Home SplitCity Magazine Den nye betongjungelen i Sandvika

Den nye betongjungelen i Sandvika

0
Den nye betongjungelen i Sandvika

De enorme søylene under jernbanebrua i Sandvika har alltid virket harde og fremmede. Deres eneste hensikt har vært funksjon: å holde jernbanebroen oppe. Men i dag kan forbipasserende få en ny opplevelse i det de passerer under broen. Søylene er ikke lengee bare kalde, massive betongstrukturer, men har nå blitt transformert til en betongjungel og er blitt gjenstand for en kulturell opplevelse.

– Grafitti for meg er som en fugl eller en blomst fra et fjernt sted du vanligvis ikke ser. Jeg har alltid elsket ironien i at jeg kan bruke en sprayboks til å skape like lett som å skade, men jeg foretrekker å lage vakre malerier. Det handler ikke alltid om ødeleggelse. Det er nå i hvert fall min innstilling til det, forteller Xenz, den britiske gatekunstneren som har malt søylene i Sandvika. Verket omtaler han som en «Concrete jungle».

Arbeidet ble gitt i oppdrag av Sandvika By i samarbeid med Bærum kommune, produsert av Street Art Oslo, og tok fem dager å fullføre.

Til tross for søylenes formidable størrelse, overskygges de av jernbanebroen i Sandvika, og denne kontrasten er vakkert fanget av fotograf Nima Taheri i en serie bilder.

– Vi forsto tidlig at det å male søylene fra topp til bunn ville få dem til å fremstå som usammenhengende mot det enorme bakteppet av av rå betong. Dette rommet trengte noe mer subtilt, noe som kunne forsterke denne overveldende arkitekturen fremfor å kamuflere den. Med Xenz sin trompe-l’œil-teknikk og Nima Taheris slående fotografier, leverte virkelig, sier kurator James Finucane fra Street Art Oslo.

Graeme “Xenz” Brusby (født 1974) er utdannet ved Edinburgh College of Art og har jobbet som kunstner i over 20 år. Han startet med graffiti allerede som 14-åring, med malerier på vegger i rivningsklare lagerhus i Hull i England. Etterhvert har han utviklet en helt særegen og eksperimentell stil, der han bruker sprayboksene for å male landskap bebodd av fugler og sommerfugler. Han har vært bosatt i Bristol der han jobbet med det anerkjente gatekunstlaget TCF, samt kunstnere som Banksy og Inkie. Han har også deltatt på utstillinger i Storbritannia, Miami, New York, Basel, Ibiza, New Delhi og Sydney. Det siste halvannet året har han vært bosatt i Roma.

Tilbake i Sandvika ventet søylene med en total flate på 200m2. Xenz angrep søylene med de samme grafitti-teknikkene han lærte som 14-åring i Hull i Nord-England. 125 år etter Claude Monets berømte besøk til Sandvika i 1895, ga prosjektet Xenz også muligheten til å trekke noen uventede sammenligninger mellom den impresjonistiske bevegelsen, og graffitiens: 

– Det at maling begynte å komme i tuber, ga impresjonistene muligheten til å male friluftsmalerier for første gang. På samme måte, spraybokser åpnet det opp for en helt ny måte å male i gatene. Jeg vokste opp med å male i forlatte lagerbygninger i Hull, men det handlet ikke så mye om å kopiere graffiti-stilen fra New York som vi så i blader og på TV. For meg handlet det om å ta i bruk graffitiens verktøy og teknikker som var tilgjengelig for enhver, for å gjøre omgivelsene våre vakrere, forteler Xenz.

Kunstverket fikk sin formelle åpning av Berit Inger Øen, kultursjef i Bærum, som en del av et arrangement holdt av Street Art Oslo og Sandvika By.

– Jeg har lenge vært spent på dette prosjektet og er svært fornøyd med resultatet fordi dette verket setter farge på byen. Sandvika har med tiden fått mange kjente gatekunstverk og jeg håper Xenz’ verk vil være med å sette preg på byen i mange år fremover. Jeg vil også få rette en takk til Arne Eriksen som sørget for finansieringen av dette prosjektet, sier Davina Seljelid Arnesen fra Sandvika By.

Dette prosjektet er ett av fire utført av Xenz i løpet av et månedslangt opphold i den norske hovedstaden- Tidligere i sommer malte han en vegg i Rodløkkens kolonihager. Her omgjorde han en stor grå vegg til en blåblå himmel med hvite godværsskyer, frodige planter og fugler som ser ned på alle som går forbi.