B-gjengen på Stavernfestivalen

0
320

Graffitiartisten Boser har i flere år vært med på å dekorere festivalområdene til Stavernfestivalen, men til årets festival fikk han en oppgave litt utenom det vanlige; han måtte lage en kunstinstallasjon. 
Som graffitiartist hadde Boser aldri lagd en installasjon før, så han startet på helt bar bakke idet prosessen startet.

Han hadde sett andre artister tidligere som har laget graffitipiecer som 3D skulpturer og lot seg inspirere. Det hele endte i en massiv bokstav som måler hele fire meter i lengde og nesten det tilsvarende i høyde. Han fikk hjelp av Fredrik Bergsveen til å bygge bokstaven (som hovedsakelig består av kryssfiner plater) før den ble klar til å males. Når alt var ferdig ble installasjonen midtpunktet på et område som gjestet rundt 16.000 personer om dagen (!)

Les også: Art for All dekorerer åtte vegger i Sandefjord

– Split City Magazine: Hvordan var det å male på en 3D bokstav fremfor en vegg, som er ditt vante medium?

– Det var utrolig gøy, men veldig utfordrende. Småting som å male 3D’en på en piece tar meg som regel kort tid, men nå måtte jeg klatre opp på bokstaven og bruke muskler jeg aldri har brukt før.

– Fikk du ideen med en gang du fikk oppdraget, eller var det en lang skisseprosess? 

Jeg lå lenge å tenkte på hvordan jeg skulle male denne tingen, om jeg skulle male den som en klassisk piece eller om jeg skulle finne et konsept rundt det hele. Jeg fikk en ide om og bare bruke cartoon characters som begynner på B, men det var så mange forskjellige stiler og streker på de forskjellige figurene, at det bare endte opp med B-gjengen på hele greia.

– Smart! Kan vi lese installasjonen som en tegneserie, eller er det bare tilfeldige B-gjengen tegninger?

Jeg lagde en liten historie som strekker seg rundt hele bokstaven, på den ene siden sitter en av dem i fengsel å drømmer om å rane Onkel Skrue, på den andre siden er de ute å krangler som vanlig, men tredjemann er fortsatt i drømmeland og har klart å fylle sekken med penger og kommet seg ut av bingen.

Les også: Reinsdyr og graffiti under midnattssolen

– Jeg digga B-gjengen når jeg var liten, så motivvalget får tommel opp her altså! Fargevalget ditt er også fantastisk, valgte du blåfargen fordi blå starter på B, som bokstaven? Eller bare digger du blått? 

– Fill-inn’et ble malt i monokrome blånyanser fordi det er en B, ja. Men jeg la også på noen graffiti details som om det var en vanlig piece. Disse ble malt med en  transparent effekt for og ikke gå over designet bak, pluss at det lager en kontrast til det blå, så piecen ‘popper’ mer! 

– Du er vant til å male piecer med flere bokstaver, hvorfor valgte du kun en B denne gangen? 

– Jeg lagde ikke en full piece, bare den første bokstaven fordi budsjettet ikke strakk til mer enn det, men håper jeg kan gjøre en full piece til neste år! Men i år lagde jeg ett par ekstra “bits” som hørte med bokstaven. Jeg ville gjøre installasjonen min interaktiv, så bitsene ble plassert ved siden av til å sittes på, da ble det mer en møteplass og et sted man faktisk kunne sitte å henge. 

Fredrik fikk meg til å spise en av verdens sterkeste chillier for å bygge de to ekstra “bitsa” til meg. Fuck you! Men det var verdt det, det ble dope! 

– Vell gjennomført! Noen siste ord? 

Jeg vil si tusen takk til Roger Albin for tilliten og for å gi meg frie tøyler på dette, så håper jeg det blir like hardt til neste år! 

Og stor shout out til Fredrik Bergsveen som hjalp til med konstruksjonen, og Tjorri og Manni Monday også! Takk for meg Stavernfestivalen 2017. 

Les også: Fleksnes på veggen