med Nuart i byen. 

Stavanger har sørget for et rikt fundament som har gitt Nuart muligheten til å bygge opp en stort portfolio av kunstverk laget av noen av de mest kjente og hyllede navnene innenfor gatekunst. Åndene til disse verkene, og et stort antall andre har forsvunnet med tiden, men denne dynamikken gir også Nuarts kunstnere muligheten til å utforske Stavanger og lage nye verk for 2019.

Les også: Nuart – Fra Stavanger til Aberdeen (and back)

Under årets festival er det derimot ikke kun i gatene og på husvegger man kan oppleve gatekunstfestivalen. I tillegg til en spennende kunstner line-up, vil festivalprogrammet følges tett av et akademisk program og andre arrangement for kunst-interesserte i alle aldre. 

Årets kunstnere

– Festivalens line-up inneholder mange spennende navn og ulike disipliner innenfor kunst. Flesteparten av kunstnerne vil være nye for byen og vi gleder oss til å se hva de tilfører Stavanger, bemerker Karen Wolden, daglig leder for festivalen.

En av de mest bemerkelsesverdige for graffiti entusiaster er 1UP crew fra Berlin. Deres invitasjon til festivalen viser en interessant utvikling i den generelle oppfatningen av det som tradisjonelt sett har blitt sett på som grovt skadeverk. 

Gatekunstere på Nuart festivalen 2019 er som følger:
1UP (DE), Paul Harfleet (UK), Dr. D (UK), Dotmaster (UK), Edwin (UK), Jad El Khoury (LB), Jofre Oliveras (ES), Julio Anaya Cabanding (ES), OX (FR), Nuno Viegas (PT), Hyuro (AR). 

Gammel kjenning – mer enn bare kunst


Forgjengeren til Nuart, Numusic feirer, i samarbeid med Tou, sitt tjuende jubileum i år. I den anledning fylles maskinhallen på Tou med spennende arktisk tekno fra Tromsø. Mental Overdrive og DJ Ra-shidi bringer med seg en verdig etter-fest til maskinhallen for både lokalpublikum, kunstnere, frivillige og crew. Billetter og flere artister blir annonsert fortløpende. 

Les også: Urban vandring skal skal vise Oslos beste gatekunst

I løpet av sin 19. år lange levetid har festivalen utviklet et spennende og interessant akademisk program; Nuart Plus, som blant annet inneholder kunstner presentasjoner, foredrag, workshops, paneldebatter og filmvisninger. Årets Nuart Plus program vil også ta i bruk byen aktivt gjennom kjente og kjære bysteder som Odeon Stavanger, KÅKÅ og Fargegaten. Nuart Plus konferansen vil huse verdensledende akademikere, kjente bransjeveteraner og kunstnere i lokalene til Tou fra 6-7 september.  

Nuart Plus programmet leder festivalen elegant mot en stor åpning i Ølhallene på Tou, hvor de internasjonale kunstnerne gis frie tøyler til å forvandle de syv gamle ølhallene på Tou om til sine egne verdener. 

Utstillingen vil være åpen hver lørdag og søndag etter åpningen frem til søndag 6.oktober.