Home StreetArt Gategaver – en julefortelling

Gategaver – en julefortelling

0
Gategaver – en julefortelling

Nå er det snart jul igjen, og for mange betyr det ro og glede, men for andre er julen dessverre synonymt med ett kjøpepress som ikke er særlig kompis med lommeboka.

Dette har en gruppe gatekunstnere fra Bergen tatt tak i, og i 2014 startet de ett prosjekt som senere skulle bli hetende Gategaver. I 2014 gikk de ut i lokalavisen i Bergen og oppfordret folk til å søke om å få ett gratis kunstverk levert på døren lille julaften. Hovedmålgruppen var vanskeligstilte og spesielt barn og ungdom, og det første året leverte de 38 ferdig innpakkede julegave-kunstverk til søkerne.

“Inspirasjonen kom da jeg tenkte meg tilbake til da jeg var 13 år, nettopp hadde startet med graffiti og var hiphop interessert. Jeg hadde elsket å fått et kunstverk fra de ‘etablerte gutta’, men mine foreldre hadde ikke penger til å gå til et galleri og kjøpe et kunstverk til meg. De fleste har ikke den muligheten og derfor er det hyggelig å kunne gi noe tilbake til gaten, og til folket, i god Robin Hood ånd” sier gate kunstneren TEG, som er hovedpådriver for prosjektet.

Prosjektet utviklet seg raskt, og har har i løpet av de fire årene utvidet fra Bergen, til i år hvor de legger hovedvekt på både Bergen, Oslo og Stavanger. “Vi utelukker heller ikke at det vil dukke opp noen verk i andre norske byer, men det får bli overraskelser” sier TEG.

I år vil Gategaver samle inn kunst fra gatekunstnere og graffitimalere, samt fotografer og samtidskunstnere. Arbeidene de samler inn vil de så reise rundt å henge opp på offentlige plasser med en liten ‘julelapp’ som oppfordrer finneren av verket til å “stjele” kunsten.

Gategaver ønsker å få kunst ut fra galleriene og inn til vanlige folk. Dette er en forlengelse av den ideologien som ligger til grunn i gatekunst og graffiti, som handler om at vanlige folk også skal kunne få glede av kunst, f. eks i form av veggmalerier som dekorer gatene man spaserer gjennom hver dag på vei til og fra jobb.

I 2017 er målet deres å henge opp mellom 40-60 kunstverk i desember og frem mot jul. Små hint om hvor verkene blir hengt opp vil bli publisert på Instagram og Facebook. “Gategaver er et interaktivt prosjekt, det blir som en slags skatte jakt” sier TEG.

Nå er det to uker til Desember, så da er det bare og starte forberedelsene til årets kunst skattejakt. Følg Gategaver på Facebook og Instagram.

Gategaver er ett nonprofit prosjekt hvor ingen av kunstnerne får lønn, men ved hjelp fra gode samarbeidspartnere, bla Bergen graffiti komite (gjennom Bergen kommune), Foto Knudsen, Artisk Design og Teg Artworks klarer de å få dekket noen av produksjonskostnadene som kunstnerene har.