Home Reklame VI KAN BEDRE

VI KAN BEDRE

0
VI KAN BEDRE

Du har kanskje sett det før – at noen har tullet med en reklameplakat, eller endret innholdet i ett av reklamekabinettene til Clear Channel. Kanskje har du reagert på det, kanskje har du bare spasert rett forbi, men dette er et stadig voksende fenomen som kalles “Subvertising” eller eventuelt “Ad busting”.

Begrepet som er satt sammen av det engelske ordet ‘subvert’ som betyr å undergrave, og ‘vertising’ fra ordet advertising som betyr reklame, har røtter tilbake til de kjente Ad Busters og Culture Jammers på 90-tallet.

I flere Norske byer er Subvertising og Ad busting blitt stadig mer populært de siste årene. Personer med bakgrunn fra dette miljøet har nå gått sammen i å starte kunstprosjektet- og plattformen ‘Vi kan bedre’.

 

Ad busting i Oslo

17. mai

Gruppen har store ambisjoner, og på selveste 17. mai tar denne dedikert sammensetningen av frivillige, kunstnere, aktivister, og miljøvernere sikte på å installere kunstverk i 250 reklamekabinetter rundt om i de fem største byene i Norge.

“Det visuelle riket i det offentlige rom tilhører alle” sier de, “ikke bare bedrifter og organisasjoner som har råd til å kjøpe vår oppmerksomhet. Vi mener at det offentlige rom bør være et forum for dialog, debatt og idéutveksling. Spesielt på 17. mai”

Sosial ulikhet, forurensning, klimaendringer og masseutslettelse er alle problemer forårsaket av forbrukerkapitalismen sine prosesser, som reklamen er med på å drive frem, argumenterer de. Reklamebransjen fungerer slik at de regner verdien av en reklamekampanje ut fra antall mennesker som ser kampanjen. Den 17 mai er derfor en av, om ikke den mest verdifulle dagen for utendørsreklame. På denne dagen fylles hele byer av hundretusenvis av personer som går i tog og feirer selvstendigheten til landet vårt, samtidig som de ufrivillig blir eksponert for reklame.

Les også: E-scooter takeover by ad-busters

‘Vi kan bedre’ mener at norske politikere og næringslivsledere ikke er samstemte med de norske verdiene som beundres av hele verden og som vi så stolt feirer på vår nasjonaldag. Den nylig godkjente kobbergruven i Kvalsund i nord, dumpingen av gruveavfall i Repparfjord på kysten av Barentshavet, og den generelle økningen i olje- og gassproduksjon – som etter planen skal øke høyere en noensinne i 2023, er avgjørelser som støtter opp under argumentene deres.

Crowdfunding

Men for å gjennomføre prosjektet trenger prosektet både økonomisk og kunstnerisk støtte, og de inviterer derfor kunstnere, aktivister, designere, illustratører, fotografer, forfattere, poeter fra alle bakgrunner, til å sende inn deres kunstverk til deres nettside: www.vikanbedre.com, slik at dette kan bli brukt som underlag i subvertising kampanjen på 17 mai.

Les også: H&M i graffitiklammeri!

Den økonomiske støtten håper de å samle inn via en Crowdfunding kampanje som ender 9 mai. Crowdfundingen har som mål å samle inn 35.000 kr for å dekke kostnadene til print og distribusjon av de 250 store trykkene til 5 norske byer der de skal installeres før 17. mai

Bilder av installerte kunstverk vil bli lastet opp til sosiale medier merket med emneknaggen #vikanbedre.

Hvis du ønsker å støtte prosjektet, eller om du bare ønsker mer informasjon, les mer på www.vikanbedre.com

Ad busting i Oslo

Ad busting i Oslo