Alice in wonderla… ehh, fyrhuset

0
345

I forrige uke fikk Fyrhuset i Oslo et splitter nytt veggmaleri ved uteserveringen, malt av Oslo-malerne SinnSykShit og Kamel.

Veggen har i mange år vært prydet av kunsten til ToneArt, men i forbindelse med en mindre oppussing av lokalene ønsket eierne seg også ett nytt blikkfang på den etterhvert så slitte veggen.

Etter en kort skisseprosess ble et Alice in Wonderland tema til slutt bestemt, og SinnSykShit og Kamel gikk igang med det fargerike motivet som viser scener både fra Disney filmen og historiske referanser fra Kuba områdets historie.

Les også: Fleksnes på veggen

Stedsnavnet Kuba går nemlig lengre tilbake i tid enn både den sylindriske gassklokken oppført fra 1923 til 1925 og den amerikanske invasjonen av Cuba i 1898, ifølge Aftenposten. Flere av de eldste kartene over området fra 1700-tallet viser en mer sannsynlig opprinnelse til navnet Kuba. Ifølge disse kartene lå KudskeBakken like syd for Oslo Gassverks bevarte fyrhus og nåværende innkjørsel til Vulkanområdet ved bakken ned mot Westerdals.

Her ved Kudskebakken lå ett vertshus der den langveisfarende kunne stoppe opp før passering av bomstasjonen ved Grünerbrua (tidl. Frysja bru) like nedenfor. Bompenger måtte betales på dette sted helt frem til 1865 og broen er den eldste broforbindelsen over Akerselva mellom øst og vest.

Det er nettopp denne bruen og vertshuset som nå er tegnet inn som en historisk referanse på veggen til Fyrhuset, sammen med elementer fra gammel industri og scener fra filmen.

Les mer om opprinnelsen til Kuba navnet i Aftenposten.

Ønsker dere å se veggmaleriet i virkeligheten, så er det bare å ta turen innom Fyrhuset for en utepils eller kaffe og nyte splitter ny veggkunst. Fyrhuset ligger ved Kuba parken rett ovenfor Vulkanområdet.

Les også: B-gjengen på Stavernfestivalen