Home SplitCity Magazine Fremtidens ad-busting

Fremtidens ad-busting

0
Fremtidens ad-busting

Den New York baserte kunstneren Jordan Seiler erstatter utendørsreklame med kunst. Nå har han laget et filter for den populære sosiale nettverksappen Snapchat, som gir kraften tilbake i folks hender gjennom AR ad-busting.

Jordan Seiler har jobbet med spørsmål rundt reklame- og innbyggerdeltakelse siden begynnelsen av 2000-tallet. Han har fysisk “hacket” utallige reklameplasser for å vise kunstverk. Og han har orkestrert mange store ‘overtakelser’ for å trekke oppmerksomhet til den overveldende mengden reklame i det offentlige rom.

I 2014 utviklet han NOAD – en mobilapp som bruker Augmented Reality-teknologi (AR) for å erstatte reklamer med kunstverk gjennom mobilen. Nå gjør han et lignende verktøy tilgjengelig for Snapchat sine 190 millioner aktive, daglig brukere. På høstens Arkitekturtriennale i Oslo presenterer Seiler applikasjonen for første gang.

– Med nye Augmented Reality teknologier kan vi bruke reklamen i gatene våre til å blokkere annonser eller digitale reklamer og heller presentere våre egne kunstverk og ideer, forteller Jordan Seiler.

Les også: Urban vandring skal vise Oslos beste gatekunst

Seiler er ikke alene om sin innsats for å bevisstgjøre de negative effektene av utendørsreklame, og er del av en global bevegelse av kunstnere og aktivister som mener at det offentlige rom og publikums samspill med det rommet er en viktig del av vår bys helse. I Oslo har allerede Subvertising Norway fyllte en hele gate med e-sparkesykler. Men det kanskje mest opsiksvekkende stuntet deres var da de byttet ut reklame med kunst i 250 reklameskilter i Norges fem største byer på selveste 17. mai.

I disse dager besøker Seiler Oslo for å lede en workshop som en del av prosjektet Action City, støttet av Kulturrådet og Oslo kommune, og er en del av Oslo Arkitekturtriennale.

Action City er en uformell byaktivistskole som har som mål å forvandle ideer, kamper og drømmer for byen til handling. Gjennom en serie workshoper, Action Talks og Action-campingvogna, søker Action City å dele kunstneriske og kreative verktøy som øker innbyggerens deltakelse i byutvikling.

Visuell ad-busting og workshop

Mens Seiler er i Oslo, vil han være vert for en virtuell ad-busting workshop søndag 6. september på Nasjonalmuseet for arkitektur. Workshopdeltakerne vil kunne utforske noen av de grunnleggende konseptene bak Augmented Reality og deretter bruke modifiserte Snapchat-filtre for å lage sine egne digitale intervensjoner i byen. Dagen etter, mandag 7. september, deler han sine erfaringer med arbeid med både manuell og digital ad busting på en samtale på MIR på Grunerløkka.

– Handlingene for å undergrave reklame, såkalt ‘subvertising’, har lenge vært brukt av kunstnere som et verktøy for kritikk og protest. Action City handler om å gjøre kunstneriske verktøy for å endre byen tilgjengelig for alle, og Jordan Seilers digitale framgangsmåte åpner nye muligheter for nettopp det, sier prosjektleder for Action City, Astrid Fadnes.

Program

Søndag 6. september, kl 12:00-17:00
Nasjonalmuseet, Bankplassen 3
Workshop: Virtuell ad-busting med Jordan Seiler (USA)

Mandag 7. september, kl 18:00-20:00
MIR, Markveien 61
Diskusjon: Hacking the City with Jordan Seiler (USA)

Les også: 1UP – Populære vandaler